Vad är ett domännamn – egentligen?

Ett domännamn eller en domän som det vanligtvis kallas är ett alias (ett annat namn för) ett IP-nummer. (IP betyder Internet Protocol)

Man skulle kunna säga att om internet var en bil och man lyfte på motorhuven, så skulle det vimla av siffror och nummer; IP-nummer.

Så för att förklara det lite lätt så består all kommunikation på Internet av siffror.

Varje plats på Internet har ett IP-nummer

Exempelvis: 91.123.195.168 som är det IP-numret som internetsweden.se använder och du skulle alltså lika gärna kunnat skriva http://91.123.195.168 för att komma hit!

(HTTP betyder ”HyperText Transfer Protocol” och är ett kommunikationsprotokoll för WWW som betyder World Wide Web)

Varje uppkopplad dator som surfar på internet har också ett IP-nummer.

Varje gång du surfar till en webbsida eller googlar, så frågar din webbläsare en massa andra ställen efter olika IP-nummer som svarar och berättar för din webbläsare var den ska ta vägen för att komma till sidan.

Men eftersom internet består av miljarder IP-nummer och vi människor inte är så duktiga på att komma ihåg nummer så skapades något som heter DNS som betyder Domain Name System och som istället sätter namn på dessa IP-nummer för att göra det enklare att komma ihåg en adress på internet.

Jag tänker inte gå in på HUR frågorna ställs till rotservrar och hur allt trattas ner till ett speciellt IP-nummer.

DNS översätter domäner (ord) till IP-nummer (siffror) fram och tillbaka, så att vi människor lättare kan kommunicera och använda webben.

Alltså: Utan domäner skulle vi inte använda webben och hitta till webbsidor som vi gör idag.

Men istället för att skriva om tekniken bakom, så tänkte jag förklara lite om hur domännamn är uppbyggda och vad som är vad i en webbadress (URL).

Jag tänkte utgår från webbadressen [https://www.internetsweden.se]

[http://www.internetsweden.se]

[se] är toppdomän (TLD, Top Level Domain) som i det här fallet är en landstoppdomänen (ccTLD, Country Code Top Level Domain) för Sverige.

[http://www.internetsweden.se]

[internetsweden] är domännamnet som jag är innehavare av.

[http://www.internetsweden.se]

[www] är förkortning av World Wide Web eller ”webben”.

[http://www.internetsweden.se]

[http://] som står för HyperText Transfer Protocol är sättet webbsidor överförs på webben

Det kan inte finnas flera innehavare av ett och samma speciella domännamn, utan varje domännamn är unikt!
Däremot kan någon registrera [internetsweden.de] (som då skulle vara ett domännamn under landstoppdomänen för Tyskland) eller så skulle någon exempelvis hunna registrera [1nternetsweden.se], som då skulle vara snarlikt och kanske förvillande – men inte samma domännamn.

Varje domännamn är unikt!

Det finns idag ca 260 olika toppdomäner varav det i Sverige främst används .se, .com, .nu, .net, .eu, .org, .biz, .info osv. Och det betyder att det går att registrera domänen ”internetsweden” under alla dessa toppdomäner och vanligtvis är det ”först-till-kvarn” som gäller.

Det betyder att det oftast inte finns speciella krav och regler för att registrera ett domännamn under en toppdomän, men det förekommer som tex. i Norge och Finland.

Tänkte också skriva ett par rader om subdomäner (kallas även underdomäner).

[http://www.media.internetsweden.se]

[media] är här en subdomän/underdomän, som trots att hamnar före domänen, hierarkiskt ligger under domänen. Det är alltså domäninnehavaren (jag) som kan skapa subdomäner under internetsweden.se.

I webbadressen

[https://www.internetsweden.se/pr/pagerank-display.php]

så är [pr] en mapp under internetsweden.se, där sidan [pagerank-display.php] finns placerad.

Jag slutar här för denna gång.

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Kristina Alexanderson , torsdag 30 december 2010 @ 11:09

  GRYMT! tack!

 • Tweets that mention -- Topsy.com , fredag 31 december 2010 @ 1:28

  […] This post was mentioned on Twitter by Ann Markström. Ann Markström said: RT @kalexanderson: Har du undrat Vad är ett domännamn-egentligen? så svarar Peter så pedagogiskt @internetsweden http://bit.ly/eNvGMZ #läs […]

 • […] och ett eget webbhotell under det år som man deltar i Webbstjärnan. Men det är inget tvång, alla domäner/domännamn får delta, om du har en webbplats på en wikispaces (som Ingels) får den också delta i […]

 • Erik , fredag 21 januari 2011 @ 16:22

  Undrar hur många i internetsvängarna som faktiskt har koll på vad http står för. Själv hade jag faktiskt ingen aning, lite så man skäms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *