10 år med internetsweden.se

10 år med internetsweden.se

Av en händelse så slog det mig för en tid sedan att det nu gått över 10 år sedan jag började blogga på internetsweden.

Och jag har lite ångestfyllt känt att ”jo, men visst måste jag väl skriva något om det” – det är ju iaf 10 år – på internet är det ju en evighet sedan!
Det var före Apple släppte den första iPhonen i Sverige – tanken svindlar en aning: en tid före internet i mobilen, mobilt BankID och Swish.
Liksom levde nån ens då, typ: Hedenhös, Tintin och Jesus?

Den första tiden så var det under internetsweden.com och internetsweden.net jag skrev, men styrde snart över allt till internetsweden.se
Mina första trevande rader såg ut så här.

Första inlägget på internetsweden.se

Anledningen till varför jag egentligen började skriva här var ganska enkel; jag hade precis skrivit 1000 inlägg på forumet Webmaster Network och det var till slut svårt att referera till tidigade texter.
Så jag tänkte att jag skulle samla det jag skrev och kategorisera upp det lite mer.
Min .c(om)-sida såg från början ut så här:

Om-sidan för internetsweden.se 2008

Från start och en tid efter så innehöll mina små bidrag vanligen även tips om .nu-adresser som frisläppts samma morgon.
På den tiden så tillhandahöll registret för .nu-domäner inte den informationen publikt och jag hade genom olika typer av monitorering och informationsinsamling en mycket god bild av vilka domännamn som var registrerade och vilka som frisläppts. Lanserade även en del småtjänster som jag såg kunde göra nytta.

När jag senare samtalat med registret för .nu, så visar det sig att jag haft mellan 98-99% säkerhet i mina dagliga listor och bara missat ett par stycken domäner.

Jag såg .nu som en tämligen ”svensk” toppdomän av den enkla anledningen att det framförallt var svenska innehavare och såklart betydelsen.
Några år senare när jag tagit anställning hos Internetstiftelsen i Sverige, domännamnsregistret för den svenska toppdomänen .se, så blir stiftelsen även ansvarig för toppdomänen .nu
(men jag vill på inget sätt ge sken av att jag haft någonting med denna tillfällighet att göra..)

Men sakta men säkert så börjar mitt skrivande övergå till det jag ser som dumheter och otyg, kombinerat med det jag tänkte att jag kanske kunde bidra med kunskapsmässigt, eller åtminstone min syn på saken. Men genomgående så försöker jag ange källhänvisningar och/eller hur man tar reda på olika saker – hittar information och avgöra vad som är viktigt – göra mitt bästa för att sprida kunskap.

Och jag kommer också ihåg hur jag under en tid ville se om mina färdigheter i sökmotoropimering kunde mäta sig med de som jobbade professionellt med det och det tog ett tag, men lyckades bättre än jag vågat hoppas på.

Jag försökte då optimera mina internetsweden-sidor för att synas högt under det tämligen konkurrensutsatta sökordet ”internet” i svenska Google, ett sökord som vid tidpunkten hade 5,1 miljarder konkurrenter.
Och jag kände mig väldigt nöjd med plats 3 och 5 för mina sidor – endast besegrad av Wiki-artiklar på svenska och engelska.
Men det kändes inte viktigt att vare sig behålla platserna eller försöka göra om bedriften, för bloggen är inte kommersiell eller vinstdrivande och det har aldrig varit min avsikt att armbåga mig före någon för att synas bättre. Men det gav mig bra insikt.

internetsweden.se blev bra placerad bland flera miljarder andra sidor

2011 tog jag även beslut om att söka utgivningsbevis för webbsidan, till en början så var det mest för att säkerställa att myndigheter inte kunde kräva att få ta del av mina källor till olika informationer jag skrev om. Eftersom såväl (tidigare) kriminella tipsade mig om relationer och kopplingar, precis som att personer från myndigheter och annanstädes kunde komma med tips, så kändes det som viktigt att säkra upp deras anonymitet före allt annat.

Sen att utgivningsbeviset gav bloggen en viss frihet och skydd kring textinnehållet, med anledning av en del hot och stollerier som riktades mot mig som person då och då gjorde att det var ett val jag aldrig ångrat.

Men trots det skyddet, har jag aldrig försökt att hänga ut personer i egenskap av privatperson, utan när jag varit kritisk, så har det framförallt varit i deras roll som bolagsföreträdare eller kritik mot den verksamhet de företrätt.

För min strävan har varit att bloggen i första rummet ska vara informativ och att innehållet om möjligt ska få läsare att inte låta sig luras av ämnet jag skriver om.
Anklaga eller döma någon är inte min roll, utan det får åklagare och domstolar göra..

Det fanns en del personer som verkligen inte uppskattade det jag skrev och ständigt gav mig tjuvnyp, som kunde yttra sig i allt från digitala till fysiska hot, oanmälda besök och nattliga samtal.
Det fick mig att allvarligt fundera på att lägga ner sidan och var även på god väg en tid, men valde till slut att fortsätta.
Men det tillsammans med insikter av att mina analyser och kartläggningar ofta gjorde mer nytta direkt i knät på brottsbekämpande krafter har sakta gjort att mina bidrag här på internetsweden.se blir mer sällsynta.

Internetsweden.se gav mig då för 10 år sedan en plattform att samla och nå ut med information och har varit kanal för många kontakter som jag har idag och även bidragande till att jag sedan många år nu utbildar och föreläser för myndigheter och brottsbekämpande organisationer och aktörer. Se exempel

Internetsweden.se har hela tiden drivits ideellt!

Och med anledning av det så har ”internetsweden.se” lett till 1568 Kiva-lån ($25USD) till (främst) kvinnliga entreprenörer i 77 länder och jag var även initiativtagare till en domänauktion till förmån för en Unicefinsamling för katastrofoffer på Haiti som inbringade 110 111:-, men efter att auktionen tog slut, men insamlingen fortsatte, så har jag även låtit ”aktörer” som velat visa mig uppskattning för det jag hjälpt till med, göra det dit istället och summan har nu växt rejält med över 100 000:- till.

Med det sagt så slutar jag med att jag inte har några planer på att sluta för jag inbillar mig att jag fortfarande har en del att bidra med och domänen förfaller först om 10 år, så..
Förfallodag för domänen internetsweden.se

..kanske skriver jag ett 20-årsinlägg då, 2028..

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *