IDN ccTLDs – So now its started!

Tänker på sekvensen när Gandalf och Legolas en stjärnklar natt tittar ut mot Mordor, när plötsligt en kraftig ljuskanon stiger mot himlen och nån av de två då kläcker något i stil med: ”So,  its started”.
Lite på samma sätt känner jag för det här – det här ÄR början på ett
domän- och internetanvändande vi inte sett tidigare”.

Som Eva Frölich på .SE registraren Frobbit (som hon driver tillsammans med  Sveriges främste internetguru Patrik Fältström, PAF) skrev häromdagen, så har nu bollen (IDN ”Fasttrack” hos ICANN) på allvar börjat rulla för de första IDN-ccTLDerna, som nu är adderade:

 السعودية
مصر
امارات
рф

(ovan är alltså ccTLDer för .sa, .eg, .ae och .ru)

Det är en utveckling jag i ”internets namn” verkligen är vän av – att individer tillåts registrera en domän som överensstämmer det egna språket (och det egna tangentbordets teckenuppsättning).

För vad innebär det egentligen – för vaddå? – IDN-domännamn har ju tillåtits under en lång rad TLDer i många år..

Visst är det så och i vår egen pyttelilla ankdamm Sverige (ca 0,466% av jordens internetanslutna användare) så kommer vi inte att beröras av denna nyhet.

Och Internet ”as we know it” kan även komma att segregeras pga av lite olika saker pga av det här – men jag är ÄNDÅ en stor vän av denna nyhet.

För om du kommer från Egypten, SaudiArabien, Förenade Arab Emiraten eller Ryssland så har du ENDAST kunna registrara IDN-hybrider!

Med andra ord har du kunnat registrera det ryska domännamnet med kyrylliska tecken, men under toppdomänen .ru (som är latinska tecken) på samma sätt som du som invånare i Förenade Arab Emiraten kunnat skriva in arabiska domännamn – men under toppdomänen .ae (latinska tecken).För landsinvånare i Egypten, SaudiArabien, Förenade Arab Emiraten är vinsten dessutom dubbel – för inte bara har domännamnets sammansättning varit en hybrid, utan dessutom skrivs som bekant arabiska (med flera språk) från höger till vänster, vilket gjort att du behövt skriva IDN-domännamnet från höger till vänster, men toppdomänens tecken (.ae) från vänster till höger.

IDN-domäner för oss svenskar betyder bara att vi istället för att bara registrera [domannamnsregistrering.se] sedan 2003 kunnat registrera
[domännamnsregistrering.se] (som egentligen är en konvertering av hur [xn--domnnamnsregistrering-71b.se] egentligen ser ut  (IDN- och ickeIDN är ledig om någon känner sig manad).

Men i de allra flesta webbläsare så sker den här översättningen automagiskt och du som använder ”svenska” tecken märker ingen skillnad.

Jag tror att det här är en utveckling mot ett internet för alla efter varje språks förutsättningar (och tangentbords teckenuppsättningar), så det här är en bra nyhet och snart kommer flera.

Skrivet av Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *