Att kontrollera innehavare till ett domännamn är ofta mycket enkelt – men inte alltid helt säkert på att det är riktiga uppgifter.

Jag har lagt till en fri namnslagningstjänst på internetsweden.se (sk whois), där jag tagit med de vanligast förekommande ändelserna (toppdomänerna) för Svenska verksamheter. Och även några till pga att de är aktuella bland domänskojare.

.se
Toppdomänen som står för Sverige. Ansvarig för registret är .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) och sköts av .SE Registry och registreras genom en återförsäljarkår som kallas registrarer.

En namnslagning visar ett kontakt-ID, som går att kontrollera vidare här.
Observera att det endast går att få fram fullständiga innehavaruppgifter om domännamn som innehavs av bolag, firmor och organisationer. I det fall det är en privatperson som är innehavare så visas endast för- och efternamn pga av PUL (Personuppgiftslagen). Det visas även datum för när domänen registrerades, vilken registrar (.SE´s partner) som administrerar domänen, vilka namnservrar domänen använder

.nu
Toppdomänen som står för Niue. Ansvarig för registret är Nunames och och registreras direkt genom Nunames eller genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar endast den tekniske kontaktpersonen för domänen och inte innehavaren. För att få reda på en innehavare till en .nu-domän så behöver man skicka ett e-mail till support@nic.nu

.com
Betyder egentligen commercial. Ansvarig för registret är VeriSign och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar oftast fullständig innehavardata, men det är också vanligt förekommande att .com-domäner registreras anonymt genom sk proxytjänster och då visas ingen registrantdata alls.

.net
Ursprungligen för nätverksinfrastruktur. Ansvarig för registret är VeriSign och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar oftast fullständig innehavardata, men det är också vanligt förekommande att .net-domäner registreras anonymt genom sk proxytjänster och då visas ingen registrantdata alls.

.org 
Ursprungligen för organisationer. Ansvarig för registret är Afilias och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar oftast fullständig innehavardata.

.biz
Ursprungligen för affärsverksamheter. Ansvarig för registret är Neustar och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar oftast fullständig innehavardata.

.info
Ursprungligen för informationssidor. Ansvarig för registret är Afilias och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar oftast fullständig innehavardata.

.mobi
Avsedd för webbsidor med innehåll anpassat för mobilt surfande . Ansvarig för registret är Afilias och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar oftast fullständig innehavardata.

.eu
Avsedd för verksamheter aktiva inom EU. Ansvarig för registret är EURid och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar teknisk kontakt, namnservrar och registrar. För registrantdata hänvisas du till EURid´s webb-whois

.name
Ursprungligen för för familjer och privatpersoner. Ansvarig för registret är VeriSign och och registreras genom en återförsäljarkår.
En namnslagning visar ingen innehavardata, men men väl registrar, namnservrar och registreringsdatum.
Exempel
Tillbaka till Källgranskning på internet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *