IC3 (FBI) visar snittförlust per ålderskategori och bedrägerityp

IC3 (FBI) visar snittförlust per ålderskategori och bedrägerityp

Så var det dags att posta en liten spaning med tillhörande jämförelser.

Det jag nosat igenom är den årliga rapporten från FBI´s IC3.gov som släpptes tidigare i år och avser 2022. IC3 som är en förkortning av Internet Crime Complaint Center och FBI är som de flesta känner till en förkortning av Federal Bureau OF Investigation som är en amerikansk federal polismyndighet.

IC3.gov har publicerat rapporter sedan 2001 och sedan runt 2015, så är de uppbyggda på ungefär samma sätt, vilket gör det intressant att följa för att se hur brotten utvecklar sig. Men det är först för några få år sedan de även började med den totala brottsvinsten som varje brott dragit in, tillsammans med antalet brott av det aktuella slaget. Detta gör att jag kan dra ut en snittkostnad per anmält brott per brottstyp.

Vad de också redogör för är hur mycket åldersgrupper blir av med (totalsumma) tillsammans med antal anmälda brott per ålderskategori, så att jag på det sättet kan se hur mycket varje åldersgrupp förlorar i snitt.

Dessa två snitt gör rapporten till en helt fantastisk källa för kunskap.
Och inte minst för att jag har följt och räknat på snitt kostnaden per grupp i flera år nu.

Snittförlust per ålderskategori

Observera att jag gjorde ovan årstrend för en tid sedan och att valutaväxling är vad det är (fluktuerande), men för sakens skull så gjorde jag en uppdaterad beräkning för 2022 nedan med växelkurs 10,40 SEK för 1 USD.
Och även om ovan bild inte visar absoluta beloppen så är det som är mer intressant, hur stor skillnad det är mellan ålderskategorierna (Kanske kan man utläsa vilka brott som vilken åldersgrupp sannolikt (mest) har drabbats av) och inte minst hur brottsförlusterna ökar från år till år för varje ålderskategori.

Och bara för att göra klart: Det jag gör är inget Hokus Pokus, utan jag ser Total brottsvinst (i USD-dollar) och jag ser antalet brott per ålderskategori.
Jag växlar USD-dollar till SEK och dividerar sedan med antal brott, för att se snittet per brott i svenska kronor.
Och anledningen är att FBI förvisso visar anmälningar och brottsförlust/brottsvinster – men inte på ett sätt som gör att man kan ta till sig det (anser jag)

Snittförlust per brottstyp

Okej, nu vet vi hur mycket varje brottsoffer i snitt blir av med, låt oss då titta närmare på brottstyperna och hur de ser ut i antal anmälningar och total brottsvinst per brottstyp, för att dra fram ett snitt per brottstyp.
Som ni kan se, så kommer det mest anmälda brottet (phishing) först på 19:e plats mätt i brottsvinster.
Och åt andra hållet ser ni att det totalt mest inbringande brottstypen (Investeringsbedrägeri) är det 6:e mest anmälda brottet.
Men inget av dessa är de mest lönsamma, utan det är ”Data Breach” (Dataintrång, sannolikt mot företag) – som bilden längre ner visar, följt av BEC (VD-bedrägeri)

Så vad kan jag göra med ovan siffror då?
Jo faktiskt ganska mycket – jag räknar ut beloppen i svenska kronor, jag plockar fram ett snitt per brott och jag listar brotten i fallande ordning utifrån brottsvinsten. Och som ”grädde på moset” så inkluderar jag i den blå kolumnen Svenska Polisens snittsiffror för jämförelse.

Brottstyper utifrån (amerikanska) brottsvinster och i jämförelse (med svenska)

Men nu ska sägas att Amerikanska brottstyper inte är samma som de Svenska, dvs de brottstyper som Polisen/BRÅ har kategoriserat som en i Sverige, kan vara uppdelad i USA – eller tvärtom såklart – så flera typer finns inte ens som Kapitel 9-brott i Svenska brottsbalken och/eller utreds som annat än bedrägeri.
Så du ska vara medveten om att det är lite ”äpplen och päron” – men likförbaskat intressant att se den gula kolumnen och inte minst jämföra där det går med Svenska Polisens ”snittsiffror” och då inte minst med anledning av mitt förra blogginlägg Fördubbling av brottsvinster för bedrägerier, eller?

Då vi ser så stora skillnader mellan USA´s och Sverige´s snittsiffror, så finns det flera olika frågor att ställa sig, som:
– Är Amerikanare så mycket lättare än Svenskar på att luras på så mycket mer pengar (i flesta fall)?

– Hur kommer det sig att Amerikanare i snitt nästan blir av med 120 000 SEK per kortbedrägeri, medan i Sverige handlar det om 2700 (CNP) – 8100 (CP) SEK – kan det handla om HELT OLIKA kortbedrägerier månne, eller kan det helt enkelt vara så att Amerikanarna tar reda på VAR uppgifterna kommit på villovägar?
(Något alltså inte Svensk Polis bryr sig om att undersöka eller ens fråga om)

Jag reagerade så mycket på just detta att jag tittade på de 4 senaste åren av IC3-rapporter för att se hur just den brottstypen utvecklats.
(då det är en tid sedan jag gjorde den, så är beloppen inte dagsaktuella, men du ser ändå utveckligen)

Är Phishing och CNP kanske ”samma samma”?

För hur kommer det sig att Amerikanare bara blir av med 1 800 SEK per phishing-case, medan snittet för svenskar är över 58 000 SEK?

– Kan det helt enkelt vara två sidor av samma mynt och att det är anmälningsupptagningen som är boven i dramat?
Alltså att ett SMS eller ett phishingmail mm alltid leder till ett phishingformulär där brottsoffret fyller i sina uppgifter (inklusive kortuppgifter) för obehörig att utnyttja..
(sedan får ni ursäkta min franska; men det är ju ”sk*t detsamma” om bedragare använder kortuppgifterna själva, eller säljer vidare till annan att använda)

..men sedan om det i anmälan betecknas som ”Phishing” eller ”CNP” – ja, det är helt avhängt vilken förståelse för brottet som anmälningsmottagaren har och förstår vilka frågor som behöver ställas. Jag kan förstås ha fel, men siffrorna talar ju i den riktningen.. och där tycks ju Sverige och USA värdera lite olika.

Och det blir inte bättre än så – vi kommer inte få svar på de frågorna, eftersom vi fortfarande sommaren 2023 INTE kan anmäla andra bedrägerityper (som ex. phishing), än just kortbedrägerier på Polisens hemsida
och då via en 1-2-3-guide som genererar anmälningar som ändå läggs ner ..eller INTE klaras upp (se nedan bild)

För den som vill anmäla ett kortbedrägeri (CNP/CP) möts man av denna guide (bilden är klickbar för att komma till källan)

Jag vill avsluta det här inlägget med att jag INTE är kritisk mot Poliser (eller civilutredare/anställda), men jag anser att det inom Polismyndigheten finns områden som har en närmast makalöst stor förbättringspotential!

– För kan inte allmänheten anmäla bedrägeribrotten de drabbats av, så är det ju olyckligtvis så att Polisen inte ens vet åt vilket håll de ska titta..
(och hur många anmälningar faller inte bort om man förvisas till telefonköer eller fysisk inställelse på polisstation) – your guess is as good as mine!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *