Swedish domain scam – exported by Sweden Part1
Okej, då börjar vi den här blogginläggsserien med ett inlägg som ger lite bakgrund till det jag ska berätta om och kika lite på verksamheten ur ett fågelperspektiv, med vad jag känner till fram till idag (lika bra att skriva så, för varje sten jag lyfter på leder till nya gömmor). Jag passar även på att skapa en egen kategori för denna serie pga av att det kommer att bli ett flertal.

Verksamheten som jag inriktat mig på är ”Svenska IT Registret”, som de ”just nu” kallar sig i Sverige.*
(* De har har nu bytt företagsnamn till Enheten för Domän & Registrering Stockholm AB så det finns anledning att tro att de snart ömsar skinn igen)
Denna verksamhet visade upp sig första gången (såvitt jag känner till) som Sellnet i februari 2005.
Verksamheten gick då, liksom än idag ut på att telefonledes kontakta företrädesvis okunniga kunder – små till multinationella företag (det finns ingen hejd för vilka som fallit offer för dem) – och påstå att:
-”Hej jag heter XXX och ringer från [placeholder för myndighetsklingande verksamhetsnamn (just nu säger de "Kontrollenheten för Svenska IT Registret")].
-Vi har en kund i den andra telefonluren som vill registrera ett domännamn, men vi är skyldiga att kontrollera så att dom inte gör intrång..bla bla och vi erbjuder er en möjlighet att blockera registreringarna (för det visar sig att den påhittade kunden planerar att registrera den uppringdes domän med ett kort prefix eller ”ab” som suffix under .com, .net, .org, .info, .name, .mobi, .eu, .nu, .biz och ibland diverse för Svenska innehavare okända ccTLDer) och den uppringde erbjuds att ”blockera” registreringen.
I de fall någon frågar om det kostar något, så får de ett inlindat svar om att det kostar 1900 kronor (vad som inte berättas är att det är en styckekostnad ex moms). Dessutom finns det offer som inte bara har ”blockerat” registreringarna av ett domännamn, utan i flera fall 2-4 domäner mao upp till 40 stycken domäner á 1900 ex moms.
I de fall den uppringde är ovetande om denna aktör, så svarar de i 9 fall av 10 ja till att de vill blockera den konkurrerande registreringen. Kruxet här är att ”Svenska IT Registret” spelar in samtalet på ljudfil.
(Det här även hänt vid ett par tillfällen att kunder svurit på att ljudfilerna som efteråt spelats upp för dem är förvanskade). Oavsett så sitter de flesta kunder fast i ett muntligt avtal som ingåtts med säljaren hos ”Svenska IT Registret”.
Steg 2 för Svenska IT Registret när de fått sin kund är att registrera domänerna på kunden och peka ut domänen till kundens ordinarie domän.

Steg 3 är att ”överlåta fodran” till Quickfinans Sverige AB som i sin tur fakturerar kunden.
Varför? Jo naturligtvis för att Quickfinans Sverige AB är ett ”systerföretag” och genom att överlåta fakturan, så kan de ”stämpla” med att fakturan endast kan betalas till Quickfinans. (Personerna bakom Quickfinans återfinns på flera ställen i detta stora nätverk av företag och verksamheter.)

Om kunden kontaktar Quickfinans, så blir svaret ”Vi vet inte vad fakturan avser, vi har köpt den fodran och kommer att se till att den betalas”. Om kunden kontaktar Svenska IT Registret (och mot förmodan får tag på dem) så är de HELT oförstående till all uppkomlig kritik, har en ljudupptagning på beställningen och hotar med kronofogden. Övervägande lurade kunder börjar i detta läge att söka information – och oavsett vad de hittar om hur de ska kunna bestrida, polisanmäla osv, så känner de flesta sig skamsna över att blivit så grundlurade att de biter ihop och betalar av rädsla att få en betalningsanmärkning hos fogden.
Detta är upplägget! Det har evolverat lite under åren med att exempelvis ha en kund i andra luren ”som Svenska IT Regitrets säljare VET kommer att lägga upp domänerna på [placeholder för sida som exempelvis "bytdoman.com" (just denna domän används av Svenska IT Registrets konkurrent Princita KB) där diverse skrämselpropaganda läggs upp, för att visa "hur illa det kan gå" alt1 eller alt2] .
De lurade kunderna försöker ju efter bästa förmåga att få upprättelse genom olika instanser, men polisanmälningar läggs ner pga av bristande bevis, det skrivs en del artiklar i rikstäckande eller lokala tidningar, och skojarna hamnar på diverse varningslistor. Och när det blåser som allra hårdast för verksamheten, så tror de flesta att de gömmer sig under någon sten och kurar.
Men är det verkligen så då?
Nej defenitivt inte!
Denna verksamhet har klonat sig till stora delar av Europa. De sitter fortfarande i samma lokaler i Stockholm, lyfter samma telefon, men ringer kunder i andra länder. Men då företräder de andra utlandsregistrerade bolag osv osv.
De erbjuder även samma upplägg för exempelvis ”varumärken” (Vi har en rysk kund som vill registrera ditt bolagsnamn som varumärke, men vi ger dig förtur för 15 000:- ex moms)
De har även anställda i andra länder som i sin tur ringer, men emellanåt agerar de som den ”elake kunden som vill registrera den uppringdes domän/varumärke” eller så är det dom som registrerar varumärken mm.
Det är alltså vad man ser när man skrapar lite på ytan, men nu ska vi penetrera!
Det här är vad jag kartlagt under en längre tid fram till idag.
För att mitt engagemang ska göra skillnad, så behöver du hjälpa till att sprida, länka och varna!
Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden




























































oktober 6th, 2009 at 22:39
Tack för att du tar dig tiden med detta. Verkar vara alldeles för enkelt för företag att blåsa på detta sätt. Mer vardag än inte.
oktober 7th, 2009 at 7:43
Har själv blivit upprind för ca 4 år sedan. Dom påstod att någon försökte registrera .com-varianten av mitt firmanamn. Tyckte att det lät lite skumt, vem skulle ha nytta av mitt namn? Jag svarade dem med att jag inte var intresserad och de kunde ta namnet om de ville.
Gissa vad hände?
Nada.
Efteråt gick jag in och registrerade namnet själv för att slippa dryga påhälsningar.
oktober 7th, 2009 at 9:06
Bra! Det är svårt att få översikt hur dessa företag fungerar. Jag får ofta höra om om försäljare som ring och försökt övertala kunden att köpa fler domännamn. Säg alltid nej, aldrig ja i en telefon till en försäljare.
oktober 7th, 2009 at 14:57
Instämmer i tidigare hejjarop och tack. Tacksam för att du rotar i det här. Det är skandalöst att försöka lura av stackars mindre vetande företag dyra pengar för domäner.
Ett bolag som heter (hette) IT-verket ringde mig flera gånger för ett par år sedan. Lyckades fånga ett sånt samtal på telefonsvararen (http://www.youtube.com/user/johanase#play/uploads/40/PFXKQNi0O04)
oktober 7th, 2009 at 16:09
@Johan – nu går du historien i förväg
– jag kommer naturligtvis lista under vilka namn de har agerat under, varav ett då är…IT-Verket.
oktober 10th, 2009 at 1:49
[...] inlägg är en fortsättning på Del1 Tags: Domänregistreringar Europa, Domänregistreringar Europe, IT-verket, I_T Verket, Sellnet, [...]
oktober 12th, 2009 at 1:23
[...] är en fortsättning på del1, del2, del3 och del4 - Läs dem gärna i ordning för största [...]
oktober 14th, 2009 at 0:37
[...] är en fortsättning på del1, del2, del3, del4 och del5 - Läs dem gärna i ordning för största [...]
oktober 16th, 2009 at 2:09
[...] är en fortsättning på del1, del2, del3, del4, del5 och del6 – Läs dem gärna i ordning för största [...]
oktober 17th, 2009 at 18:51
Ruskigt fult företag, blev tvungen att skriva om din artikelserie.
oktober 17th, 2009 at 20:40
@Magnus – Tack för det! Ja det dom pysslar med är allt ifrån snyggt..
//Peter
oktober 19th, 2009 at 10:45
Grymt bra grävt och bra att du skriver om detta.
oktober 20th, 2009 at 16:30
[...] inte levererar vad de lovar i telefonen. De använder alla fula knep för att tjäna pengar. Kolla in denna läsvärda serie i sju delar. Tagged as: Domäner, Scam, sellnet No Comments Comments (0) [...]