Den enda rätta läran?

Jag känner mig uppgivet beklämd över att Jonathan Sulos val att angripa mot Eurocloud och de anklagelser och den kritik han riktar mot CityCloud.

Konstruktiv kritik är bra (anser jag).
Man kan också vara skolade i skilda läror, ha olika åsikter eller syn på tillvaron och var part kan argumentera för sin övertygelse – det är självklart för mig.
Men Jonathans utspel lämnar allt ovan att önska och anklagar istället företag för att ljuga, vara lallare, lurendrejeri, insinuerar att tävlingen skulle vara jävig och värdelös mm på ett mycket klandervärt sätt.

Nu ska först sägas att jag är partisk, såtillvida att den här bloggen: internetsweden.se sedan 1½ år är fullt betalande kund till CityCloud. Något jag inte haft anledning att ångra en sekund. I övrigt är såväl City Network som FS Data partners till min arbetsgivare, precis som flera andra medlemmar i EuroCloud Sweden.

Och det var också av den anledningen som jag gladdes åt CityCloud igår eftermiddag, när de utseddes till ”Best Cloud Service Product” av branschorganet EuroCloud Sweden.
Men den glädjen byttes snabbt ut mot förfäran när jag i Twitterflödet kan läsa: ”Då var det bekräftat, #eurocloud är ett pinsamt dåligt skämt.”

På det reagerar jag direkt:

”@jonathansulo Jag anser att det är någon annan som bekräftar sig som pinsam! Ditt utfall framstår som allt annat än seriöst imho.”

och får då en (”övertydlig?”) smiley tillbaka..

..för att några timmar senare inviteras att läsa ett blogginlägg:

”@internetsweden tack för din respons. Jag utvecklade mitt utfall till ett inlägg. Hoppas det var seriöst nog för dig: http://wp.me/poiCU-1fx”

Och jag kan bara säga att jag inte blir ett dugg övertygad kring Jonathans seriositet, efter att ha läst hans inlägg tillsammans med efterföljande kommentarer.

Varför?

Jo, främst för han stödjer sitt angrepp och anklagelser på en veckogammal rapport utförd av Forrester Research som jämfört 15 aktörer, där en av de aktörer som utvecklar CityCloud: Enomaly, hamnar på en 15:e plats.

Detta är tillräckligt för Jonathan att påvisa att denna 15:e plats i rapporten betyder att de är ”sämst”.

Och därmed skulle det då innebära att City:s samarbete med en aktör som Enomaly, som är en av många leverantörer, att utveckla CityClouds tjänst – då gör att CityCloud är ”sämst”.

Och därför skulle det innebära att EuroCloud som utsett CityCloud till vinnare, gör EuroCloud till ett ”pinsamt dåligt skämt.”

Jag ser det om ett urbota dumt resonemang!

Källan/rapporten som Jonathan väger sig mot, går lämpligt nog inte heller att ta del av, utan som stöd har Jonathan publicerat en skärmdump från rapporten som bevis.

De 15 jämförda aktörerna är i Forresters rapport enligt skärmdumpen rankade på följande sätt:

Platform Computing
HP
IBM
VMware
Abiquo
BMC
Dell
CA
Tibco
newScale
Cloud.com
Eucalyptus
Hexagrid
Microsoft
Enomaly

Men intressant nog finns inte de aktörer Jonathan själv rekommenderar i sitt inlägg, Amazon EC2 och Rackspace, ens med i Forresters rapport.
Men betyder det då att de inte ens kvalificerar sig till listan?

Nej sannolikt inte, utan det talar väl bara om att det finns ett mycket stort antal leverantörer av Cloud hosting services.

Och för mindre än ett halvår sedan – i december 2010 presenterades en annan rapport över leverantörer, denna gång från Gartner
I den rapporten jämfördes 20 aktörer:

Savvis
AT&T
Rackspace
Verizon Business
Terremark Worldwide
NaviSite
OpSource
Datapipe
SunGard
Hosting.com
Carpathia Hosting
SoftLayer
Layered Tech
IBM
CSC
Joyent
GoGrid
Amazon
Media Temple
NTT Communications

Notera att det endast är IBM som ”kvalificerat” sig i båda rapporterna.

Vad Forresters rapport beträffar så väljer jag snarare att läsa det som att Forrester Research anser att Enomaly är den 15:e mest intressanta aktören i världen just nu, detta av hundratals, kanske tusentals aktörer inom området.

Att Jonathan istället rekommenderar giganterna Amazon EC2 och Rackspace i inlägget, trots att de inte medverkar i hans ”bevis”, torde ha att göra med att det är just dessa två han själv använt i sitt eget molnprojekt Kaizr (som numera är lagt på is).
För eftersom jag med visst intresse följt Jonathans Kaizr-projekt, så har jag allteftersom uppdaterats med varför han pushar för just dessa två:

Kaizr – (världens bästa och snabbaste WordPress-hantering i molnet, enligt Jonathan själv)
”Kaizr kommer göra webbhotell överflödiga.”
”vänta och se”
”öppen beta den 1:a mars”
”Vänta och se bara”
”Mitt fokus är nu .. Kaizr”
”Om kvällarna sitter jag och knackar med Kaizr..”
”Jag ska nämligen varva ner Kaizr”
”..nystarta Kaizr så här” (Från Amazon till Rackspace)
”Nu är denna tjänst lagd på is”

Men hur står sig då CityCloud (som Jonathan kallar för låtsasmoln) prestandamässigt mot just dessa två giganter?
Jo, det har City Network nyligen presenterat i en bloggpost och för vem som helst att testa själv: http://cloudharmony.com/speedtest

Att sedan Jonathan har erfarenheter från såväl från domän– och webbhotellsbranschen, men också även av ombudsföreningen registrars.se, där han dessutom suttit som ordförande och vars ändamål  bla är att:

– Verka för att upprätthålla en hederlig och yrkesskicklig registrarkår.
– Verka för att medlemmarna tillvaratar kundernas intressen och utövar uppdragen under iakttagande av etik och god registrarsed.
– Tillvarata registrarskårens allmänna yrkesintressen.

Och som åtminstone påstått sig vilja verka för att skapa en branschgemenskap.

Att han sen numera är engagerad som marknadsansvarig hos FS Data – ja det gör ju inte direkt hans kritik och anklagelser mot sina registrarkollegor mer befogad eller berättigad, utan precis tvärtom så går det emot de värderingar han tidigare stått upp för och sedan en tid börjat använda grova brännbollsträn för att kritiskt svinga mot flera av sina kollegor i branschen.

– Beklagligt!

Och jag ställde även frågan till Jonathan hur FSDatas planer ser ut för molntjänster framöver, sist jag träffade honom på mässan i Kista.

Svaret han gav då är att ”det inte var aktuellt på de närmaste 4-5 åren”, vilket gör mig än mer oförstående till denna ”bashing”..

Eller som Seneca kläckte för 2000 år sedan:
”Människor kan indelas i två grupper, en som går före och uträttar något och en som kommer efter och kritiserar.”

Jag vill avsluta det här inlägget med att understryka att jag inte är en specialist på molnet, eller har för avsikt att utge mig för att vara det.

Att definiera vad moln är och inte, ligger heller inte för mig – eftersom jag ser det som hårklyveri och helt oviktigt om någon tycker som jag.
Men jag tycker ändå att Svenska Dataföreningens kompetensnätverk; ”Cloud Sweden” listat några sanningar som jag ser som tilltalande.

– Avgör själv!

EDIT 27/5: Det kanske bara är jag själv som komiken i nedan bild..

Läs mer här

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Markus Jalmerot , torsdag 26 maj 2011 @ 0:54

  Kör själv Rackspace och är grymt nöjd med deras molntjänst, bra pris och väldigt snabb. Men tvekar inte ens sekund på att CityCloud håller hög kvalité och prestanda också!

 • Johannes , torsdag 26 maj 2011 @ 7:51

  Fint och intressant skrivet, som många gånger förut finns ofta dolda agendor bakom de flesta ”utspelen”, så även denna gång. Men jag kan inte säga att jag är speciellt förvånad.

 • Predrag Mitrovic , torsdag 26 maj 2011 @ 8:05

  Beklämmande och tråkigt att behöva läsa den här tråden. Jag är en av tre personer som satt i juryn för Eurocloud Awards (Magnus Höij på IDG och Hans Werner på Radar Group var de andra två). Vi fick in totalt 30 bidrag att ta ställning till i fyra kategorier: Bästa molntjänst (14 bidrag) , bästa molnstartup (7 bidrag), bästa molnlösning näringsliv (4 bidrag) och bästa molnlösning offentlig förvaltning (5 bidrag). Vi fick ett kalkylblad med olika bedömningskriterier som vi arbetade med enskilt. Därefter gick vi igenom våra gemensamma poäng och det visade sig att vi var extremt eniga i våra bedömningar. Vi presenterade en lista med 3 av våra toppnomineringar per klass till Eurocloud Sweden. Dessutom motiverade vi varför vi hade en klar vinnare i varje kategori.

  Jag driver företaget MyNethouse och agerar som oberoende strategisk rådgivare i frågor som rör molntjänster. Dessutom är jag initiativtagare, medgrundare och ledamot av Cloud Sweden. Har drivit tjänsten Cloudadvisor.se en lång tid och hållit koll på ”molnet” sedan slutet av 2006. Mina två jurykollegor är båda oberoende i sina positioner. Därför är beslutet att tilldela Eurocloud Awards till CityCloud (best service), Severalnines (best startup) och eBuilder (best private och public solution) ett beslut som en oberoende jury har tagit. Jag tycker att kvaliteten på inkomna bidrag var hög, med mycket få undantag. De vinnare som är utsedda har vunnit i en skara av extremt kompetenta medtävlande.

  Personligen ägnar jag ingen tid åt osakliga och högst subjektiva tyckanden. Alla har rätt till sin egna åsikt, hur världsfrånvänd den än är. Gränsen går vid när åsikterna börjar gå till angrepp mot person, livs levande som juridisk. Där har vi lyckligtvis ett välfungerande samhälle med lagar och domstolar.

  Jag uppskattar internetsweden.se eftersom du alltid kör med öppna kort och en tydlig självdeklaration. Fortsätt på den inslagna vägen!

 • Internetblogg , torsdag 26 maj 2011 @ 11:30

  Det största problemet är väl att personer i generalitet blir besvikna om någonting de har investerat mycket tid och energi med eller på inte får en utmärkelse.

  Logiken i hans resonemang känns lite underlig, som du själv pekar ut, specifikt med faktumet att han drar slutsatser som vilken lärare i logik (eller matematik) som helst skulle säga är helt förhastade.

  Men sedan har han, och du, så klart rätten till sin egen åsikt, hur felaktig och illogiskt justifierad den än må vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *