Osanningar, felaktigheter, varningslistor och verkliga behov

Jag välkomnar verkligen att organisationen Företagarna efter ca 10 års tystnad, framförallt under våren och sommaren 2013 äntligen har börjat informera och varna för bluffakturor och närliggande bedrägerier. Det gör jag verkligen – välkomna och hoppas att ni blir kvar!

Vad jag däremot ser som utomordentligt illa är när organisationen Företagarna i en pressrelease den 2013-06-24 försöker ikläda sig en roll som initiativtagare och pionjärer på området.

På Företagarnas initiativ bildades det under våren 2012 ett nätverk som nu har formaliserats till ett samarbete mellan Kronofogdemyndigheten, Polisen, Svensk Handel, UC, Skatteverket och Företagarna.

– Äntligen har vi kommit en bit på vägen för att få ordning på bluffakturor. Vi lyfte det stora samhällsproblemet våren 2012 och har nu fått ihop ett brett samarbete med flera viktiga aktörer. Förhoppningen är att i höst få fram både skarpt lagförslag men även nya arbetssätt för att få bukt med denna kriminalitet, säger Elisabeth Thand Ringqvist, VD Företagarna

Källa

För även om vi kanske inte varit så många som gjort vårt bästa för att informera och hålla kampen vid liv, så är det framförallt några få eldsjälar vid bedrägerisamordningen och preventionen vid Stockholmspolisen som fått till samarbetet, även om flera andra, bla Svensk Handel manat på och bidragit. Men att Företagarna skulle vara initiativtagare till detta fnyser jag gärna högljutt åt – charlataner!!

Men jag blir samtidigt rädd för Företagarna när jag läser ”både skarpt lagförslag men även nya arbetssätt för att få bukt med denna kriminalitet” för om man från Företagarnas sida tror att det hjälper eller ens bidrar till att lagstadga bort denna kriminalitet, så är man idioter och lobbar lagförslag med blindkäpp! INGET blir bättre med fler lagar, utan det handlar om att tillämpa de vi redan har.

Fenomenet fakturabedrägerier och annonsskojare är verkligen inget nytt, (oavsett vad denna länk påstår) utan har varit frekvent förekommande sedan 80-talet i Sverige och under 00-talet så fälldes en person till 5 års fängelse för att ha stått bakom bluffakturor (som på den tiden kallades osanna fakturor) för inte mindre än 102 miljoner kronor i inbetalda pengar. Och ungefär samtidigt så misslyckas polis att beivra bluffakturor för drygt 40 miljoner av en annan ”huvudman”, men som SKV/EBM istället lyckades döma för bla grovt skattebrott för 20 miljoner.

Men idag läser jag även att regionerna på Företagarna börjar nå ut  med budskap som: ”Nu är det sommar och då ökar fakturabedrägerierna.

Jamen…problemet är att det inte alls stämmer!

Under 2010, 2011 och 2012, så ökade INTE fenomenet bluffakturor under sommartider, utan sedan flera år tillbaka skickas eländet ut året runt.
66% av alla polisanmälningar handlades dessutom av de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som har sin kulmen RUNT ÅRSSKIFTET.
De övriga anmälningarna (33%) sker utanför ovan regioner  anmäler fler bluffakturor under sommaren – ja, men det pekar ju mer på att sommarvikarier är MER vaksamma och alerta kring bluffakturor, än den ordinarie personalen (som är på semester).

Källa

 

Men jag tänker inte stanna här idag, utan även uttrycka stor oro över att Polisen, Företagarna, UC mfl FORTFARANDE hänvisar till och rekommenderar företagare att ta sig till Svensk Handels varningslista. Missförstå mig inte – jag anser att den är ”bland” de bästa som finns att tillgå idag och gänget bakom varningslistan gör säkert så gott de kan. Men den är fanimej inte bra och den är direkt vilseledande!
För att visa på ren fakta, så lät jag hämta hem hela varningslistan idag  och kontrollerade vad som listas.
På listan hittar vi varningar som publicerats: 2004(1st), 2006 (1st), 2009 (1st), 2010 (6st), 2011 (29st), 2012 (26st) och 2013 (31st)

Av de 95 varningarna så handlar det om 68 unika aktörer, 10 av dem är utländska bolag som inte går att kontrollera, 3 handlar om brandjackings (kapade varumärken, som inte går att kontrollera) men sen har vi 24 stycken varningar för svenska bolag som endera har inledda konkurser, avslutade konkurser eller där bolagen är avregistrerade (så länge sedan som mars 2012). Till det har vi varningar för  59 bankgironummer som inte ens existerar längre. Medan ovan brist är klart besvärande, så ser jag faktiskt saker som är betydligt värre.

Polisen hänvisar till Svensk Handels varningslista

Bankgirot som själva nyligen gick ut med nyheten ”Under sommaren ökar risken att bli utsatt för falska fakturor, så kallade bluffakturor.” och fortsätter ”Tycker du att en faktura verkar misstänkt bör du kontrollera utställaren mot Svensk Handels varningslista.” och ”Vi har ett nära samarbete med samtliga banker för att snabbt kunna stänga av ett bankgironummer som är kopplat till bluffakturor” Källa

Okej, Bankgirocentralen refererar till Svensk Handels varningslista och säger samtidigt att de samarbetar med samtliga banker för att stänga dessa bankgironummer. Och detta samtidigt som de stora kreditupplysningsföretagen med referens till varningarna på Svensk Handels varningslista, har blockerat möjligheten att företagare som fått bluffakturor får betalningsanmärkningar när de inte betalar.

Men det innebär alltså att de som vägrar betala bluffakturorna slipper betalninganmärkningar, enligt UC och de andra större kreditupplysningsföretagen och förutsatt att Bankgirocentralen inte uppfyller vad citat ovan utlovar.

Polisen å sin sida uppmanar iofs till att polisanmäla bluffakturor, men med en personuppklaringsgrad de sista 2 åren som gått från 1% till hela 2% av anmälningarna, så gör de nog bra i att hänvisa till Svensk Handels varningslista..om det nu inte vore så att verksamheterna alltså får fortsätta att skicka ut bluffakturor och hota med betalningsanmärkningar, kronofogde eller efter bästa ”vi vet var du bor”-koncept.

Men det är bara om du som utsatt småföretagare har lite jävlar anamma inom dig och vägrar betala, som påstådda samarbeten gör nytta..

Och då förutsatt att det överhuvudtaget går så långt att de hamnar på Svensk Handels varningslista, vilket bokstavligt talat verkar vara 50%-iga odds.

Jag vill ta några exempel:

Nummerupplysningen.se skickar ut hundratusentals talonger till företagare i Sverige med små brister, för att företagaren ska rätta/uppdatera och skicka tillbaka – alltså ett förtroendebedrägeri.

Det har varnats kilometervis av artiklar mot dessa bedragare, men jag vill lyfta tre varningar:

Förenade Bolag gick med sin varning 3 maj 2010

Jag grävde och publicerade min första varning om dem på Internetsweden.se 6 augusti 2010

Svensk Handel varnar för Nummerupplysningen.se först över ett år senare 26 september 2011

Mellan 1:a maj fram till idag så har Förenade Bolag publicerat 12 varningar (och jag känner till och har även grävt i varenda en av aktörerna).

Under samma period har Svensk Handel publicerat 7 stycken (varav 1 aktör är helt okänd för mig).

Min poäng är inte att ”fler varningar är bättre” eller att den ena varningslistan är bättre än den andra, men Svensk Handels varningslista är inte bra som den är och behöver därför kompletteras med Förenade Bolags varningslista. När svensk polis går ut i media och säger att Svensk Handels varningslista är det närmaste myndighetssida vi har i Sverige, så är det ett stort stort nederlag för svenska myndigheter.

Och det säger jag då jag hjälper brottsbekämpningen med viss research kring aktörerna det varnas för, och jag är väl bekant med samtliga 206 publicerade varningarna på Förenade Bolags varningslista (varav 172 är aktiva).

Detta medan Svensk Handel alltså har 95 publicerade varningar, varav maximalt hälften är aktiva bedragare idag

Det ska fan i mej inte vara så att myndigheter och branschaktörer ska hänvisa och referera till en (klart förbättringsbar) varningslista som drivs på ekonomiska nåder av en medlemsorganisation medan svenska myndigheter vägrar inse SITT samhällsansvar! Och då har jag inte ens tagit upp de gånger jag behövt kontakta SH för att de publicerat helt felaktiga uppgifter..

Nej, jag uppskattar Svensk Handels Varningslista precis som jag uppskattar Förenade Bolags, men jag har sagt det såå många gånger förut och jag kommer att fortsätta med det:

Nationell myndighetsövergripande varningslista behövs för att minska nätbrotten

 

 

Related Articles

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Manfred , fredag 20 december 2013 @ 12:46

    Driver en blogg som (inkassoinfo.se) där jag skrivit en del om ämnet. Mycket intressant ämne som berör alldeles för många tråkigt nog.
    Listorna har jag inte så bra koll på men du tycks ha en poäng!

    Mvh
    Manfred

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *