Namnrätt på internet – domäner

Ett av de vanligaste missförstånden när det gäller domännamn, eller snarare ”rätt” till ett domännamn är varumärkesregistreringar.

Okunskapen kring det här har många baksidor, den kanske värsta är den som blufföretagen ”rider på”, där de påstår att de kontaktar den uppringde och erbjuder denne ”förtur” att registrera en bunt domäner.

Någon sådan förtur existerar inte!

Men det är också mycket vanligt att varumärkesinnehavare eller en representant för ett bolag eller annan verksamhet som har en registrerad namnrättighet, fått för sig att de automatiskt har rätt till ett redan registrerat domännamn.

Det hela blir inte heller bättre när dessa övertygade personer tar advokater och jurister till hjälp som brevledes hotar en domäninnehavare med en massa ovett om de inte skriver över domännamnet på deras klient.

Detta fenomen är känt som Reverse domain hijacking och är i många fall medvetet bedrägliga, i klass med bästa bluffaktura. Men det är också effektivt, eftersom innehavare många gånger är dåligt uppdaterade med vilka rättigheter de har och vågar heller inte ta strid.

Detta är ett otyg, som växer och är lika illa som ”renommésnyltning”!

Jag citerade lite texter där jag försökte förklara lite skillnader igår, som jag kan tänka att fler bör ha nytta av, så läs igenom och kommentera gärna ifall du har någon frågeställning.

En domänregistrering gör inget varumärkesintrång

Skillnad mellan ATF och Varumärkesintrång

Varumärken och namnrättigheter på internet

PRV´s syn på ”Varumärken på Internet”

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • VD-kommentarer – 29 December 2010 | VD-BLOGG , onsdag 29 december 2010 @ 1:38

  […] Namnr�tt p� internet dom�ner- Bra som vanligt, av internetsweden. […]

 • Benny Kvist , onsdag 29 december 2010 @ 8:56

  Jag var nyligen med i en ATF för domänen cyprus.se, jag är fortfarande förvånad att motparten inte var mer påläst i ämnet.

 • Jonas , onsdag 29 december 2010 @ 16:10

  Intressant, och både bra och viktigt med ett förtydligande kring allt det där. Hade själv lite dålig koll kring just kommersialiteten av det hela, hur nordeasanningen kan finnas men inte iloveikea tex. Lite visare nu, tack. =)

 • […] Namnrätt på internet – domäner är en post av: Internet Sweden om domäner […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *