Turkiet först att kräva webbsida från företag?

Jag har nu den senaste månaden hört från flera olika håll (både Svenska och utländska) att Turkiet är på väg – eller kanske redan har tagit beslut om ett lagförslag som handlar om att kräva av alla registrerade Turkiska bolag att dom ska ha en webbsida.

Jag har googlat lite och har förstått att det är ett flera år gammalt lagförslag som nu håller på och
”vad det verkar” så kommer detta alltså att lagstadgas och beröra 1 500 000 företag som sedan har 3 månader på sig att skaffa sig en webbsida.

Det enda jag lyckats hitta som är på ett språk som jag förstår och dessutom från i somras är denna länk: hurriyet daily news

Men det skulle i allafall innebära att nic.tr mycket fort kommer att rusa från de knappa 200 000 registrerade
domäner de har idag till sannolikt dryga miljonen på ett par månader. (Snacka om raket!)

Jag är mycket intresserad ifall någon har mer information om detta.

Personligen tror jag att detta successivt är en utveckling vi kommer att få se i ett antal länder framöver.

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Måns Jonasson , måndag 31 augusti 2009 @ 10:20

  Varför det? Alltså, varför tror du att det är en utveckling vi kommer att få se i flera länder?

 • Gabriel , måndag 31 augusti 2009 @ 12:28

  Personligen tycker jag det låter dumt att tvinga ett företag att ha en hemsida. Det är som att tvinga någon att ha ett kontor, en dator eller varför inte telefon. Det är väll företagets förlust om de missar kunder för att kunderna går till ett företag som de fick tag via Google. Finns ingen anledning till att lagstadga om vad ett företag ska ha och inte ha!

  Dessutom finns det säkert företag som inte har ett behov av en hemsida. Varför ska lilla korvkiosken på hörnet som bara säljer korv till de som passerar på gatan ha en hemsida?

 • internetsweden , måndag 31 augusti 2009 @ 15:21

  @Måns – Min ”tro” bygger jag på att av artikeln att döma så är ett skäl som framhävs ett försök att närma sig Europa och att vilja få en högre internetpenetration och närvaro för de Turkiska företagen. Min gissning är att det budskapet ganska snabbt kommer att ge ringar på vattnet/ ekon bland Turkiets närliggande länder. Detta vare sig de vill eller inte.

  @Gabriel – Jag håller med dig om att det är ett MYCKET stort steg att ta för Turkiet iom att lagstadga om detta och dessutom följt att hårda reprissalier om det inte åtlyds. Sen verkar det ju vara ett sätt för Turkiet att skjuta till pengar till IT-sektorn samtidigt som man får företagen ut på nätet.

  Jag har iaf fått bekräftat att registret för .tr kommer att byta administratör under hösten och att de av den anledningen inte tillåter nya registrarer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *