Än ser jag hopp för .mobi-domäner

Tänkte skriva ett par rader om varför jag fortfarande inte räknar ut .mobi som TLD – som en del ansett är på tiden.

Jag har vid ett antal tillfällen skrivit att jag ser framförallt detta år (ev. även nästa) som avgörande för TLDns flipp eller flopp.

Vad grundar jag då det på och varför den, vilket kan tyckas övertro till denna TLD?

Orsakerna är egentligen flera, men vi tar dem en efter en:
Först och främst sitter jag på ett hyfsat antal .mobi av varierande slag, men det är givetvis inte orsaken – jag har inte svårt att erkänna sämre investeringar – oftast tvärtom, men jag ser inte det ännu.
Tittar vi på vilka som står bakom mtld.mobi (alltså registret för .mobi) så är det ett flertal branschledande företag som Ericsson, Google, GSM Association, Hutchison (3), Microsoft, Nokia, Orascom Telecom, Samsung Electronics, Syniverse, T-Mobile, Telefonica Moviles, TIM, Visa och Vodafone.
Tittar vi sedan på vad ändamålet med TLDn .mobi är, så har vi en röd tråd som heter ”mobilt användande”.
Det är alltså ett krav för utvecklade .mobi-adresser att de ska vara optimerade för mobilt användande.

Men det behövs ju inte säger då kritikerna  – .mobi är ju omsprunget och behovet för en speciell mobil domänändelse finns inte längre, sen använder ju vissa xhtml, wap, mDot osv istället för .mobi

Till dessa ofrälsta säger jag – visst det är sant, tekniken är här och .mobi har en bit kvar, men bara för att tekniken finns att se exempelvis aftonbladets hemsida i din handhållna innebär inte det att det är lösningen. Varför? ”Bandbredd” svarar jag då – att ladda ner innehållet till din handhållna tar 2-5 meg.. För 1 sida! klickar du sedan vidare på ett par sidor, så har du snart gjort av med Iphone imini´s halva surfförbrukning för den månaden (för att ta iPhones mest sålda abbonemang som ett exempel).

En annan orsak som jag angett är att fler och fler större företag världen över samlas kring .mobi och på webbforumet mobility.mobi så listas mest varje dag nya och spännande tjänster http://mobility.mobi/showthread.php?t=10 samtidigt läste jag nyligen att .mobi precis kommer att nå miljonen registrerade domäner. hmm fler hundra tusen fler än .se – men räknas .se bort? nej utan som en tillväxt-TLD.

Det jag iaf anser är att det mobila surfandet som kommer att explodera framöver kommer att vara i behov av tunnare/slimmare sidinnehåll (än de vanliga webbsidorna) – Det finns idag fler mobiler och handhållna än det finns PCs och TV-apparater tillsammans och även om tekniken finns för att besöka ”tunga” webbsidor i din nalle, så kommer det att kosta för mycket för teleoperatörerna att hålla flatrate på och nu senast i fredags läste jag att Telekombolagens intäkter har minskat med fem miljarder bara på några år.

Nej – jag tror att vi får vänta i 5-10 år innan majoriteten av leverantörer erbjuder flatrate för mobilt surfande – idag tror jag inte att det är rimligt. Men i väntan på det får vi se om .mobi hinner bli det som avsågs med TLDn. Den som är intresserad av att läsa mer om .mobi kan göra det här (wiki) eller här (mtld)

Ska erkänna att jag ser det som lite märkligt att jag inte fått förfrågningar bla på mina domäner internetbanken.mobi och onlinebanken.mobi, med tanke på hur många internationella storbanker som utvecklat tjänster under .mobi

Related Articles

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *