Bedragare dömd till 4 års fängelse – ”inför lagen är vi alla olika”

Jag läser idag Sydsvenskans artikel om hur bedragare utpressat, bedragit och kapat företag, enligt artikeln på ett systematiskt sätt (inte minst då det handlar om 78 stycken mobiltelefoner och en rad andra produkter).

Vad som framgår mer av artikeln är att det handlar om 16 stycken målsägare som tilldöms skadestånd på sammanlagt 650 000 och en 32-åring bedrgare döms till 4 års fängelse. Vilket då innebär att brotten betecknats som grova, (bedrägeri har annars endast fängelse upp till 2 år på straffskalan, medan grovt bedrägeri har upp till 6 år på straffskalan). 32-åringe bedragarens medhjälpare får 1 år och 8 månader och ytterligare en medhjälpare får villkorlig dom.

Jag är inte insatt i ovan rättegång, mer än vad jag kunnat läsa i Sydsvenskans artikel.

Men jag kan inte låta bli att se likheter och göra jämförelser med en tidigare rättegång från maj i år i Helsingborg, som även Sydsvenskan skrivit om där tre bedragare stod åtalade för att fakturerat 450 företag på falska grunder och på det sättet lurat till sig minst 23 miljoner kronor.

I den rättegången handlade det om 21 fall av grovt bedrägeri och 19 fall av försök till grovt bedrägeri (= systematiskt).
Och vi vet ALLA att dessa bluffakturor ”kryddades” med utpressningsliknande inslag.
Både före de skickades, så ringdes företagare upp och hotades med-  och när fakturamottagare försöker få fakturan annulerad möts av utpressningsliknande svar och metoder av bedragaren, med hot om betalninganmärkningar, inkasso,  kronofogden och tingsrätt (samt även några fall med hot om handgemäng).

Det går med andra ord att dra flera olika likheter mellan brottenoch de två rättegångarna. Och även i denna rättegång stod tre personer åtalade.

Skillnaden är att den bedragare som dömdes som huvudman, dömdes till för grovt bedrägeri till 1, 5 års fängelse, medan de andra två personerna friades helt.

Nu har vad jag förstår båda sidor överklagat denna dom till Hovrätten, så vi vet inte var det slutar, men jag tycker ändock att skillnaden i utdömda straff i tingsrätterna är högst anmärkningsvärd.

Vad jag tyckte om den sistnämnda domen kan läsas mer om här:
http://www.driva-eget.se/u201Ddomen-ar-en-katastrofu201D-9584946
http://www.driva-eget.se/domen-mot-fakturaskojarna-far-ingen-verkan-forran-polisen-borjar-samnarbeta-7374074

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *