Maxthon – Världens största webbrowser denna vecka?

Maxthon – Världens största webbrowser denna vecka?

Jag har lite speciella önskemål av en browser..
..och jag surfar inte heller på internet som de flesta andra gör.

Och jag brukar multitaska emellan är olika versioner av IE, FF, Chrome och Safari.
Alla är dom bra på olika saker..

Men sedan ca en månad tillbaka har jag blivit mer och mer övertygad om att Maxthon är en alldeles ypperligt alternativ för mig (som Windowsanvändare)

Du har kanske inte hört talas om Maxthon?
Nej det är inte många som gjort, men trots det så är den snart Världens största browser.
Vaddå är jag full eller bara ”allmänt retarded”? Va sjutton menar jag med snart världens största browser?

Men det är faktsikt så!

Enligt w3schools http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
Så stod FF i januari 2010 för 46.3%, medan IE 6-8 tillsammans stod för 36,2%, Chrome 10,8%, Safari för 3,7% och Opera för 2,2%%

Fine, då är jag bevisat retarded då, eftersom det bli 99,2%..

Eller? Kikar man på hur mycket Firefox´s 46,3% är i antal, så kan man läsa på http://blog.mozilla.com/blog/2010/01/21/firefox-3-6-release/

More than 350 million users worldwide enjoy Firefox’s fast, secure browsing experience and unparalleled customization.

Ok, ”över 350 miljoner”, men tittar man NU på www.Maxthon.com så har 345 333 444 laddat ner Maxthon.
När jag en kollega igår så var siffran 341 miljoner, vilket borde innebära att Maxthon går om FF denna vecka i storlek.
– Och du har inte ens hört talas om den!

Men hur kan det komma sig då? Är detta ett skämt eller?
Nej det är världens snabbast växande browser från…KINA! Som dessutom planeras att bli lanserad mot Europa i mitten på Mars.
http://www.maxthon.com/
Svenska: http://www.maxthon.com/win-europe/swedish/

Men vad gillar jag med Maxthon då?

Den är ruskigt snabb och med undantag av vissa ikoner som känns lite väl ”asiatiska”, så känns den hyfsat ren och behaglig.

Du hittar historiken lättillgänglig, men på ett ”ovanligt” ställe. Jo den finns på Svenska och 36 andra språk och med ett par få undantag så känns översättningen till Svenska bra.

Genom att klicka på ikonen ”delad vy” så får du direkt upp en delad browser som ger dig möjlighet att exempelvis jämföra sidor, utan att alt-tabba.

Det kanske syns dåligt, men jag har försökt att förstora en ikon i adressfältet som ser ut som ett blått hålkors.
Genom att klicka på ikonen så får du genast upp en lista över vilka bilder, script och annat som laddats på sidan.
(Se nedan).

Utöver det så har du en mängd funktioner en knapptryckning bort, genom en rullgardinsmeny från ”till-knappen”, så får du upp en rad Google translate-optioner, sidans ranking på Alexa.com, whois-data från Domaintools.com, sidhistoriken från archive.org, Google backlinks och similar pages etc.

Eftersom webbläsaren är kinesisk, så överraskas jag inte direkt över att det finns en lättillgänglig option att stoppa in IPn för att surfa genom proxys, men det finns även en ”Annonsätare” som jag har märkt är mycket effektiv.
Men något som är mycket användbart för mig är den inbyggda funktionen att ta snapshots.

Jag behöver emellanåt ta HELA flikar/webbsidor. Något som är svårt i IE (eller jag har iaf inte lyckats) och kräver pluginet Screen-grab i FF, men i Maxthon, så är det oförskämt enkelt och resultatet sparas direkt till HDD i valfritt format (gif, jpg, tiff, eller png). Resultatet blir för stort för att trycka in i inlägget men är länkat här.

Det är ju bra så långt, men Maxthon har även en annan mycket användbar skärmdumpsfunktion: ”Fånga område
Som aktiverar en maskning över sidan och du håller in vänster musknapp och väljer det område på sidan du vill kopiera och avslutar med ett vanliga CTRL+C (för att kopiera till cachen) alt. [Enter] eller [Dubbelklick] för att spara ner till HDDn.

Sedan finns det en del ”lull lull” som jag mest finns där, men inte sett alltför stort användningsområde för (ännu).
Och som jag skrev initialt, så är browsern snabb, men för den som ändå inte är nöjd, så finns det en ikon (blixten) i bilden ovan som gör det möjligt att koppla på ”Super MSA” (Super Maxthon Smart Acceleration) som snabbar på webbläsarens hastighet ytterligare.

Under tiden jag skrivit det här inlägget har siffran ökat nedladdningar ökat till 345 375 586 – alltså med 43 000 stycken. Så vi bör garanterat känna till Maxthon..

Related Articles

8 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • andy , tisdag 23 februari 2010 @ 18:35

  Intressant!

 • Karin Holmqvist , tisdag 23 februari 2010 @ 18:38

  Oj, här ser vi krav på omedelbar behovstillfredsställelse … 😉

  Kul med en ny webbläsare – får hoppas att den kommer till fler operativsystem.

  Undrar bara om antalet nerladdningar och användare är samma sak. Tänker på hur många program jag själv laddat ner, testat och sedan aldrig använt mer. Jag kanske inte är unik på detta området, eller?

 • Internet Sweden , tisdag 23 februari 2010 @ 18:48

  @Karin Holmqvist – Visst finns det säkert en stor felmarginal där – men den dras å andra sidan alla browsers siffror av, så det är ju inte unikt för Maxthon.

  Och även om Maxthon nu främst kommer att vinna mark i Asien, så misstänker jag att fler browsers ser sig tvungna att titta lite på de funktioner som ger Maxthon fördelar – och ser man det på det viset, så eldar det väl sannolikt på utvecklingen hos ”kollegorna” likaså..
  //Peter

 • Torkel , onsdag 24 februari 2010 @ 9:14

  Ska kolla på den, jag själv har kört Opera de senaste 10 åren. Det jag älskar med Opera är flikarna, bevakar kanske 15-25 sidor varje dag. De sidorna ligger i flikar som jag aldrig stänger. Vid en normal start av Opera har jag ca 40-50 flikar öppna, vilket spara väldigt mycket tid för mig. Tycker inte att någon annan webbläsare hanterar flikar lika bra Opera. Delad vy har även Opera haft länge.

 • Jonas S , torsdag 25 februari 2010 @ 9:32

  Har nu provat denna sedan jag fick tipset av Peter för några dagar sedan. Är imponerad. Känns som den slår FF på fingrarna (och Opera, Safari m.fl.), och den har fått mig att överväga att överge IE.

  Gillar den skarpt…

 • kristofferdarj , måndag 1 mars 2010 @ 10:15

  Ja den här borde man absolut känna till. Perfekt att skicka in i tjejens dator innan hon ska till Kina. Har funderat lite på hur man ska lösa proxyfrågan annars.

  Rent generellt så känner jag mig alldeles för kunskapslös när det gäller asien och kanske specifikt Kina. Jag kan med nöd och näppe nämna några varumärken men inga popgrupper eller annat som man i alla fall borde hört talas om.

  Det är bra att du råder bot på en kunskapslucka.

 • bjarnen , lördag 6 mars 2010 @ 8:53

  Har nu testat den i en vecka och använder den numera vid sidan om FF vid de sajter där jag tidigare varit tvungen att använda IE. En värdig IE-ersättare med andra ord. Antar att den inte är en renodlad browser, utan mer en avancerad skal till IE, då många sajter som tidigare endast funkat med IE funkar nu felfritt med Maxthon också.

 • OPA , torsdag 15 mars 2012 @ 14:24

  Bara för att ett antal personer laddat ner Maxthon betyder ju inte det att man använder den. Jag har de flesta webläsare installerade (inklusive Maxthon) men använder Opera.

  Enligt detta:
  http://gs.statcounter.com/#browser-CN-monthly-201103-201202
  så har Maxthon bara 2,94 % i Kina. Men man kan ju anta att de flesta har ställt in den att utge sig för att vara Internet Explorer.

  Största felet med Maxthon än så länge är att det inte finns på svenska.

  ————–

  Sant och fel
  – Antal nedladdningar bestämmer inte antalet faktiska användare..men min jämförelse gjordes för flera år sedan och jag tror precis som du att det gömmer sig en hel del Maxthonanvändare i IE´s statistik.
  – Själv använder jag ett flertal webbläsare däribland Maxthon
  – En av versionerna jag använder är Maxthon 2.5.16 på SVENSKA – som du kan se av inlägget.

  Peter Forsman | internetsweden.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *