Ett varningens finger om .se-domäner

Jag tycker att det ännu en gång är aktuellt att ge en generell liten varning för ALLA .se-domänsinnehavare för det jag befarar bli ett kaos i övergången till den nya affärsmodellen 2008/2009.

Varför?
Jo, som flera av er känner till har jag ett visst innehav av .se-domäner och försöker efter bästa förmåga ”ligga ett steg före”. Så när jag i maj 2008 la märke till att jag manuellt behövde pinpointa ett ombud för varje domän jag är regsitarnt för i .SE´s domänhanterare, så tänkte jag ett steg längre:

”om jag markerar ombud X i domänhanteraren – är jag då garanterad en faktura får ombud x?”
– Det borde ju vara själklart kan man tycka, men mina erfarenheter säger mig att man bör undersöka saken närmare, vilket jag gjorde. Inte minst av den anledningen att ombudsföreningen Registrars.se några månader innan brutit samarbetet med .SE i PRG, Policyrådgivningsgruppen, utan ombudens inblick i eventuell problematik som kan uppstå, finns risk för att det kan gå rejält tokigt. Enligt uppgift finns idag 1 (en) rådgivande person från ombuden insatt och verkar som RPG; Lars-Göran F. från Loopia.

Och eftersom jag har stora delar av mitt innehav av domäner och faktiskt planerat att allokera mina .se-domäner till Loopia, så mailar jag L-G för att fråga om jag är garanterad fakturor från Loopia om jag markerar dem i .SE´s domänhanterare (eftersom jag inte vill att domäner ramlar mellan stolarna). Hans svar blev av den mindre trygga arten, så här skriver han:

Gällande att välja ombud för den kommande förändringen så stämmer det att vi
i dagens läge inte hanterar dessa aktivt utan allt kommer att stämmas av när
vi kommer närmare lanseringen. Alla domännamn som då finns i vårt system och
som vi är indikerade för kommer vi att hantera och fakturera efter att det
nya systemet hos .SE är sjösatt.
Någon mer garanti än så kan vi dock inte
ge.

Vad är det han skriver? Jo att det INTE räcker att markera Loopia i domänhanteraren (vilket väl för den vanlige användaren borde ses som självklart) utan du behöver ÄVEN addera den i ditt webbhotells- eller LoopiaDNSkonto för att du ska få betala för din domän.

Jag tror INTE att detta är något som den vanlige användaren tänker på att göra och kommer därför att leda till katastrofala konsekvenser med innehavare som klickar för ombud, men som aldrig får nån faktura att betala.

Jag våndas inför övergången till den nya affärsmodellen och misstänker att det kommer att se många små pudlar innan allt fungerar som det är tänkt.

Related Articles

9 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Jonathan Sulo , tisdag 21 oktober 2008 @ 10:57

  Ok, så här kommer det fungera vid övergången till den nya affärsmodellen.

  1. Samtliga domäner som är indikerade för ett ombud kommer detta ombud att få ut information om (ägaruppgifter osv). En indikering innebär dock inte att ombudet har ett (juridiskt bindande/giltigt) avtal med innehavaren.

  2. Ombuden behöver teckna nya avtal med samtliga innehavare (med koppling till de nya avtal som .SE inför nu). Det är givetvis ett krav från .SE:s sida att ombuden arkiverar innehavarnas godkännande av det nya avtalet.

  3. Ombuden kommer därefter kunna markera vilka domäner de har avtal för (genom Domänhanteraren hos .SE). Markerade domäner kommer att tillfalla ombudet vid övergången (om ombudet är ackrediterat då).

  Hur respektive ombud hanterar detta (gentemot innehavarna) kommer säkert att variera. Kontentan är dock att varje ombud, som har blivit indikerat för en domän, kommer att ha underlag för en (systematisk) import av nödvändigt kundunderlag.

 • internetsweden , torsdag 23 oktober 2008 @ 17:50

  @Jonathan – om jag är rätt underrättad så kvarstår följande påroblem:

  1. Kunden blir INTE av .SE underrättad om att det krävs mer av honom/henne än indikering i domänhanteraren. .SE kommer mycket riktigt skicka ut en lista på innehavare/domäner som är indikerade på ombuden – men inte mer än så – inga kontaktuppgifter skickas ut till ombudet(vilket jag dessutom har fått verifierat att .SE skulle bryta mot PUL om du gjorde) Ombuden får sedan efter eget begränsning försöka leta rätt på slutkunden för att om möjligt kunna få denne att upprätta ett bindande avtal mellan ombud och kund.

  De kunder som ombudet inte lyckas komma i kontakt med kommer inte att faktureras av det indikerade ombudet, utan faller då tillbaka till .SE-direkt (.SE´s egna registrar) som då fakturerar slutkunden – mot dennes vilja..

  Vidare kommer andelen .SE-ombud KRAFTIGT decimeras från dagens drygt 200 till kanske 80-100 (kanske tom färre) – frågan är ju NÄR slutkunden får veta ”vilket” ombud som blir kvar av dagens lista på ombud och som han/hon kan välja/indikera – problematiken fortsätter sedan med det jag skrivit ovan..

  Jag har sagt det förut – illa genomtänkt kaos!
  //Peter

 • Jonathan Sulo , torsdag 23 oktober 2008 @ 21:13

  Assumption is the mother of all fuckups.

  Alla innehavare kommer att spammas av .SE om den nya affärsmodellen och möjligheten att välja ett ombud/registrar. Jag vet inte var du har fått uppgifterna om att .SE inte kommer lämna ut några uppgifter (på indikerade domäner), men det är så fel det bara kan bli.

  Om en innehavare missar sitt ombud/registrar vid övergången så kommer man alltid ha möjlighet att genomföra en överföring/transfer senare. Dessa kommer dessutom, till skillnad från många andra toppdomäner, vara helt kostnadsfria.

  Att antalet ombud kommer minska radikalt, det är däremot sant. Men det har du ju hört från mig tidigare 😉

 • internetsweden , fredag 24 oktober 2008 @ 0:34

  @Jonathan – jag säger inte att .SE inte lämnar ut uppgifter om vilka domäner och kontakt-IDn som är indikerade på ombudet – däremot inte kontaktuppgifter (var jag fått uppgifterna ifrån går jag inte ut med publikt naturligtvis).

  Men Daniel Westman vid KTH har på uppdrag av .SE gjort en del tolkningar av personuppgifterna som .SE sitter på – och förstår jag det han säger rätt (ljudfiler kommer ju att läggas ut) så får bla .SE INTE förmedla privatpersoners uppgifter till indikerade ombud (bryter mot PUL).

  Med tanke på att kanske hälften av ombuden kommer att försvinna och .SE nyligen gick ut och berättade att det är fler privatpersoner än ftg som registrerar .se adresser – så är det väl ganska lätt att förutspå en rejäl ”fuckup”..
  //Peter

 • internetsweden , fredag 24 oktober 2008 @ 14:59

  Tänkte bara förtydliga en av sakerna ovan.

  En slutkund kan idag indikera ett ombud (har kunnat göra detta i ett halvår). Men vi vet först om knappt ett halvår ”VILKA” ombud som följer med..
  Jag menar att om 50 kunder indikerat ombudX – och så visar det sig vid årsskiftet att – ombudX inte är aktuell som ombud..

  En siffra jag hörde av ”nån” var att det är ett drygt 50-tal idag som är ”klara” – men resten då som slutkunderna idag kan indikera för sina domäner!?
  //Peter

 • Val av registrar f , måndag 27 oktober 2008 @ 16:17

  […]

 • Billiga .se domäner | GSOC , torsdag 13 november 2008 @ 14:01

  […] Ett varningens finger om .se-domäner | Internet Sweden tänker högt.. […]

 • Posse Lindholm , måndag 22 december 2008 @ 18:05

  Varför inte bara låta dem ligga kvar hos nic.se, enligt de informationer jag fått så ska det fungera!

  Känns tryggare att ha dem där!

 • internetsweden , måndag 22 december 2008 @ 20:42

  Posse – Det är väl om inte annat en kostnadsfråga!
  Låter du dem ligga kvar hos .SE så debiteras du 140:- ex. moms (175:- per år). Medan (OBS)registrarernas priser är 80:- ex. moms (100:- per år).

  Sen kommer det naturligtvis variera kraftigt mellan registrarernas slutkundspriser, med allt ifrån de som subventionerar slutkundspriset till de som lägger på en rejäl slant.

  Men ”vad jag har förstått” så kommer även vissa registrarer erbjuda förnyelse på MER ÄN ett år! – vilket jag ser som en mycket bra reform mot vad som gäller idag.

  Detta skrev jag om efter att jag besökt .SE´s informationsdag i början av året:

  http://www.webmasternetwork.se/index.php?s=wn&act=ST&f=3&t=27110&st=15&#entry221365

  //Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *