Mer än 18% fler Svenska domäner senaste året

Kunde inte bestämma mig om jag skulle döpa det här inlägget till ”Svensk domänstatistik” eller om jag skulle nöja mig med ”Mätbarhet för Svenska domäner är kul” – så jag bestämde mig istället för att locka med vad det egentligen handlar om: ”Mer än 18% fler Svenska domäner senaste året”

För ganska precis ett år sedan gjorde jag på Internetsweden.com en liten uppställning av hur det såg ut för i antal registrerade domäner för Svenska innehavare / och (för gTLDer) genom Svenska registrarer. Och jo, jag vet att många registranter använder utländska registrarer, så att siffrorna egentligen är betydligt högre.

Men dessa siffror är vad jag har att tillgå och dessutom sker jämförelsen på exakt samma sätt i år som förra året och blir därför fullt jämförbara).

Jag vet inte heller om det skulle vara närmare sanningen om man skulle samla in antal domäner som ligger på Svenska namnservrar, då detta skulle kunna minst lika osäkert. Men låt oss säga att mina jämförelser är en rimlig uppskattning.

Kortfattat så har vi gått från 1 171 986 domäner till 1 386 847 på ett år eller en ökning på 18,33%, varav den Svenska TLDn .se står för över 140 000 domäners ökning och ökat med ca 20% det senaste året.

Jag vet inte om bilderna säger mer än ord, men jag pillade ihop lite grafer som visar ökning och fördelning, som kanske en och annan tycker är kul.

domaingrowth sweden overview source: internetsweden.se
Jämförelse ökning 1 år, per TLD (Top Level Domain)

domaingrowth sweden numbers source: internetsweden.se
Numerisk ökning per TLD (Top Level Domain)

domaingrowth sweden percent source: internetsweden.se
Procentuell ökning per TLD (Top Level Domain)

Det är en ökning på ett år på 214 861 domäner eller drygt 588 per dag.

Det visar sig att jag haft rätt i vilka toppdomäner som ökar och vilka som saktar ner. (iofs inte speciellt svårt om man tittar på siffrorna bara under en kort tid)
.com saktar av en hel del (sedan ca 2 år), medan naturligtvis främst .se ökar, men även .nu tar ett rejält kliv uppåt (enskilt den största ökningen på 40%).

Not. Det som känns sorgligt vad gäller ökningen för gTLDerna och .eu´s tillväxt är att sista årets ökning är siffran skulle varit betydligt lägre om det inte varit för vad de ljusskygga ”Vi har en kund-aktörerna” (Länk1, Länk2) lyckats samla under sig.
Så rent krasst går det att anta att .se, och .nu har en fortsatt sund tillväxt, även .com (till viss del) och resterande TLDer har en ”påtvingad” tillväxt och egentligen skulle ha backat rejält.

Källor:
webhosting.info, iis.se, eurid.eu och egen data kring .nu-TLDn

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *