Håll tungan rätt i munnen..(UPPDATERAT)
UPPDATERAT 16 juni 2010 Längst ner i detta inlägg
——————————————————————
Läste detta inlägg ( http://www.portablamedia.se/ga-inte-pa-bluffen-om-kapade-domaner/ ) om de sedan flera år tillbaka ganska vanliga Kinesiska domänbluffsbreven som vågvis drabbar Svenska domäninnehavare.
Skribenten gör dock ett häpnadsväckande misstag, som kanske inte är helt lätt att hålla sig uppdaterad kring.
”Under detta finns en länkad logotyp för det kinesiska företaget Fwon Registry Services med domänen www.china-wipo.org – som verkar vara en legitim registrar (i alla fall har jag inte hittat någon information som bevisar motsatsen).”
Och jag skulle säga att det är precis tvärtom:
Man använder alltså [www.china-wipo.org] dvs man gör sken av att vara Kinas motsvarighet till FN-organet WIPO (The World Intellectual Property Organization) som har adressen www.wipo.org
WIPO sköter tvister för gTLDEr och flera ccTLDer, men har alltså ingenting ..whatsoever med registreringar av domännamn att göra.
Vidare kan man mycket snabbt se av de logotyper som visas på sidan är för många, ”för stora partners” – kanske speciellt med tanke på att siten inte ens är indexerad hos Google – alltså inte ens innehar PR0, vilket fick mig att namnslå domänen för att mötas av:
Creation Date: 2010-05-18 03:38:21
Oj vad dom har hunnit med på 2 veckor..och vad konstigt att det står”Domain Name Registrar from Fwon ©2006-2010″
Reagerar också på att den påstådda ICANN-registraren inte finns att återfinna på
http://www.verisign.com/domain-name-services/find-registrar/index.html
Vidare är det ju lite skojigt att denna påstådda ICANN registrar registrerat domänen OCH använder registraren
http://www.hichina.com/ (Hichina Zhicheng Technology Limited) för sin hosting.
Riktigt skoj också att oavsett vilken domänsökning man gör på denna sida så landar man på denna URL http://www.china-wipo.org/update.asp
Äsch solklart en scamfasad – och det som gör mig lite brydd är just artikelförfattaren – Missförstå mig inte nu:
Jag tycker att det är RUSKIGT viktigt med den typen av varningar och inlägg – Jag uppskattar dem verkligen.
Men det som gör mig fundersam är att inte alla, eller åtminstone personer som varit verksamma på webben under lång tid inte ser igenom denna typer av scams.
Nu var det ju tur att han hittade andra som utsatts för samma scam, annars kunde det kanske gått illa till att man ”okejat” den påhittade registraren..
Och kom ihåg att för de allra flesta toppdomäner så gäller ”först-till-kvarn” dvs utan förprövning.
För vissa toppdomäner (som exempelvis .cn) gäller emellertid att du inte tillåts skriva något regimkritiskt på det domänen ska användas till.
Men i INGET fall är WIPO inkopplade INNAN eller UNDER registreringar av domännamn, utan endast i det fall det blir en tvist/efterprövning.
Detta motsvarar det vi hos .SE kallar ATF (Alternativt TvistlösningsFörfarande).
Läs mer:
http://www.internetsweden.se/domanregistreringar
http://www.dnzup.se/juridik-foeretag/180-varumaerken-och-namnraettigheter-pa-internet.html
————————-
UPPDATERAT 16 juni 2010 – FÖRNYAD VARNING
Jag blev under gårdagskvällen uppdaterad om att dessa busar nu förpuppat sig i ny form och bedriver nu verksamheten under domänen http://www.ds-network.org
Upplägget är precis detsamma som tidigare med ”en asiatisk kund som planerar att registrera den kontaktades domän under 10 asiatiska TLDer”.
Det finns alltså slående likheter med det jag kallar ”Sellnet-sfären” och som jag skrivit ett tiotal inlägg om http://www.internetsweden.se/category/swedish-domain-scam-exported-by-sweden/
Observera även på ds-network.org, så har man inte ens bemödat sig mer än att skapa lite bilder som
http://www.ds-network.org/images/index2_31.jpg
http://www.ds-network.org/images/index2_30.jpg
http://www.ds-network.org/images/index2_33.jpg
osv
Det är också intressant att man använder exakt samma textstycken på http://www.ds-network.org/domain_introduction.html och http://china-wipo.org/dns.asp
Båda domänerna är också registrerade på innehavare i Shanghai och jag misstänker att vi kommer att få se nya vågor av dessa scams allteftersom internetpenetrationen i Kina ökar.
Så var vaksamma och upplys andra!






























Värsta skummisarna jag sett hittills!
juni 1st, 2010 at 12:35
[...] registrar (i alla fall har jag inte hittat någon information som bevisar motsatsen. Uppdatering: Peter Forsman påpekar att de inte är legitima så att det visslar om det. Tack, Peter!). Men en liten rundtur [...]
juni 1st, 2010 at 12:52
Hej Magnus,
Stor eloge för det!
Jag har själv tagit emot ett antal osäkra mottagare av liknande mail de senaste veckorna. Det var heller inte min mening att rikta någon kritik mot dig, utan mer påpeka hur lätt det kan bli fel.
Jag anammade ett nyhetsinslag på SVT häromdagen http://svt.se/2.22620/1.2021722/det_kandes_jattehemskt?lid=puff_2021717&lpos=extra_0 som kanske gjort mig lite mer mottaglig av att se hur ”vanliga användare” låter sig luras av busar som i sin tur blir mer avancerade.
Så tack för ditt snabba inlägg och jag hoppas att du fortsätter på samma sätt!
Mvh
Peter
juni 1st, 2010 at 11:28
Hej Peter! Tack för länken och påpekandet. Ordet bevisa var väl en liten brasklapp från min sida, jag ville på blixtsnabb tid påvisa ett problem som många småföretagare råkar ut för (och som en enkel googling på svenska då förhoppningsvis kan råda bot på, därav mitt blogginlägg). Syftet var ju inte att utreda huruvida china-wipo är en riktig registrar eller inte (de många olänkade loggorna fick mig att satsa på ordet bevisa).
juni 1st, 2010 at 17:01
Jag fick själv ett sånt brev iu min spambox igår tror jag det var och jag slängde det direkt utan att bry mej.
juni 13th, 2010 at 8:35
China-wipo.org is not a scam, I’M sure it.
China-wipo.org is a internet solutions organization, located in Shanghai, China
juni 13th, 2010 at 8:41
China-wipo.org is our faithful friend and Customer, China-wipo.org is a comprehensive organization dedicated to the Internet intellectual property services that mainly provides network-based service, web design,network promotion service,and internet intellectual property solutions , etc.
I affirm this above, and hope you not to slander them.
juni 13th, 2010 at 11:12
Detta är komiskt!
Jag tyckte att ”Barry Roben” och ”Ryan Bryant” var så ruskigt pinsamma kommentarer så att jag inte kunde låta bli att godkänna dem..
Först har vi Barrys kommentar där han är säker på att det inte är en scam och 6 minuter senare så kommer en företrädare för Microsoft!!?? och gör bort sig lika mycket.
Ganska uppenbart är det bakgrundfiguren till scamsidan, då han lyckas med konststycket att posta båda kommentarerna från samma IP-nummer från CHINANET Shanghai province network
//Peter
september 6th, 2010 at 9:05
Fick nyligen motsvarande scam men med newz-asia.org som avsändare.
Domain ID:D159791030-LROR
Domain Name:NEWZ-ASIA.ORG
Created On:01-Aug-2010 06:58:09 UTC
Last Updated On:01-Aug-2010 06:58:11 UTC
Expiration Date:01-Aug-2011 06:58:09 UTC
Sponsoring Registrar:Todaynic.com, Inc. (R1316-LROR)
Status:CLIENT TRANSFER PROHIBITED
Status:TRANSFER PROHIBITED
Registrant ID:TOD-42513666
Registrant Name:Shang HaiNiuRanXinXiKeJi CO.LTD.
Registrant Organization:ShangHaiNiuRanXinXiKeJi CO.LTD.
Registrant Street1:931Shi CaoAnGongLu1855Hao1 District
ShangHai City
Registrant Street2:
Registrant Street3:
Registrant City:ShangHaiShi
Registrant State/Province:SH
Registrant Postal Code:519000
Registrant Country:CN
Registrant Phone:+86.2161728549
Registrant Phone Ext.:
Registrant FAX:+86.2133519107
Registrant FAX Ext.:
Registrant Email:chinawipo@163.com
Speciellt chinawipo@163.com ser väldigt trovärdigt ut.
december 13th, 2010 at 17:07
[...] Jag har tidigare skrivit om dessa kinesiska bondfångare. http://www.internetsweden.se/hall-tungan-ratt-i-munnen/ [...]