”Nigeriabrev”, Advance fee scams, ”419 scams” kommer hela tiden i nya och gamla former och har så gjort i flera hundra år:
- Gemensamt för denna typ av bluffar är att du utlovas en stor summa pengar, mot vad som till en början är en ganska blyg administrationsavgift, sedan händer alltid ”missöden” på vägen som gör att du behöver betala mer och mer – fram till du börjar ifrågasätta eller sätter stopp. – Då klipper de kontakten och bearbetar nästa offer..
- Var klarsynt – varför skulle någon obekant vilja dränka dig i flera miljoner dollar? Tror du på tomten också?
- Varför skulle du av 150 000 (se exempel nedan) med samma efternamn, bli utvald att bli ”arvtagare”?
- Breven skickas helt på måfå i stor mängd till alla länder, däremot inte i överflöd, så att det leder till ”stora” varningar, istället ett jämnt flöde, så att de hinner ”bearbeta” de stackare de får på kroken.
| Målgrupp för bedrägeriet: | Privatpersoner |
| Första kända aktivitet: | 10 maj 2011 |
| Typ av varning: |
Nigeriabrev (pappersform / brev) |
| Verksamhetsnamn: |
ORAIIYE ABOGADOS |
| Bolagsnamn: | ORAIIYE ABOGADOS (fiktivt) |
| Organisationsnummer: | icke existerande |
| Domänadress/er: | oraiiyeabgd.com |
| Innehavare domänadress/er: | Anonym |
| Registrar / Ombud / Webbhotell: | http://www.internetbs.net/ |
| Namnservrar: | id1.yourcpanelserver.com, id2.yourcpanelserver.com |
| IP-nummer: | ———- |
| Styrelseledamöter (bolaget): | David Steinberg |
| Andra kontaktpersoner (bolaget): | Amparo Carlos, William Steinberg, Patrick Lewis, Veronica Fauli |
| Boxadress: | Calle de Alfonso XII |
| Ev. besöksadress: | Calle de Alfonso XII |
| Postnummer och Ort: | 35 28934 Madrid, Spain |
| Telefonnummer: | +34 960 452 633 |
| Faxnummer: | +34 960 452 633 |
| e-postadress: | info@oraiiyeabgd.com |
| Plusgironummer: | - |
| Innehavare Plusgironummer: | - |
| Bankgironummer: | - |
| Innehavare Bankgironummer | - |
| F-skattsedel & momsregistrerad | - |
| Beskrivning / Händelseförlopp /Kartläggning | Se nedan |
| Tidigare kända aktiviteter: | Se nedan |
| Relationer till andra bolag: | Se nedan |
| Övrigt: | Se nedan |
| Relaterade länkar: | Se nedan |
Jag kände mig nästan ”glad som ett barnkalas”, när jag fick det här i min hand.
Tidigare har jag bara sporadiskt läst om, och varnat för fenomenet, men aldrig tidigare hållt ett i min hand.
Ett purfärskt, äkta ”nigeriabrev” a la ”Den gömda skatten” / ”Den spanska skatten” i papper / brevform och i fyrfärgstryck!!
Dragplåstret i det här brevet är att en person med samma efternamn som addressaten!? omkommit i Tsunamikatastrofen 2004, tillsammans med sin familj.
Och nu efterlämnat 10,7 miljoner USD, dvs knappt 70 miljoner kronor, varav hälften kan bli dina om du är intresserad..
Brevet är poststämplat i Valencia den 6 september 2011 (trots att avsändaren påstås komma från Madrid), så det är färskt och alltså kostat bedragarna 0,65 Euro i frimärke. (ca 6 kronor)
Men det är inte det enda som kostat – Brevet är tryckt i färg och det är maskinvikt på två ställen, vilket talar för att det skett genom ett tryckeri, så vi kan nog gissa att varje utskick kostar sådär en 15 kronor iaf, med adress, papper, kuvert, tryck och porto.
När jag tittar på adressaten, så märker jag en lite ”ovanlig” struktur, som jag googlar på och ser då att det är MYCKET troligt att bedragarna sitter och harvestar sina offer från http://www.gulex.se
- detta eftersom de är den enda siten jag får träff på, som använder adresstrukturen som använts.
Brevet inleds även ”avkönat”, dvs inget Mr/Mrs, utan bara ”Attn: Dear. Förnamnet” så att de kan skicka ett brev till ”alla”.
Som ni ser av brevet framgår ingen webbsida, utan en ”privat” e-mailadress hos Yahoo, men för den gissningsvis mycket lilla skara som ser till att leta reda på en tillhörande sida, så har de säkrat upp (bedrägeriförstärkt) bluffen med en webbsida.
Sidan [http://oraiiyeabgd.com] registrerades 1/5 2011 ( http://who.is/whois/oraiiyeabgd.com) tråkigt nog är den anonymiserad och ligger på namnservrar bland 700+ andra domäner.
(Jag har tittat på vilka domännamn som latgs upp på namnservrarna 10 dagar innan till 10 dagar efteråt, utan att hitta någonting som ser ut att ha tillhörighet.)
Men genom att besöka sidan så ser vi att trots att domänen registrerats i maj, så står det 2010 i sidfoten. Men inte nog med det – De inleder sidan med att presentera sig som:
”highly respected, regional law firm located in Madrid”..
Det finns profilpresentationer på 5 advokater, men vår ”David Steinberg”
http://oraiiyeabgd.com/david.html?i5s2 sticker ut på ett speciellt sätt tycker jag, när presentationen går ut på vad han gjorde 2004 (gissningsvis för att förstärka bluffen i brevet):
Och det finns inte fler än 9 varningar för sidan, http://wp.nu/bc6j men jag hittade faktiskt ett svenskt napp från 10 maj 2011:
Med identiskt brev, sånär som på advokatens namn ”PATRICK LEWIS” http://oraiiyeabgd.com/patrick.html?i5s4 , och erbjudandet har gått till en person med efternamnet ”Eriksson”, som erbjöds samma peng (50% av 70 miljoner kronor) alltså pga av att han/hon har samma efternamn.. yada yada.. Det känns ju väldigt troligt ![]()

Man får väl hoppas att det inte är NÅGON vid namn Eriksson som går på detta då efternamnet är det 5:e vanligaste i Sverige och som passar in på över 150 000 svenskar enligt SCB http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____31063.aspx
Men det gör det hela lite lustigt..
Uppenbarligen finns det fortfarande de som går på det efter 200 år
- ja, du läste rätt: 200 år!!
Nedan citat är hämtade ur en bok tryckt 1899 och som syftar till början av 1800-talet – kan du känna igen tillvägagångssättet?:
..detta klassiska bedrägeri, som härstammar från början af vårt århundrade och som tusentals tidningar ha afslöjat, men som ändå alltid lyckas..
Det märkligaste är, att dessa tiggarebref skickas ut på måfå och att addressaternas namn äro hämtade ur adresskalenden
Dessa operationer erfodra … ett visst rörelsekapital, ty det händer ibland, att flera tusen bref afsändas utan resultat, men tjuvarna drabbas sällan af denna otur, ty de dumma äro legio
Läs: http://www.internetsweden.se/ty-de-dumma-aro-legio/
Varna dina vänner och bekanta genom att sprida den här varningen, för det som ses som uppenbart för dig, kan faktiskt lura din släkting, vän eller granne!

























En vän till mig råkade ut för det här, dock så betalade han ju ingenting så lyckligtvis så kom han då undan lindrigt. Men det är helt klart värt att varna för det här.
En bra inblick i brevens tillkomst får man i den här filmen, rekomenderas
http://www.vice.com/motherboard/mbd-vbs-the-sakawa-boys
————–
Hej ake,
Tack för tipset – en mycket intressant film och på flera sätt skrämmande.
Hur empatisk jag än försöker vara och försöker att sätta mig in i deras levnadssituationer, så kommer jag aldrig kunna acceptera deras tankesätt.
De är brottslingar som dessutom riskerar 7 års fängelse i hemlandet, enligt §419 i Nigeria (och jag är övertygad om att motsvande straffskala råder i Ghana.
Notering: märkligt att det gått 6 månader sedan filmen publicerats och att ingen påpekat att texten ”While Nigeria’s 401 scammers” är felaktig, då det skall vara ”While Nigeria’s 419 scammers” – då 419 scams/frauds är synonymt med denna bedrägeriverksamhet..
Peter Forsman | internetsweden.se
Uppdaterad varning! Fick idag med posten ett liknande massbrev på engelska med i stort sett samma ordalydelse. Avsändare angiven som Jose Francisco Abogados (advokatbyrå), ingenjören med familj avliden i bilolycka och den deponerade summan har sjunkit till jämna 10,5 mijoner USD.
Idag har jag oxå fått brev från Jose Franciscos Abogados.
Fick också ett från Francisco abogados
men ska försöka att blåsa dom lite först
kan spanska
Sitter med ett likadant brev från Jose Franciscos Abogados i min hand. Det damp ner i brevlådan idag.
yes, i also got a letter from the same scammer. in english!
not very good english.
i live in Stockholm. wonder how he got my name? not a usual svensk name!
how can he afford to send all these letters – think of high cost of postage, envelope,etc.
much cheaper to ”scam” innocent fools via internet, eller hur?
is this a new ”working method” for these crooks? costs them some money. good, let them be scammed. wasting our valuable time.
—
No, I am sorry to say but this is a ”working method” since at least 110 years back, please read http://www.internetsweden.se/ty-de-dumma-aro-legio/ (swedish)
Peter Forsman | internetsweden.se
[...] precis som att antalet nigeriabrev som skickas med traditionella pappersbrev också ökar http://www.internetsweden.se/varning-for-nya-nigeriabrev-brevform-som-skickas-svenskar-oraiiye-aboga… Så SMS-spam/bedrägeriförsök har redan pågått i 3-4 år, men inte i någon större omfattning [...]
[...] Jag skrev om just dessa brev i september förra året och tittade närmare på de som påstods ligga…Sprid det här inlägget – så att fler kan läsa det!Tweet Print Email [...]
Jeg har også modtaget en version af samme bilulykke og arvesum d. 1.10.12. Hilsen, Kirsten (Danmark).
Fick idag ett brev från denne José Francisco Abogados.
Tänkte leka lite med dom på spanska.
Jävla flöjtar!