Translating Translating...
Browse > Hem /

| Subcribe via RSS

Denna blogg är NOFOLLOW Free!


swedish-domain-scam-exported-by-sweden-epilouge2

Det här får väl bli den andra epilogen till min lilla serie.

Jag hade i dagarna kontakt med ett annat europeiskt domänregister och jag passade på att förhöra mig lite ifall de hade någon kunskap om dessa aktörer.

och det jag jämförde (logotypen) mellan  Svenska ”Domänregistreringar Europa” och Franska ”FranceInternetRegister.org” More »

Tags: , , ,

Swedish domain scam – exported by Sweden Part2

Innan jag sätter igång vill jag göra en liten passus
Jag kommer att namndroppa ett antal registrarer, ombud och webbhotell – även domänregister för den delen.
Och jag vill understryka att jag inte anklagar dessa verksamheter för någonting, däremot är detta ett sätta att informera er och dem om vilka kunder de har. More »

Tags: , , , , , ,

Domänregistreringar Europa i konkurs

december 28th, 2008 | 2 Comments | Posted in Domäner, bluff-eller-inte, domain scams

Domänregistreringar Europa (Domänregistreringar Europé) är försatt i konkurs enligt Dagens Media.

Domänregistreringar Europa är bara ett av många namn som dessa aktörer verkat/verkar under.
Tidigare hette dem ”Sellnet”, ”Domänregisteringar Sellnet Group”, ”IT-verket”, ”Svenska IT Registret” osv.
Andra kopior av denna verksamhet som använder gemensamma resurser eller är förenande med målvakter/kontaktpersoner är ”WestPoint Solutions”, ”Colvento” ”AP Factoring”, ”Systemsolutions SWE”, ”Terrapro Scandinavia”, ”Terrapro IT”, ”Naproxi Finans” mfl.

Men nu är alltså ett av bolagen borta, men dessa skojare har ju heller inte verkat under det namnet på flera år..
http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=206698

En liten parantes:
Eftersom jag vet att de tidigare använt sig av [domanregistreringar.se] så kikade jag lite på status.
Sidan är fortfarande uppe utan någon info om konkursen. och det står:

Kontakta oss på:

Domänregistreringar Europa AB
Tel: 0200-33 12 00
Int: +46 8 551 138 00
Fax: 08-411 73 50

Trots det och att sidan är uppe så är domänen registrerad på:

Kontakt-ID verine0702-00001 
Namn Veri Nera 
Företag Verinera KB 
Organistionsnummer [SE]969706-5291 
E-postadress nomail@iis.se 
Adressrad 1 Box 3033 
Adressrad 2 - 
Adressrad 3 - 
Postnummer 83103 
Stat eller provins - 
Ort Östersund 
Land SE 

Men någon med det namnet finns inte i Sverige.. Bolaget finns dock.

En annan intressant sak från siten domanregistreringar.se är att den whois som används….

EDIT: Företaget vars whoisfunktion använts låter meddela att de inte har med denna verksamhet att göra och av hänsyn till detta företag så tar jag bort länkningen, så att det inte sker några tråkiga missförstånd.
Peter 2009-01-11

Tags: , , , , , ,

dnzup får min ”kärlek”

Det är ett tag sedan jag skrev här och orsaken är som de flesta säkert vet att jag efter bästa förmåga försöker skriva intressanta !? inlägg på mitt och MissDomain´s nystartade domänforum www.dnzup.se

Om jag lyckas med det avgör ni! Något som glädjer mig är i allafall att vi i skrivande stund har 70 medlemmar och haft toppar på över 30 samtidiga besökare på forumet. Det betyder att det finns ett intresse för forumets innehåll (eller så ser jag det).

Som jag gjort klart så släpper jag numera den dagliga releaselistan av .nu-domäner på dnzup – den hittas under ”Privat” – vilket alltså endast gör det möjligt för medlemmar att ta del av listan – men naturligtvis är det gratis att bli medlem.

Om .nu-listan
Den dagliga listan av släppta .nu-domäner är alltså de domäner som varit registrerade, men av någon anledning inte förnyats, utan förfallit och på nytt blivit tillgängliga för registrering. Listan är helt unik i sitt slag och återfinns vare sig hos Nunames (registret för .nu-domäner) eller på annan plats.

Det senaste kanske iögonfallande inlägget jag gjort är en typ av varning, där jag försöker göra tydligt vilket domänombud som Sellnet, Domänregistreringar Europa, IT-Verket, Colvento, Terrapro, Westpoint Solutions, Svenska IT Registret AB mfl registrerar sina domäner igenom. Utan detta ombuds medverkan, så skulle verksamheten inte fungera. Men det behövs fler som agerar! Så gör vad du kan!

Tags: , , , , , , , , , , ,

Domänskojare Del1

april 28th, 2008 | 8 Comments | Posted in Svenska domäner .se, bluff-eller-inte

IT Verket / Colvento / Terrapro Scandinavia / Sellnet / Domänregistreringar Europa mfl

Verksamheten i samtliga dessa bolag har gemensamt att uppsökande säljare tar kontakt med befintliga domännamnsinnehavare under exempelvis .se.

Under telefonsamtalet meddelas att dom har en kund som vill registrera den uppringdes domän under andra toppdomäner.

Vanligt förekommande är .com, .nu, .net, .info, .org och .eu. Det händer också att deras kund vill registrera den uppringdes domännamn med ändelsen ”AB” (eller motsvarande bolagsform).

Dessa aktörer har inga ”faktiska” kunder, utan detta är endast ett bedrägligt sätt att måla upp en hotbild och sälja in ett stort antal domäner under tidspress (för den uppringde påstås ha förtur till dessa domäner under en begränsad tid). Det är också vanligt att de påstår att domänerna registreras för en 10-årsperiod till ett pris av 190:- per år. Detta införsäljningsknep är det tråkigt nog väldigt många som accepterar.

Saken är att det då blir 10 stycken domäner a 190:- = 1900:- gånger 10 år = 19 000:-

Dvs fakturan blir ofta 10 eller ibland 100 gånger större än vad den uppringda förväntat sig och förstått att de beställt.

Dessa företag registrerar inte heller de aktuella domänerna för längre perioder än 1 år åt gången och trots att kunden betalar hela fakturan på 19 000:- så får de en förnyelsefaktura år 2..

Det här måste ju vara olagligt?

Både ja och nej! Det går inte att bevisa att det inte finns en ”andra”  kund – det finns heller inget tvingande beslut eller stöd av lag om att den andra kunden måste presenteras.

(Colventi har dock för vana att presentera ”domäncentralen.se” som den andra kunden. Domäncentralen är dock ingenting annat än deras egna kumpaner som registerat ett antal varumärkesliknande domäner som de länkat till porrsidor och annat för att förstärka hotbilden och motivera den uppringde till beslut)
Vidare är prissättningen för domäner fri och ett pris på 190:- per år per domän ligger under det normala bland ombuden.

Vad som däremot är olagligt är att under falska hot och förespeglingar sälja in en produkt eller tjänst till en kund. Detta kallas ”negativ avtalsbindning”


Om negativ avtalsbindning

Dessa telefonförsäljare har också för vana att spela in samtalen, där den uppringde tackar ja till ”erbjudandet”, varför det är mycket svårt för en enskild att bestrida detta.

Ångerrätten då?

Ångerrätt i Sverige gäller endast privatkonsumenter, dvs inte de företag som dessa aktörer främst vänder sig emot. För företag gäller svensk köplag.

Men med registreringar är det även så att en registrering inte är möjlig att ångra då dessa företag agerat ombud hos registerhållarna, så när registreringen väl är genomförd finns vanligtvis ingen möjlighet till ångerrätt, då tjänsten att registrera ett domännamn för kunds räkning är att betrakta som utförd.

Vad kan man då göra åt denna typ av bedrägeri?

Först och främst meddela vänner och bekanta om detta fenomen!
Har man trots allt accepterat deras erbjudande och man fått deras faktura, så är första steget att kräva bevis för beställningen, mottar ni sedan en ljudinspelning, så får ni utifrån det ni accepterat ta ställning till nästa steg.

Om ni är låsta till ett accepterande ska ni se till att samtliga domäner verkligen ÄR registrerade mer er som innehavare under hela den period ni krävs betalning för – annars kan ni hävda att motparten inte uppfyllt sitt åtagande enligt beställningen och kräva annulering av avtalet pga av det.

Överensstämmer inte fakturan med det som ljudupptagningen presenterar, så skiver ni EJ BESTÄLLT och skickar tillbaka till avsändaren med kopia till Svensk Handel, samt ev. polisanmäler händelsen.

Läs även mer på:

Svenska domänregistret .SE varnar
Svensk Handel om bluffakturor

Svensk Handels Varningslista

Konsumentverket bestridande av faktura (för privatpersoner)

 Ett annat bra sätt att motverka dessa bluffare är att länka till just denna sida, så att den rankar högre i sökmotorerna när man söker på dessa företag.

Tags: , , , , , , , , , , ,