Varning för nygammalt Nigeria-scam (419 Advance Fee Fraud)

Tänkte bara skriva en liten stänkare om kommentarsspam rörande lån av pengar, som inte är något annat än bedrägeriförsök.

Jag fick följande kommentar igår:

Hej,

Är du ute efter ett företag lån, personliga lån, hypotekslån,
billån, studielån, lån konsolidering skulder, lån utan säkerhet,
riskkapital, etc. Eller du behöver ett lån från en bank eller ett finansinstitut
institution för en eller flera reasons.You är på rätt plats för
lån lösningar! Jag är en privat långivare, ger jag lån till företag och
individer i en låg ränta och bra pris på 3%. Intresserad?
Kontakta oss för att övervaka lån behandling och överföring inom 48 timmar
Kontakta oss via E-post: cooperativelender19@gmail.com

Programinformation

Fullständigt namn:
Födelsedatum:
Kön:
Status:
Adress:
Stad:
Stat / provins:
Postnummer:
Land:
Tel:
E-post:
Stat syfte lån:
Lånebelopp:
Lån Varaktighet:
Månatliga nettoinkomst.

OBS att du kontakta Den här e cooperativelender19@gmail.com

Fru Stella Ruppel

————–
Första ringklockan är förstås – hur vanligt är det att titulera sig ”Fru”? Sen är det lite skrämmande tycker jag hur väl översättningsprogrammen översätter idag.
Visst finns det en del grammatiska småfel som tokiga särskrivningar mm och sen hade tydligen översättningsprogrammet svårt med att hitta ”anledningar” och det fick bli ”reasons” istället..
Men det blir bättre och bättre hela tiden..

Tittar vi på e-mailadressen ”cooperativelender19@gmail.com” så hittar vi ett 90-tal kommentarer av samma budskap, men autoöversatta på olika språk:
http://wp.nu/9r

Det som var lite lustigt var att när jag besökte en av sidorna http://hubpages.com/hub/Pay-bills-off-I-desperately-need-a-loan-today och kikade i kommentarerna.

Det går även här ganska lätt att se att kommentarerna är ett verk av ett översättningsprogram, med lite skojiga radbrytningar och missplacerade versaler.  Plus såna detaljer som att TLDn i e-mailadressen startar med versal (det är något som exempelvis Google Translate ofta gör; dvs efter varje punkt (.) så inleder man med stor bokstav – vilket gör att man ganska snabbt kan se om en en text som innehåller en domän eller e-mail adress är översatt)

Nåja, detta skräp skickas i omgångar som e-mail, kommentarsspam och läggs även upp på diverse gratissidor med jämna mellanrum och tänkte att det var på sin plats att vifta med ett varningens finger för denna variat av Nigeriascams eftersom detta nu är den 5:e kommentaren jag fått av det här slaget på en vecka nu.
Det är ett snarlikt upplägg som ”Lotterivinstscam”.

Det är ganska banalt upplägg – Oavsett hur mycket du vill låna så kommer du att bli beviljad, utan borgen eller borgenärer. Det enda du behöver bevisa är att du kan betala ett antal avbetalningar.

http://www.419legal.org/fradulent-email/32707-fake-loan-scam-2.html#post48805
Denna person blev beviljad lån på $10 000 dollar, men först måste hon visa att hon klarade av 5 avbetalningar – så hon skickade $789 dollar ( typ 6000 sek).

Där kan jag gissa att vissa scammare släpper och försvinner, men det finns naturligtvis de mer övertygande och manipulerande bedragarna som fortsätter och väver in historien i nya lögner med att de kanske fått nya direktiv om att det behövs nya betalningar innan pengarna kan betalas ut osv, och nån stackare redan man svalt betet och visat att man kan betala av 6K, så är risken stor att man har garden nere och betalar 5-6K till.

Detta är alltså ingenting annat än SCAM / bedrägeri!

Det går att söka på bla denna sida listar en del förekommande mailadresser http://www.data-wales.co.uk/ni_fake_loans.htm men det tillkommer såklart nya hela tiden.

Läs mer på http://en.wikipedia.org/wiki/Advance-fee_fraud

Låter det för bra för att vara sant – Ja då är det nog det – Låt ditt sunda förnuft tala!

Related Articles

9 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • […] This post was mentioned on Twitter by I.A, Peter Forsman. Peter Forsman said: Varning för nygammalt Nigeria-scam (419 Advance Fee Fraud) – http://tinyurl.com/26kyea5 […]

 • Property Marbella , tisdag 10 augusti 2010 @ 13:31

  Det är inte sant – kan verkligen folk vara så dumma at dom går på detta….
  SEB, Nordea, Swedbank m.m. nya lånesystem för att slippa flera finanskriser – Först betalar du av lånet innan vi beviljar och betalar ut lånet till dig!!!

 • Internet Sweden , tisdag 10 augusti 2010 @ 16:07

  Tråkigt nog är det alltid någon stackare som går på det. Inte minst för att vissa sidor släpper igenom utan att granska skiten.

  Hittade just detta på Politikerbloggen.se

  Gerhard Ruppel
  2010-05-13 at 12:06
  Hallå
  Vi erbjuder privata, kommersiella och personliga lån med en årlig minsta
  Ränta på 3% för 1år till 20years någonstans i världen.
  Vi ger ut lån som sträcker sig från $ 5.000 till $ 100 miljoner USD. Intressenter
  behöver kontakta oss via e-post: cooperativelender19@gmail.com
  Låntagare INFORMATION
  Ditt namn: Ditt land: Din ålder: Personnummer:
  Arbete Telefon: Din Position: Kön: månadsinkomst:
  Belopp som krävs: lånets löptid: en kort beskrivning av personen:
  Hälsningar
  Gerhard Ruppel.

  http://www.politikerbloggen.se/2010/03/02/27532/#comment-652176

  (Vi kan väl gissa att det är ”Fru Stella Ruppel”´s make Gerhard) 😉

  //Peter

 • Fredrik , onsdag 11 augusti 2010 @ 15:43

  Det som är extra tragiskt är att personer med dålig ekonomi ofta är desperata och kan gå på saker som man normalt inte går på. Personer med dålig ekonomi är mest utsatta för bedrägeri av detta slag.

 • Internet Sweden , onsdag 11 augusti 2010 @ 16:04

  @Fredrik auktioner123.se – Exakt, är du ekonomiskt trängd, så växer förhoppningarna och varningssignalerna trubbas av.
  Därför kommer jag fortsätta att ältra om sånt här om och om igen. För varje dag kommer det helt nya användare till internet, som inte har den 10-15 års erfarenhet av dessa bedrägerier som många andra har – dessa behöver upplysas och varnas mer än andra.

  //Peter

 • bengt , söndag 21 oktober 2012 @ 16:04

  hej varning vi sökte ett lån

  av en mr paul greg loaninvestment
  den manen har lurat av oss ca 150000 svenska kr
  nu i efter hand hur fan kan vara så blåögd

 • Björn Andersson , tisdag 28 oktober 2014 @ 6:16

  Hej! Jag har på grund av en bedragare som sa sig låna ut pengar hamnat i en riktigt svår ekonomisk knipa och kris Har blivit avlurad i bara avgifter omkring 20000 kr och han betalar inget. Att få pengar kostar inget, men att betala tillbaka kostar. Akta er för clamsinloanfirm@gmail.com och en Mr. Richard Hoyt.
  Måste nu hitta något skandinaviskt låneinstitut som inte tar ut avgifter bara. Vill komma på fötter igen och göra rätt för mig inget annat.
  Hur dum får man bli med alla löften om utbetalningar och falska checkar mm. Blåögdhet. Har polisanmält Clamson i Nigeria.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 28 oktober 2014 @ 21:12

  Hej Björn,
  Såklart är det lätt att vara självkritisk och efterklok när sanningen väl hunnit ikapp och man insett hur det ligger till.
  Men jag har lika stor förståelse för att man låter sig luras i särskilt sårbara situationer, som att man är i starkt behov av ”det där lånet”.
  Dessvärre är just denna typ av ”advance fee fraud” mer vanligt än man tror och något som är enormt svårt att gissa sig till vidden av, eftersom de flesta känner just som du uttrycker ”hur sjutton kunde jag gå på det..”
  Det leder till att ytterst få anmäler det, utan skäms ihjäl det istället och tar det som läropengar, hur surt det än må vara .. döljer det för vänner och bekanta.
  Men det händer ganska ofta att jag kommer i kontakt med offer som låtit sig luras – på detta sätt eller att de lurats att skicka pengar för att få ett ”enkelt välbetalt jobb”.
  Löftena är olika men ur ett bedrägerisammanhang väldigt likartat.
  20 000 är surt – riktigt surt när man dessutom är i behov av pengar, och det är väl en simpel tröst att veta att det kunde ha gått betydligt värre. Det finns offer som drabbats av mångdubbelt större summor.

  Mvh
  Peter Forsman | internetsweden.se

 • godelva , söndag 27 januari 2019 @ 14:38

  hejsan
  jag är nyligen lurad i nov och nu. försöker leta efter. dem som lånar ut pengar utomland när man kan inte låna här pga kronofogden, man är dum i huvud, och site med dålig ekonomi. vill man få bättre, med det bli värre bara. då mår man ingen bra. och lånade pengar från kompisar att betala avgift.nu sitter jag med mera skulder. jag har förlorat nästan 60000sek. till olika långivare i frankrike. inget av dem ge, jag kom i kontakt med någon som enligt många kan ge lånet, men samma sak, hon vill ha bara pengar, när man skicka pengar, hittar dem en till avgift, helatiden säger sista betalning, till och med jag betalade ränta för försenad betalning av avgift, fast man ar inte fått lånet än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *