Fi-domännamnens karenstid blir kortare och giltighetstid längre

Från början av september kan ett fi-domännamn registreras för högst fem år. Ändringen av lagen om domännamn träder i kraft den 1 september 2009 och då blir det möjligt att registrera ett domännamn för ett, tre eller fem år åt gången. Den maximala giltighetstiden på fem år gäller också förnyande av domännamn som redan beviljats.

Samtidigt ändras också domännamnens karenstid. Ett domännamn som har sagts upp eller återkallats eller vars giltighetstid har gått ut har karens. Under karenstiden kan domännamnet inte registreras för en ny innehavare men efter karenstiden kan vem som helst fritt registrera det. För tillfället är karenstiden tre månader, men genom lagändringen förkortas karenstiden till en månad.


Min notering:
På Internetdagarna 2008 lärde jag mig att .fi-TLDn då hade 191 000 registrerade domäner med en renewalrate på 70% och endast 2% IDN-domäner.

Eftersom Ficora är Finlands kommunikationsverk (Finnish Communications Regulatory Authority) så är webbsidan ganska stor (med olika personer som skriver nyheter på helt olika ställen), så det var av en slump som jag hittade en färsk nyhet på ett annat ställe än den ovan.
Den handlar om att ca 20 000 .fi-domäner frisläpps den 31:a augusti-1:a september 2009 – vilket alltså motsvarar ca 10% av alla .fi-domäner.

För den som undrar vad som krävs för att vara berättigad att registrera en .fi-domän kan läsa här (Svenska)

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *