En billigare verklighet

Det pågår en intressant diskussion på Webmaster Network som handlar om prisjusteringar av bla .com-domäner, till följd av att VeriSign deklarerade en 7% prishöjning av årsavgiften för .com-domäner. Det resulterar i att de som är ICANN-registrarer, eller anslutna till en ICANN-registrar fått anledning att justera priserna därefter, så att de inte behöver leka Ebberöds Bank.

I de flesta trådarna i ämnet så kommer det alltid att finnas de som anser att priserna är på tok för höga och drastiskt ska sänkas och likaså finns de anhängare av att priserna måste höjas för att avskräcka..

Men hur ser det egentligen ut i Sverige? Vad kostar en domän? Är det dyrt eller billigt, kostar .se mer eller mindre än .com, nu och då osv.
För den som inte känner till det så bytte .SE affärsmodell för snart 1½ år sedan och i den vevan så sänktes grossistpriset (gentemot .SE´s partners, sk registrarer) med ca 36% mot den tidigare kostnaden för årsavgiften för en .se-domän.

.SE har drygt 135 aktiva registrarer idag och av dem har jag tittat på ett urval som står för över 90% av alla registreringar (jag tänker inte namnge dem såklart) men kan berätta att det leder till en snittkostnad på 114 SEK ink moms.
Tar vi och tittar på samma registrarers årskostnad för en .com-adress, så är priset 117 SEK ink moms.

.se-domäner är alltså 2% billigare för en slutkund att registrera i över 90% av fallen.

Jaha, det var väl bra, menh kanske lite oväntat för många, speciellt om man använder archive.org för att titta på prisbilderna mellan 2006-2007.

(Riktigt alla registrarer har inte historiska kopior av sina webbplatser, men de flesta) och resultatet ger då en helt annan historisk prisbild:

2007 så var snittet för en .se-domän hos dessa registrarer (som då kallades ombud) 152 SEK ink moms, medan snittet för en .com-adress låg på 93 SEK ink moms.

För den inte fullt så snabbtänkte kan jag berätta att .se-domäner då låg 63% högre än .com-adresser för ca 90% av slutkunderna.

En annan slutsats så går att göra är att .SE´s prissänkning gentemot partnerkåren i mycket hög grad varit transparent gentemot slutkunderna och att .se-domäner alltså numera är mindre kostsamma än att registrera en .com-adress
(i över 90% av alla registreringsfall).

Och som jag skrev i WN-tråden, så kommer .com-priset fortsätta öka 7% per år enligt det avtal VeriSign har.

Så: Köp en .se-domän! – Jag har en själv..

Related Articles

7 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Kim , tisdag 27 juli 2010 @ 16:00

  Personligen skulle jag vilja se en rejäl höjning av .se-domäner för att komma ifrån den värsta domänhamstringen (NN med flera).

 • Nicklas , tisdag 27 juli 2010 @ 16:23

  Illa att de höjer priserna på .com mfl. Jag kommer att dumpa en del av mina gamla registeringar som varit registrerade ”för säkerhets skull”

 • Bob , tisdag 27 juli 2010 @ 16:23

  Är det någon som har råd att hamstra så är det väl NN.
  Billigt är bäst.

 • Internet Sweden , tisdag 27 juli 2010 @ 17:25

  ..och som Svensk medelmåtta så säger jag då; ”Lagom är bäst”..
  //Peter

 • Kim , tisdag 27 juli 2010 @ 17:46

  Bob: Jag tror inte NN kommer regga allt som kommer i deras väg om priserna höjs. Marginalerna på intäkerna från parkeringssidorna (?) försvinner säkerligen rätt fort om domänkostnaden dubblas.

 • Anders , tisdag 27 juli 2010 @ 22:26

  Jag tycker den svenska prisnivån är bra. Det tar inte emot att regga en domän, samtidigt är den viss tröskel mot planlösa massregistreringar.

 • Fredrik , torsdag 29 juli 2010 @ 9:12

  Prisskillnaderna mellan .se och .com har minskat men hos många är .com cirka 20 kr billigare än .se om man jämför billigaste alternativen för registrering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *