Domänskojare del 2

Detta inlägg koncentrerar sig på den aktör som är mest aktiv just nu; Colvento / Domäncentralen.

Som jag tidigare beskrivit, så ringer colventos säljare upp till företag och påstår att de har en kund (”domäncentralen” som planerar att registrera kundens domännamn under andra toppdomäner och lägga upp porrsidor – något som ska få kunden att agera direkt och nappa på deras ”förturer” som de erbjuder). Kruxet är att ”Domäncentralen” bara agerar ”hotbild” för att få kunden att göra beställningen per telefon (samtalen spelas naturligtvis in, så att kunderna inte sedan kan ångra sina beställningar).

Hur omfattande är då det här fenomenet? Egentligen omöjligt att säga, men det mindre kartläggning jag gjort visar att det är samma personer bakom Sellnet/SystemSolution SWE/Domänregistreringar Europa/Colvento för att bara nämna ett fåtal av alla de bolagsnamn de verkat under de senaste 4 åren.
En grov uppskattning är att det handlar om ca 125 000 – 150 000 domäner under dessa 4 år som registrerats av dessa aktörer. (Men jag misstänker att det finns en del som jag inte hittat ännu)

Hur går de då tillväga rent praktiskt?
De är aldrig auktoriserade ombud själva, utan agerar subombud/återförsäljare till andra ombud. Vilka dessa ombud är vill jag inte upplysa om här, men jag vet säkert att ett av bolagen hade nära 25 000 domäner registrerade hos ett mellansvenskt ombud i slutet av förra året. Samtidigt som den senaste stjärnan Colvento under förra året hade 7 700 domäner (registrerade genom 2 olika ombud, varav det ena de nu övergett).

Men precis som de byter kostym (bolagsnamn) så byter de också ofta ombud att registrera genom och registreringssätt och nu senast hittade jag Colvento-samband mellan ca 2 000 nya domäner hos ett Västsvenskt större ombud.

De domäner de registrerar är .se, .com, .net, .nu, .info, .org, .eu och ett fåtal .de
Men historiskt sett har de registrerat .pl, .de, .fr, .fi, .dk mfl men det hör ihop med att detta gått på export från Sverige och denna verksamhet har under åren poppat upp i Finland, UK, US, Spanien, Frankrike, Belgien, Polen, Ryssland, Holland vad jag känner till. De var även en tid ett av Eurids största auktoriserade ombud, innan de sparkades ut.

Men de har även en del andra verksamheter, exempelvis tar de reda på .com, .net domäner som förfaller inom 60 dagar (kontaktadresser kan man få genom öppna register) som de automatiskt skickar ut mail till där meddelandet går ut på följande: ”Klicka på länken och betala 69.95 EUR per år för din domän annars kommer den att förfalla” och en direktlänk till en betalningsväxel på Internet som tar alla upptänkliga betalkort.

En annan verksamhet de pysslat med är att köra hela hotbilds scenariot på varumärken – dvs ”Vi har en Polsk låtsaskund som kommer att registrera ditt företag och/eller verksamhetsnamn som varumärke – men eftersom vi är så ”goda” så ger vi dig en mycket tidsbegränsad förtur att registrera det istället för vår påhittade kund”. Vad jag känner till har detta poppat upp i två olika bolagsformer med ett halvår emellan – Men här har PRV varit ganska snabba ut och varnat i tid innan alltför många hunnit lurats.

Av domänerna att döma är det en väldigt stor spridning på lurade företag, med allt från multinationella koncerndomäner till fåmansverksamheter och med ett betydande antal kommunala och statliga verksamheter – så att tro att detta endast drabbar småföretag är helt fel.

Det skrivs och varnas emellanåt för dessa verksamheter, men ingen tar ordentligt tag i problemet som omfattar en betydande bluffverksamhet – räkna själv ut vad 150 000 domäner som de fakturerar 1 900 SEK styck för blir – så får du en idé. Lägg sedan till varumärken som de fakturerade 10 000 SEK styck för och deras renewaltjänster osv. Utan en aktiv bekämpning av detta från myndighetshåll kommer det naturligtvis att fortsätta som nu eller i annan form.

Så se till att varna de du känner för dessa verksamheter!

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *