Missa inte tidigare inlägg

Övrigt
november 12, 2017

När landet lagom först blev allt, sedan..

Övrigt
oktober 31, 2017

Idag är det en bra dag för svenska konsumenter!

Bank ID
oktober 30, 2017

Ont, det gör ont, det gör ont..

Bedragare
oktober 25, 2017

Ett litet inlägg om enkel källkritik

Bedragare
augusti 17, 2017

Men varför gör inte polisen någonting då?

VD-bedrägerier
juni 11, 2017

Nu ett år senare så säger jag det igen: ca 100 miljoner kronor per dag!!

Skadlig kod
februari 28, 2017

Sverige minst drabbat av skadlig kod i världen Q4 2016

Domäner
december 21, 2016

Dagens tankenöt – “Utgivningsbevis i orätta händer”

Bedragare
december 17, 2016

När Polischefer förenklar..

Övrigt
december 15, 2016

Dagens tankenöt – “Spökbolag”

Källgranskning
december 8, 2016

Aftonbladet är osnygga!

Övrigt
december 6, 2016

Bra att veta om e-postadresser.

Falska sidor och immaterialrättsliga brott
november 2, 2016

Hur företag och varumärken utnyttjas, utan att polis “kan” agera..

Bedragare
oktober 5, 2016

Kostnaderna för bedrägerier är större än vi kan ana

Massmedia informerar och varnar
oktober 2, 2016

Det begås ett bedrägeribrott varje minut, året runt!

Bedragare
september 29, 2016

Blir det Sveriges största bedrägeri genom tiderna?

Övrigt
augusti 31, 2016

Lägenhetsbluffar

Bluffakturor
augusti 29, 2016

När snillen spekulerar..

Phishing, intrång och ID-kapning
juli 23, 2016

Nytt SMS-spam

Bedragare
juli 9, 2016

VD-bedrägerier för DUMMIES

Bedragare
juni 19, 2016

VD-bedrägerier – bedragarnas nya svarta

Domäner
maj 12, 2016

Nu släpps zonfilerna för .se och .nu fria!

Bluffakturor
maj 8, 2016

Sydsvenskan har skrivit om Bolagsbasen idag

Bedragare
februari 12, 2016

50 anledningar till besvikelse

Övrigt
november 14, 2015

Vi är alla Parisare idag och Européer imorgon!

Bedragare
september 12, 2015

PRV varnar, eller vad sysslar de med egentligen?

Bluffakturor
september 6, 2015

När ska fakturabedrägerier börja tas på ordentligt allvar?

Bedragare
maj 18, 2015

Varumärkesbedrägerier

Bedragare
maj 6, 2015

ID-kapningar – extended version

Övrigt
april 23, 2015

Solskenshistoria!

Ett varningens finger om .se-domäner

Jag tycker att det ännu en gång är aktuellt att ge en generell liten varning för ALLA .se-domänsinnehavare för det jag befarar bli ett kaos i övergången till den nya affärsmodellen 2008/2009.

Varför?
Jo, som flera av er känner till har jag ett visst innehav av .se-domäner och försöker efter bästa förmåga “ligga ett steg före”. Så när jag i maj 2008 la märke till att jag manuellt behövde pinpointa ett ombud för varje domän jag är regsitarnt för i .SE´s domänhanterare, så tänkte jag ett steg längre:

“om jag markerar ombud X i domänhanteraren – är jag då garanterad en faktura får ombud x?”
– Det borde ju vara själklart kan man tycka, men mina erfarenheter säger mig att man bör undersöka saken närmare, vilket jag gjorde. Inte minst av den anledningen att ombudsföreningen Registrars.se några månader innan brutit samarbetet med .SE i PRG, Policyrådgivningsgruppen, utan ombudens inblick i eventuell problematik som kan uppstå, finns risk för att det kan gå rejält tokigt. Enligt uppgift finns idag 1 (en) rådgivande person från ombuden insatt och verkar som RPG; Lars-Göran F. från Loopia.

Och eftersom jag har stora delar av mitt innehav av domäner och faktiskt planerat att allokera mina .se-domäner till Loopia, så mailar jag L-G för att fråga om jag är garanterad fakturor från Loopia om jag markerar dem i .SE´s domänhanterare (eftersom jag inte vill att domäner ramlar mellan stolarna). Hans svar blev av den mindre trygga arten, så här skriver han:

Gällande att välja ombud för den kommande förändringen så stämmer det att vi
i dagens läge inte hanterar dessa aktivt utan allt kommer att stämmas av när
vi kommer närmare lanseringen. Alla domännamn som då finns i vårt system och
som vi är indikerade för kommer vi att hantera och fakturera efter att det
nya systemet hos .SE är sjösatt.
Någon mer garanti än så kan vi dock inte
ge.

Vad är det han skriver? Jo att det INTE räcker att markera Loopia i domänhanteraren (vilket väl för den vanlige användaren borde ses som självklart) utan du behöver ÄVEN addera den i ditt webbhotells- eller LoopiaDNSkonto för att du ska få betala för din domän.

Jag tror INTE att detta är något som den vanlige användaren tänker på att göra och kommer därför att leda till katastrofala konsekvenser med innehavare som klickar för ombud, men som aldrig får nån faktura att betala.

Jag våndas inför övergången till den nya affärsmodellen och misstänker att det kommer att se många små pudlar innan allt fungerar som det är tänkt.

Views All Time
Views All Time
26
Views Today
Views Today
1

Internet Sweden | Peter Forsman

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för.. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman

9 Comments

 1. Jonathan Sulo skriver:

  Ok, så här kommer det fungera vid övergången till den nya affärsmodellen.

  1. Samtliga domäner som är indikerade för ett ombud kommer detta ombud att få ut information om (ägaruppgifter osv). En indikering innebär dock inte att ombudet har ett (juridiskt bindande/giltigt) avtal med innehavaren.

  2. Ombuden behöver teckna nya avtal med samtliga innehavare (med koppling till de nya avtal som .SE inför nu). Det är givetvis ett krav från .SE:s sida att ombuden arkiverar innehavarnas godkännande av det nya avtalet.

  3. Ombuden kommer därefter kunna markera vilka domäner de har avtal för (genom Domänhanteraren hos .SE). Markerade domäner kommer att tillfalla ombudet vid övergången (om ombudet är ackrediterat då).

  Hur respektive ombud hanterar detta (gentemot innehavarna) kommer säkert att variera. Kontentan är dock att varje ombud, som har blivit indikerat för en domän, kommer att ha underlag för en (systematisk) import av nödvändigt kundunderlag.

 2. internetsweden skriver:

  @Jonathan – om jag är rätt underrättad så kvarstår följande påroblem:

  1. Kunden blir INTE av .SE underrättad om att det krävs mer av honom/henne än indikering i domänhanteraren. .SE kommer mycket riktigt skicka ut en lista på innehavare/domäner som är indikerade på ombuden – men inte mer än så – inga kontaktuppgifter skickas ut till ombudet(vilket jag dessutom har fått verifierat att .SE skulle bryta mot PUL om du gjorde) Ombuden får sedan efter eget begränsning försöka leta rätt på slutkunden för att om möjligt kunna få denne att upprätta ett bindande avtal mellan ombud och kund.

  De kunder som ombudet inte lyckas komma i kontakt med kommer inte att faktureras av det indikerade ombudet, utan faller då tillbaka till .SE-direkt (.SE´s egna registrar) som då fakturerar slutkunden – mot dennes vilja..

  Vidare kommer andelen .SE-ombud KRAFTIGT decimeras från dagens drygt 200 till kanske 80-100 (kanske tom färre) – frågan är ju NÄR slutkunden får veta “vilket” ombud som blir kvar av dagens lista på ombud och som han/hon kan välja/indikera – problematiken fortsätter sedan med det jag skrivit ovan..

  Jag har sagt det förut – illa genomtänkt kaos!
  //Peter

 3. Jonathan Sulo skriver:

  Assumption is the mother of all fuckups.

  Alla innehavare kommer att spammas av .SE om den nya affärsmodellen och möjligheten att välja ett ombud/registrar. Jag vet inte var du har fått uppgifterna om att .SE inte kommer lämna ut några uppgifter (på indikerade domäner), men det är så fel det bara kan bli.

  Om en innehavare missar sitt ombud/registrar vid övergången så kommer man alltid ha möjlighet att genomföra en överföring/transfer senare. Dessa kommer dessutom, till skillnad från många andra toppdomäner, vara helt kostnadsfria.

  Att antalet ombud kommer minska radikalt, det är däremot sant. Men det har du ju hört från mig tidigare 😉

 4. internetsweden skriver:

  @Jonathan – jag säger inte att .SE inte lämnar ut uppgifter om vilka domäner och kontakt-IDn som är indikerade på ombudet – däremot inte kontaktuppgifter (var jag fått uppgifterna ifrån går jag inte ut med publikt naturligtvis).

  Men Daniel Westman vid KTH har på uppdrag av .SE gjort en del tolkningar av personuppgifterna som .SE sitter på – och förstår jag det han säger rätt (ljudfiler kommer ju att läggas ut) så får bla .SE INTE förmedla privatpersoners uppgifter till indikerade ombud (bryter mot PUL).

  Med tanke på att kanske hälften av ombuden kommer att försvinna och .SE nyligen gick ut och berättade att det är fler privatpersoner än ftg som registrerar .se adresser – så är det väl ganska lätt att förutspå en rejäl “fuckup”..
  //Peter

 5. internetsweden skriver:

  Tänkte bara förtydliga en av sakerna ovan.

  En slutkund kan idag indikera ett ombud (har kunnat göra detta i ett halvår). Men vi vet först om knappt ett halvår “VILKA” ombud som följer med..
  Jag menar att om 50 kunder indikerat ombudX – och så visar det sig vid årsskiftet att – ombudX inte är aktuell som ombud..

  En siffra jag hörde av “nån” var att det är ett drygt 50-tal idag som är “klara” – men resten då som slutkunderna idag kan indikera för sina domäner!?
  //Peter

 6. Posse Lindholm skriver:

  Varför inte bara låta dem ligga kvar hos nic.se, enligt de informationer jag fått så ska det fungera!

  Känns tryggare att ha dem där!

 7. internetsweden skriver:

  Posse – Det är väl om inte annat en kostnadsfråga!
  Låter du dem ligga kvar hos .SE så debiteras du 140:- ex. moms (175:- per år). Medan (OBS)registrarernas priser är 80:- ex. moms (100:- per år).

  Sen kommer det naturligtvis variera kraftigt mellan registrarernas slutkundspriser, med allt ifrån de som subventionerar slutkundspriset till de som lägger på en rejäl slant.

  Men “vad jag har förstått” så kommer även vissa registrarer erbjuda förnyelse på MER ÄN ett år! – vilket jag ser som en mycket bra reform mot vad som gäller idag.

  Detta skrev jag om efter att jag besökt .SE´s informationsdag i början av året:

  http://www.webmasternetwork.se/index.php?s=wn&act=ST&f=3&t=27110&st=15&#entry221365

  //Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *