Begränsning med motsatt effekt

När jag var inne och kikade på Ficoras sida, så kom jag på att det var ett tag sedan jag var på Norids sida (.no).

För den som inte känner till det så är .fi och .no de för registranten mer begränsade TLDerna i Norden.

Och .no-domäner är endast norska aktörer förunnat (privatpersoner är dessutom hänvisade till subdomänen priv.no), samt att varje organisation maximalt får registrera 20 stycken .no-domäner.

Jag har från oväntat håll hört att det är ett system som vi absolut borde adoptera till .se, för att komma till rätta med domainers och warehousing, som gör livet surt för de som ännu ingen domän sig skaffat.

Nåväl, jag har även hört sägas att Norid lider av stor manipulation av systemet och jag känner till att Svenska aktörer registrerar bolag i Norge för att ge möjligheten att låta sina kunder registrera .no domäner (och samtidigt får bekosta 1/20-del av bolagsregistreringen).
Men det har jag ingen åsikt om och det är inte vad jag ville ta upp i det här inlägget, utan detta:

denna sida  så listar de hur många domäner organisationer har registrerade på sig och som synes är det 126 333 organisationer som har 1 domän, 30 094 som har 2 stycken osv.
Med Excels autosumma fick jag snabbt fram att det var 193 482 organisationer som tillsammans hade 431 404 domäner (Detta trots att en annan sida säger 439 345).
Men jag har ändå kommit fram till vad jag letade efter dvs ett snitt om hur många domäner innehavare har. och svaret blir 2,23 domäner per innehavare.

Detta ÄR intressant, eftersom snittet under den Svenska TLDn (som inte har motsvarande begränsningar) har ett iögonfallande lägre snitt än så.
(Eftersom .SE inte publicerat den informationen, så vill jag inte skriva ut den i detta inlägg, men siffran är alltså rätt så mycket lägre – Det vet jag säkert).

Vad det därmed ser ut som (för mig i allafall) är att 20-domänsbegränsningen hos .no kan ha lett till en högre grad av lagerhållning än .se.
..Eller så kan man säkert utläsa det på annat sätt.

Jag fick i allafall bekräftat det jag ville..

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Magnus , söndag 30 augusti 2009 @ 8:29

  Jag håller med och kan dessutom inte se att ett införande skulle lösa något. För att det skulle göra någon skillnad skulle det ju isf krävas att reglerna blir retroaktiva och man då skulle ta ifrån de stora aktörerna deras domäner. Det skulle innebära (om vi tar de norska reglerna) att jag som har mer än 20 siter skulle bli av med dem.

 • Eva , måndag 31 augusti 2009 @ 9:01

  Om du plockar bort alla proxy-företag och tittar på vad du får för snitt då – tror du det skiljer lika mycket från .se då?

 • internetsweden , måndag 31 augusti 2009 @ 15:24

  @Eva – det vill jag inte spekulera i..

 • Fredrik Näs , onsdag 2 september 2009 @ 16:11

  @Magnus, naturligtvis skulle det inte fungera att tillämpa retroaktivt, många av dom stora aktörerna i Sverige skulle ju gå helt omkull.

  En annan aspekt av det hela är att om vi skulle införa en limit på 20 domäner så skulle man inte heller kunna skydda sina sidor mot felskrivna snarlika stavningar av samma domän (åtminstone inte om du har ett par domäner som du aktivt driver)

  Ang .NO domänen så hoppas jag att dessa spärrar om 20st/orgnummer försvinner. Jag skulle mycket hellre se en mer levande domän marknad här i Norge, än som det ser ut nu. Speciellt med tanke på det Peter tar upp angående fusket och myglandet i Norid.
  Det är ju fortfarande inte länge sedan det släpptes 2500 domäner från en och samma aktör i norge.

  Sedan hade jag väldigt gärna sett direkt registrering i Norid för att slippa ifrån misstanke om fusket. Ta fe.x hanteringen genom Domeneshop.no (det är samma genom alla registrarer). När jag vill köpa en domän, så måste jag först registrera den och dra mitt betalkort, därefter får jag ett mail med ett formulär som jag måste fylla i, och sedan skicka in via fax, eller scannat email (alternativt snigelpost). Här vill då registraren/Norid ha 24-48 timmar på sig att registrera domänen, vilket ger Norid upp till 48timmar på sig att bestämma vem som får domänen, enligt uppgifter så ska det vara den som först får in sin registrering som ska bli ny ägare av domänen. Men med tanke på det som Peter Forsman tar upp här i sitt inlägg, så verkar det helt enkelt vara korruption i Norid, vilket gör att det verkligen känns som att det skulle behövas en stor förändring.

  Norge har verkligen potential att bli en sprudlande domänmarknad.

  En lista över vad som nyligen har släppts och vad som komma skall finner ni på: http://www.domeneshop.no/expired.cgi
  Som ni ser så är det något helt annat än den svenska marknaden, jag själv lyckades roffa åt mig en 10 domäner som jag anser har potential inom .no marknaden.

  Fe.x Niklas.no var ledig och nyregistrerades av mig 🙂 Sånt händer bara inte i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *