Google vs. TPB – en jämförelse

Jag har som de flesta andra en viss hatkärlek till Google.
Eller det är väl snarare så att jag älskar Google för det sätt Google underlättar min uppkopplade tid på Internet.

Samtidigt som jag skulle kunna rabbla ett 20-tal anledningar till varför jag ogillar, för att inte säga hatar Google.
Men i det här inlägget tänkte jag bara ta upp en enda som jag ifrågasätter starkt inombords.

Google har ett djävulskt stort ansvar på Internet – och jag anser inte att de tar hand om det ansvaret i alla väder, men de är helt suveräna på att lägga locket på vid ”obehagliga sanningar”.
Det är egentligen inte heller Google jag vill banka i huvudet med det här inlägget, utan i min frustration över vansinniga politiska prioriteringar svensk polis har som vardag.

Jag ska bara ta ett, men viktigt exempel ”to make my point”;

 

Musik- och filmindustrin utkämpar en hysterisk kamp i att jaga fildelare – inte minst i Sverige.
Och visst förstår jag deras frustrationen över att distributionsteknikens utveckling på Internet är blixtsnabb, medan de själva inte är .. ”inte är fullt så snabba”.

I en fotbollsmatch hade de blivit ifrånsprungna, fällt motståndaren, fått rött kort och blivit utvisad. Men i verkliga livet är domaren mutad och de tillåts gå med dubbarna först i varje närkamp..

De har lobbat i alla korridorer och fått till svensk lagstiftning på området och fått politikens makthavare att ge den svenska polisen en för Sverige, helt ödesdiger inriktning.

Polisen behöver idag lägga sin energi på något så urbota dumt som att jaga tonåringar som laddat hem en låt på Internet.

Och The Pirate Bay är väl nära på synonymt med den ursinnings- och vettlösa jakten på fildelare i Sverige.
En jakt som den lobbande musik- och filmindustrin fått våra folkvalda att ålägga polisiära myndigheter att prioritera.

Detta medan, vad JAG betecknar som Internetbrottslighet är HELT oprioriterad.

Det låter säkert absurt, men jag skojar inte – jag är fullt allvarlig;
Av sveriges 20 000 poliser så finns det en enda procent (1% = 200 stycken) av svenska poliser som är it-brottsspecialister.
Källa: http://www.idg.se/2.1085/1.402554/polisens-it-kompetens-ett-stort-problem

Prioriteringen för dessa 200 poliser är tre (3):
– Barnpornografi på Internet
– Narkotika på Internet
– Immateriella brott (fildelning) på Internet

Det är alltså en fråga om stor kompetensbrist inom rättsväsendet som MÅSTE bli fler, men naturligtvis även en helt absurd politiskt satt prioriteringsordning av den kompetens som finns att tillgå idag.

Och det är våra folkvalda som bär det ansvaret!

Men vad har fildelning, torrents och Piratebay med Google att göra kanske du frågar dig – jo det kanske inte är så självklart.

I Google:s ToS (Terms of Condition) kan vi läsa:

16. Policies avseende upphovsrätt och varumärken

16.1 Google har som policy att besvara meddelanden om påstådda upphovsrättsintrång som följer att tillämplig internationell immaterialrättslig lag (inklusive i USA, the Digital Millennium Copyright Act) och att säga upp de användarkonton som innehas av personer som begår upprepade intrång . Mer information on Googles policy finns på http://www.google.se/dmca.html.

16.2 Google driver ett besvärsförfarande avseende varumärken som används i Googles annonseringsverksamhet. Detaljer om detta besvärsförfarande finns på http://www.google.se/tm_complaint.html.

Källa: http://www.google.se/accounts/TOS

Vi kan alltså konstatera att om någon klagar och anmäler så kan det hända saker.. men vilket ansvar Google själva har rörande att de spindlat av och ”tillgängliggjort” möjligheten att nyttja Googles tjänster, för att kunna begå upphovsrättsintrång – ja det finns inte ett ord om.

Tar vi då TPB, The Pirate Bay som JAG anser är en motsvarighet i denna jämförelse, så dömdes de ansvariga för TPB; Carl Lundström, Fredrik Neij, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg – för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.
Med andra ord ”tillgängliggörande”.

Tusentals människor har före mig jämfört det med att fälla Posten för brevbomber, knivtillverkare för medhjälp till mord osv – men struntsamma det är inte min poäng.

Min poäng är istället att Google är en betydligt större bov än TPB vad gäller detta ämne – 5 gånger värre till och med, men var är musik- och filmindustrins advokater?

Gör jag idag en avgränsad sökning på thepiratebay.org över de uttalade ”fildelningshatarna” och populära rockgruppen Metallica, så får jag 1280 träffar. Alltså en specifik sökning endast på orden  ”Metallica” och ”mp3” på adressen ”thepiratebay.org”.

"metallica" "mp3" site:thepiratebay.org

 

 

Om jag däremot gör en helt ”vanlig” allmän bred sökning, men avgränsat att leta efter .mp3-filer,  så ger Google mig 5 träffar.

"metallica" filetype:mp3

Och vi kommer ihåg att domen mot TPB handlar om deras ”medhjälp till brott”, alltså det faktum att ”man” kunnat hitta upphovsrättsliga filer genom deras försorg.

Om ”man” nu behärskar Googles sökmotorfunktioner lite mer än den ”vanliga användaren”, så visar sig plötsligt saker som Google ”tillgängliggör” (indexerar, men inte visar) och TPB-domen får ett helt annat ljus på sig – iaf i mina ögon.
Då Google  ”tillgängliggör” 5 gånger TPB:s resultat (6 550) på ”samma” fråga:

“?intitle:index.of?mp3 metallica“

 

Kommentar på det någon?

Läs mer här

Related Articles

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Olle , söndag 2 oktober 2011 @ 9:47

    Face it – livet är helt enkelt inte rättvist. Det finns saker som de stora lejonen kan göra som inte vanliga bondkatter kommer undan med.

  • Internet Sweden , söndag 2 oktober 2011 @ 10:10

    @Olle – ungefär så ja.. och avsikten med inlägget var just att få lite fler informerade om vad just detta lejon ”gömmer”..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *