De tusentals bluffakturorna från FALSKA lokaldelen.se

Ni har säkert uppmärksammat att SVT, TT och en mycket lång rad tidningar runt om i landet gått ut de senaste dagarna och varnat för bluffakturor?

– Det är pinsamt, men det hade jag helt missat och min enda ursäkt är att jag har jobbat..
Hursomhelst började jag kika på det här nu sent på kvällen…

Det är alltså nån som tagit lokalguiden.se´s textlogogotype skickat ut bluffakturor.
(eller med förstoringsglas kan man läsa den 4pt stora text om att det är ett erbjudande, alltså raden under texten som börjar med ”Vid betalning..”)

Bild: MHz

Och så läser jag att den ”riktiga” lokaldelen.se uttalat sig om omfattningen:

” ..tusentals är drabbade främst i Halland och Småland vad vi vet.”

http://www.smp.se/nyheter/alvesta/tusentals-drabbade-av-bluffakturor

Jag förbannar för mig själv alla tidningar och nyhetsspridare som inte förstår att en liten närbild på fakturan i fråga, kan hjälpa oerhört många från att drabbas.
men inte då..det närmaste jag kommer är faktiskt en halvkass bild från SVT:

Bild:SVT

Det intressanta här är att det med lite vilja går att se orgnummer 979743-0495 – och även om jag direkt ser att det är felaktigt (eftersom KB´n börjar på 96 och HB´n på 91), så är det en bit på väg. Läser på någon sida att de påstår sig heta ”Lokala Delan AB” och av bilden ser jag till vänster att de skriver ”AB” och e-mailadressen börjar med ”Lokaladelen@” – så det ser iaf ut att vara en korrekt fakturabild av den här aktören.

Jag känner direkt att det här är inga ”förstagångssyndare” – det här är gjort förut..

Kikar på lokaldelen.se om dom fått upp nån varning..och hittar till min förfäran en minitext som lyder:

Viktigt – Bluffakturor till företagare!

Det har kommit till vår kännedom att ett företag som använder vårt namn och adressen Box 829, 391 28 Kalmar skickar ut fakturor med vår logotyp. Vi vill göra dig uppmärksam på detta så att du inte av misstag  betalar dessa bluffakturor mitt i julstressen.

Källa

Jag skulle ju önska mig liiite mer information som kan hjälpa kunderna..
Läser vidare och ser HÄR att Lokaldelens jurist försöker stoppa inbetalningar till gironumret som anges..och jag tänker: varför i helskotta går man inte ut med vilket gironummer det handlar om ? Hur många företagare kommer inte hunnit betala det här innan något sånt kan ske.

För hur mycket jag än avskyr den här typen av manipulerande ”bluffakturor”, så går det inte lätt med lagliga medel att förhindra, eftersom texten om ”erbjudande” finns med. Bluffbolaget har måhända använt lokaldelen.se´s logotype, men det handlar om renommésnyltning och varumärkesintrång – som måste drivas civilsrättsligt.
Vidare kallar sig bolaget för ”Lokala Delen AB” , alltså inte ens identiskt med Lokaldelen.se – Men jag ska inte försvara bluffbolaget, jag menar bara att det är fel beslut att hemlighålla gironumret om man vill värna de presumptivt drabbade..

Tittar iaf på adressen och gör en reverseslagning, alltså jag kontrollerar vilka företag som finns skrivna på den boxadressen och hittar smått förtvivlad 60 stycken..
Och det visar sig att ca hälften är färdiga lagerbolag och det är Starta-bolag-aktören ”Argentus Group OÜ” som har en filial här – därav alla bolag..

Så jag famlar vidare och läser och läser..

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/manga-anmalningar-om-bluffakturor
http://helahalsingland.se/hudiksvall/1.2610898-rakningen-var-en-bluffaktura
http://norran.se/nyheter/inrikes/article1120402.ece
http://gd.se/nyheter/inrikes/1.2612281-bluffakturor-med-telekatalognamn
http://st.nu/start/inrikes/1.2612240-bluffakturor-med-telekatalognamn
http://www.smp.se/nyheter/sverige/bluffakturor-runt-om-i-sverige
http://bohuslaningen.se/nyheter/sverige/1.1071929-bluffakturor-med-telekatalognamn
http://hd.se/inrikes/2010/12/29/bluffakturor-med-telekatalognamn
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5875257

Tills jag faktiskt hittar dörröppnaren:

Företaget påstår på fakturan att de heter Lokala delen AB men det bolag som ligger bakom telefonen och postboxen heter Box 829 i Kalmar KB.

Källa: http://kkuriren.se/nyheter/katrineholm/1.910050

Det är reportern ERIKA WIMAN på katrineholmskuriren, som tänkte längtst i detta avlånga land – Kudos!

För nu lossnar allt.

Det jag hittat är: Box 829 i Kalmar Kommanditbolag, 969743-0495 (alltså så var det bara den inledande 97 som var fel)

Letar snabbt upp att bolaget BOX 829 I KALMAR KB, Box 829, 391 28 KALMAR med ORGNR: 969743-0495 har följande bankgironummer, som ingen bör betala något till:

VARNING FÖR BANKGIRONUMMER: 661-3558

Nåväl vad är det för jeppar bakom bolaget då? Jodå, det är ”kändisar”..

Jag brukar oftast använda allabolag till snabbkontroller, http://allabolag.se/9697430495/befattningar, men i detta fall är faktiskt 121.nu snäppet bättre http://www.121.nu/onetoone/foretag/box-829-i-kalmar-kommanditbolag/personer.

För här ser jag att det är en 23-årig kille från Linköping och en 24-åring från Västra Frölunda som sitter i styrelsen på ett Kalmar-bolag…verkar ju lite märkligt.
Känner igen 24-åringens efternamn..men kan inte riktigt placera. Ser då att 23-åringen har ett annat bolagsengagemang och då klickar det.. Roboss KB (observerar också att både kalmarbolaget och Roboss har inledande ”969743-” gemensamt, vilket torde tyda på att de är registrerade samtidigt eller motsvarande relation…gissar jag).

Roboss KB eller som de var kända som när det begav sig ”Roboss Finans KB” skickade ut bluffakturor kring telespärrtjänster i början av året och här refererar jag till Svensk Företagarförenings sammanställning som ska visa sig vara intressant. http://svenskforetagsforening.se/2010/01/roboss-finans/

För jag sa att jag kände igen efternamnet på den andre killen ”Schantz”.. umm just det ”SG Schantzgruppen” gjorde samma sak http://svenskforetagsforening.se/2009/09/sg-schantz-gruppen-sparrtjanst-nummerregistret/ (och ja, även om flera bolag håller på att kursa nu, så har jag kontrollerat att det är samme ”Schantz” bakom bolagen.

Och avslutningsvis ska  jag länka till ytterligare en månadsfärsk artikel från Svensk Företagarförening, som jag tycker är intressant i sammanhanget, där dom ser kopplingar mellan dessa bolag (vi har tittat på) och ytterligare telespärrtjänster. http://svenskforetagsforening.se/2010/12/jamforelse-twc-och-marknadskonsulterna/

För den som vill skicka ett litet nyårsvykort till gossarna bakom verksamheten, så framgår den genom att klicka på ”Mer info” brevid namnen på denna länk:
http://www.121.nu/onetoone/foretag/box-829-i-kalmar-kommanditbolag/personer

Läs mer här

Related Articles

14 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *