Bra att veta om e-postadresser.

I kampen mot att slippa SPAM-meddelanden så brukar en av de vanligaste rekommendationerna vara att skapa helt nya e-postadresser för varje speciell tjänst man behöver ange sin e-postadress till.
Detta för att dels kunna filtera bort meddelanden som kommer till adresser som man inte aktivt använder själv, men också för att kunna spåra vilka e-postdatabaser som sålts vidare eller hackats.
Det kan vara en ganska enkal sak för den som själv administrerar ett domännamn att lägga till postlådor, eller för den mer abitiöse att skapa en ny adress i en gratisplattform.

Och jag vill inte säga att det är fel på något sätt, utan vill istället tipsa om att exempelvis gmail-adresser erbjuder två stycken enklare sätt att uppnå samma sak:

Om vi utgår från min egen e-postadress internetsweden1@gmail.com, så kan jag ”trolla” med den adressen genom att använda plustecken (+)

Om jag exempelvis ska ange min e-postadress på plattformen Tradera, så kan jag ange internetsweden1+tradera@gmail.com och för Blocket kan jag ange internetsweden1+blocket@gmail.com

blocket1

Det fungerar alldelse utmärkt och jag kan då skapa regler som säger att all e-post som skickas till internetsweden1+blocket@gmail.com exempelvis ska hamna i en speciell mapp.
Och du kan använda siffror och bokstäverna a-z.
blocket2

Det andra sättet är att använda punkter (.) i din e-postadress.

Utgår vi från samma e-postadress internetsweden1@gmail.com så kan jag exempelvis lägga till några punkter så att adresen ser ut på följande sätt internet.sweden.1@gmail.com
punkter1

Vi skickar ett meddelande till internet.sweden.1@gmail.com och det landar i inkorgen för internetsweden1@gmail.com – detta eftersom Google inte känner av punkter, så är det (kanske aningen förvillande) samma e-postadress!
punkter2

Detta fungera som sagt i Gmail och du kan ju testa det på andra plattformar, men det beror på hur dessa är konfigurerade, så testa själv först innan du anger en sådan e-postadress för andra plattformar.

Men visst är det fiffigt!?

Related Articles

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Calle , tisdag 3 januari 2017 @ 10:44

    Smart. Ska testa detta.

    Själv använder jag tre olika mejladresser med olika nivåer. En används till skräp två andra till mer seriösa som vänner och myndigheter.

  • Markus Laurin , lördag 7 januari 2017 @ 9:04

    Wow! Tack för info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *