Min iPad har många möjligheter!

Jag är väl en hyfsat ”early adopter” eller vad andra skulle kalla ”techgeek” – jag struntar i vilket, men jag vill gärna klämma och känna på nya prylar och bilda mig en uppfattning i tidigt stadie (eller iaf när jag lägger märke till prylen). Ofta kan det vara prylar som jag ..inte så frekvent använder.. efter att jag lekt med dem ett tag;
Bland dessa prylar kan väl nämnas två olika klockmobiler (mobiltelefon i handledsklocka), penna med inbyggd videokamera, pappersblock som kopierar det man skriver eller ritar digitalt till disk, plus lite andra geekiga prylar.

Av den anledningen så tyckte jag att det var en bra grej att se till att jag fick tag på en iPad hyfsat tidigt för att just känna och utvärdera.

Valet stod då mellan vilken storlek eller sort jag skulle välja och mitt beslut byggde jag på följande;
Eftersom det inte finns någon Svensk operatör som stödjer iPad ännu, så kändes behovet av annat än wi-fi direkt onödigt.
Frågan var då 16, 32 eller 64GB utrymme.

Eftersom jag främst kommer att använda den hemma eller möjligtvis på jobbet, där jag har betydligt starkare burkar till hands, så kändes 16GB mer än tillräckligt.
Så det blev den ”minsta” modellen; WI-FI 16GB
Men det kostade betydligt mer att få den i hand, eftersom Apple inte skeppar till Sverige, så fick jag se till att vinna en ebay-auktion och därtill betala frakten, sen gjorde det inte saken bättre att säljaren hade den osedvanligt dumma idén att skriva HELA kostnaden (inkl. frakten) som värde på paketet, varvid jag blev förtullad även för den 🙁

Det har sagts mig att gränsen för förtullning går vid värden på 300 SEK  och att vissa använder sig av ”gifts” som innehåll och skriver lågt värde, för att just slippa tull på vunna ebay-prylar – det är naturligtvis inget jag rekommenderar, men det är mindre begåvat att addera fraktkostnaden till innehållsvärdet.

Hursomhelst så kunde jag efter att ha betalat ca 1300 SEK till Tullen kvittera ut min iPad och kände så smått att – ”nu får den sjutton vara värd dom här pengarna” om den inte ska möta samma öde som denna:
httpv://www.youtube.com/watch?v=lAl28d6tbko

Men vad tycker jag om min nya iPad så här två dygn senare?

Jo, jag tror faktiskt att Apple VERKLIGEN gjort det den här gången!
Visst är jag nöjd med både iPod och iPhone 3Gs – men jag kommer att använda iPad mer
Nu ska jag först säga att Apple inte öppnat upp för Sverige ännu, vilket innebär att jag inte kan ladda ner apps, utan har endast pillat med det som ingår från start
http://www.apple.com/ipad/features/

Min uppfattning är att iPad är ”tillräckligt” av det mesta, eller utifrån det användningområde jag ser och använt den till.
Som surfdator är den riktigt jäkla bra! E-mail, youtube och iPod likaså – alltså en ”padda” att ha hemma på köksbordet, i tvsoffan, sängbordet eller kanske på herrarnas/damernas..
Den är lätt och behändig, lätt att ta med.

Tangentbordet känns som en skänk från ovan i jämförelse med iPhone och det som är lite negativt är att det än så länge inte erbjuds Svenska tecken, utan det får man gissningsvis vänta på till den Svenska releasen.

Sen som så många redan berättat så fungerar inte flash – vilket jag faktiskt ser som det största minuset i hela konceptet.

Men konceptuellt så har den här surfdatorn så mycket att med en prisjustering neråt, kommer att bli skolvärldens läsebok inom en icke alltför avlägsen framtid, varje hems portabla surfdator, mja ”the fantasy is the limit”..

Det inbyggda ljudet är inget att skryta med, men är ändå helt ok, men det är en mycket stor skillnad när du pluggar in ett par snäckor – då finns det inget att klaga på!

Jo just det; en sak som jag var intresserad av att se var hur den tuggade i sig batterierna. Och den ser ut att hålla en hög nivå och är energisnål, det som jag dock märkt är att det tar sin lilla tid att ladda upp den igen.

Kort gott så är jag mycket nöjd med den och ser fram emot att jag kan ladda hem lite apps till den och skriva svenska tecken. Men det är nog den första pryl jag tagit med mig till sängs och somnat ifrån..

Köp en iPad – Jag har en själv!

Related Articles

6 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • sebbri , söndag 18 april 2010 @ 12:37

  Spelar ingen roll om paketet märks som gåva eller ej. Överstiger det 300kr (tror jag) får man tulla och momsa ändå. Tullen har blivit mycket duktigare på att upptäcka det.

 • iBjornen , söndag 18 april 2010 @ 16:50

  Kul att du är nöjd med din padda! Den når ytterligare nivåer när du hittar ultimata appar för den.

  Som brinken säger så är tullen väldigt på sin vakt nuförtiden. Risken med att skriva ner värdet är att den ”försvinner” i transporten och du då står med ett litet värde att få tillbaka pengar för.

 • Bjarnen , söndag 18 april 2010 @ 18:45

  Går det inte att köpa den från amazon i England och slippa tull? http://www.amazon.co.uk

 • iBjornen , söndag 18 april 2010 @ 19:13

  Från England är det inga problem. Priserna i England kommer däremot vara därefter är jag rädd.

 • Magnus , måndag 19 april 2010 @ 12:37

  Vi kan ju gissa att Costa Rica t om ligger efter Sverige i lanseringsdatum 🙂

 • Karin Holmqvist , torsdag 29 april 2010 @ 4:21

  Men ett konto att ladda ner gratis ”apparna” till paddan från amerikanska itunes store går ju att skaffa … och det går ju att köpa ”gift card” för övriga.

  http://www.iphoneworld.ca/iphone-guides/2009/02

  Detta vet Apple – de stoppar inte trafik från andra länder bara man har ett amerikanskt konto – till skillnad från t ex BBC där man inte kommer åt materialet från Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *