Vad du behöver känna till om typos

Efter att jag nyligen gjorde ett ganska kort, men ändå viktigt inlägg på wn.se rörande sk typos, alltså felstavade domäner.

Så tänkte jag återge en lite anpassad version av det jag skrev, då det fungerar bra inom ramen för ”utbildning” om domäner eftersom tillsammans med att fler och fler ”renommésnyltar”, så är det också väldigt många som skyddsregistrerar felstavningar av sitt domännamn, för att slippa att andra registrerar felstavade varianter av din domän.
Anledningen jag vill ta upp detta är mest för att visa hur pass mycket 1-teckensfel det går att få ut från ett enda kort domännamn.

Frågan som ställdes var om en domän som egentligen innehåller åäöéü (IDN, Internetionalized domain name), alltså skulle registreras som doman.se, domän.se, doman.nu, domän.nu, doman.com och domän.com – alltså som ”vanlig” domän och IDN-domän under de tre toppdomänerna.

Och rekommenderade (utifrån ett tak på totalt 6 domäner), följande:
(doman.tld används istället för den egentliga domänen)

[doman.se]
[domän.se]
[doman.nu]
[doman.com]
[typo-doman1.se]
[typo-doman2.se]

Varför typos?

Vi utgår främst från domännamnet [doman.se] i mina exempel nedan.

En typo, eller en felstavad domän kommer med största sannolikhet vara mer aktuell för andra (som vill snylta på din site) om/när den blir framgångsrik än en IDN-domän under annan TLD.
Ofta är det 20% av alla reggade typos som står för mellan 80-90% av all felstavningstrafik oavsett hur många felstavade domäner som registrerats.
Trafiken till felskrivna domäner beror på många saker som längd på domän såklart IDN eller inte, svårt, hur det låter http://www.se/ljudtesta/ , engelskt/svenskt,  mm.

Sen har vi visuella hoaxer eller ”IDN homograph attacks”, som ”kan” vara aktuell i min testdomän (under .com), och som kan förvilla även den mest erfarne, då det exempelvis går att byta ut tecken till en motsvarande i en annan teckentabell under .com. .SE tillåter INTE att  olika teckentabeller blandas. Glöm inte heller ”TLD-typos” (för [.se] så är .de, .es vanligare än .sd .as och .ws)

Jag visar nedan generellt vilka som är de vanligaste felstavningar i min ”exempeldomän”, alltså där endast 1 sak är ”fel” alltså miss att skriva in tecken, byte av plats på tecken, skriva ett närliggande tecken, skriva ett dubbeltecken osv:

wwwdoman.se
www-doman.se
oman.se
soman.se
xoman.se
coman.se
foman.se
roman.se
eoman.se
dman.se
diman.se
dkman.se
dlman.se
dpman.se
d0man.se
d9man.se
doan.se
donan.se
dokan.se
dojan.se
domn.se
domzn.se
domsn.se
domwn.se
domqn.se
doma.se
domab.se
domam.se
domaj.se
domah.se
ddoman.se
dooman.se
domman.se
domaan.se
domann.se
odman.se
dmoan.se
doamn.se
domna.se

Lite överkurs:

I ovan exempel finns endast en variant med ett bindestreck, men det är vanligt att man använder bindestreck i flerordsdomäner. För att inte säga mycket vanligt, speciellt för tyskspråkiga domäner, deä .de registrerar – hör och häpna – 50% av sin hela databas på ca 13 miljoner domäner, det gör att det renommésnyltas flitigt under .com med dessa bindestrecksdomäner.

Ett annat riktigt stort problem, för främst länder som vanligtvis använder Kyrylliska tecken är, att om vi tar Ryssland och Bulgarien som exempel (under .ru, var det först under 2010 som det blev möjligt att registrera IDN-domäner med Kyrylliska tecken), men problemet är betydligt äldre än så och vi kan ju säga att problemet uppstått just PGA att de nu erbjuder IDN-domäner.
Det låter kanske helknäppt, men under alla tidigare år så har man med latinska tecken försökt att skapa Kyrylliska domäner med Latinska tecken och detta har då blivit ”secong best”.
Problemet är nu istället att när exempelvis ett större ryskt företag under flera flera år har marknadsfört ett domännamn på detta vis, alltså skrivit det kyrylliska namnet men med fel tecken, så blir det extremt svårt att hävda ”rätt” vid en tvistlösning om det ”riktiga” namnet på Kyrylliska blivit registrerad av en registrant med avsikt att renommésnylta eller avsikt att begära en stor påse pengar för att sälja det vidare.
Jag tro att de flesta förstår den ”omvända” problematiken.
Omvända problem har funnits sedan länge med sk phishingdomäner, och här har problemet varit att man tillåter domäner med blandade teckentabeller, där ett bra exempel är  сitibank.com (där det inledande ”C:et” inte är latinskt, utan ersatt av det Kyrylliska ”C:et”.

Finns andra ställen jag skrivit mer specifikt om detta:
http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/valja-doman-ur-seo-perspektiv
http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/typos-en-vaxande-ekonomi-i-skuggan-av-internet
https://www.internetsweden.se/sparr-for-teckenfoljden-bank-ar-illa-genomtankt/
http://www.internetdagarna.se/arkiv/2009/wordpress/wp-content/uploads/Forsman_Domänmarknaden_inifrån.pdf (här går jag specifikt in på en välkänd domän..)

Hoppas att ni blev mer kloka på detta.

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Håkan , torsdag 20 januari 2011 @ 2:23

    Intressant inlägg! Länkarna i slutet av inlägget verkar dock ha blivit brutna.

  • David , fredag 21 januari 2011 @ 14:46

    Andra typos man kan tänka på är då det är ett engelskspråkigt varumärke vars uttal stavas annorlunda på ett lokalt språk. Exempel är ordet poker som stavas poquer på spanska och pocher på italienska.

  • Erik , tisdag 25 januari 2011 @ 18:16

    Är listan över vanliga felstavningar sorterad efter förekomst?
    Har du undersökt det själv vilka felstavningar som är vanligast?

  • Internet Sweden , tisdag 25 januari 2011 @ 22:57

    @Erik – Svar nej – det ligger inte i mitt intresse skriva ut det publikt, som du säkert förstår..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *