Missa inte tidigare inlägg

Övrigt
november 12, 2017

När landet lagom först blev allt, sedan..

Övrigt
oktober 31, 2017

Idag är det en bra dag för svenska konsumenter!

Bank ID
oktober 30, 2017

Ont, det gör ont, det gör ont..

Bedragare
oktober 25, 2017

Ett litet inlägg om enkel källkritik

Bedragare
augusti 17, 2017

Men varför gör inte polisen någonting då?

VD-bedrägerier
juni 11, 2017

Nu ett år senare så säger jag det igen: ca 100 miljoner kronor per dag!!

Skadlig kod
februari 28, 2017

Sverige minst drabbat av skadlig kod i världen Q4 2016

Domäner
december 21, 2016

Dagens tankenöt – “Utgivningsbevis i orätta händer”

Bedragare
december 17, 2016

När Polischefer förenklar..

Övrigt
december 15, 2016

Dagens tankenöt – “Spökbolag”

Källgranskning
december 8, 2016

Aftonbladet är osnygga!

Övrigt
december 6, 2016

Bra att veta om e-postadresser.

Falska sidor och immaterialrättsliga brott
november 2, 2016

Hur företag och varumärken utnyttjas, utan att polis “kan” agera..

Bedragare
oktober 5, 2016

Kostnaderna för bedrägerier är större än vi kan ana

Massmedia informerar och varnar
oktober 2, 2016

Det begås ett bedrägeribrott varje minut, året runt!

Bedragare
september 29, 2016

Blir det Sveriges största bedrägeri genom tiderna?

Övrigt
augusti 31, 2016

Lägenhetsbluffar

Bluffakturor
augusti 29, 2016

När snillen spekulerar..

Phishing, intrång och ID-kapning
juli 23, 2016

Nytt SMS-spam

Bedragare
juli 9, 2016

VD-bedrägerier för DUMMIES

Bedragare
juni 19, 2016

VD-bedrägerier – bedragarnas nya svarta

Domäner
maj 12, 2016

Nu släpps zonfilerna för .se och .nu fria!

Bluffakturor
maj 8, 2016

Sydsvenskan har skrivit om Bolagsbasen idag

Bedragare
februari 12, 2016

50 anledningar till besvikelse

Övrigt
november 14, 2015

Vi är alla Parisare idag och Européer imorgon!

Bedragare
september 12, 2015

PRV varnar, eller vad sysslar de med egentligen?

Bluffakturor
september 6, 2015

När ska fakturabedrägerier börja tas på ordentligt allvar?

Bedragare
maj 18, 2015

Varumärkesbedrägerier

Bedragare
maj 6, 2015

ID-kapningar – extended version

Övrigt
april 23, 2015

Solskenshistoria!

2010 – min tillbakablick

Jag gjorde efter förra året en uppskattad tillbakablick över 2009 och tänkte att det är väl något som kan bara värt att upprepa. En sorts summering som ger lite av en “oj!” eller “aha”-känsla i kroppen av typen: det där hade jag glömt..

Januari
SMS-kungen, året 2010 började för mig med att jag grävde ordentligt i ett mass-SMS som gick ut till (enligt uppgift) ca 50 000 Svenska mobilabbonemang. Mitt gräv visade med all önskvärd tydlighet att allt var bluff och det var dessutom en Sollentunabo som hade hela armarna nerkilade i syltburken. Efter en del grävande och annat så stängde “Etiska rådet för betaltjänster” betalningarna till bedragarna.

Och det blev lite farsartat när “Kungens adjutant” ömsom var betjänt och ömsom advokat och hotade Aftonbladet, Realtid och såklart även mig med reprissalier och hävdade i lika många tappningar att “Kungen inte var _den kungen_, utan en annan kung.”

“Jo det var den rätta kungen, men han hade inget med det att göra, utan råkade bara heta identiskt och ha samma födelsedata” osv för att sedan lösas av med att Drottningen (Kungens fru) mailade mig..
Och trots att någon ansträngde sig för att alla på internet publicerade foton togs bort i januari, och det dementerades flitigt om kungakröningar mm, så ser jag idag att denne Sollentunabo var nere i Nigaria och “agerade” kung 4 månader senare (maj 2010) tillsammans med Schackspelaren Birger Wenzel från Täby. (Personligen gillar jag mest det kungliga parasollet)

Ska bli spännande att se om det kommer något motsvarande nyårs-SMS från Sollentuna-kungen vid nyår?

Läs mer: True King of SPAM, True KING of SPAM part 2, KUDOS till etiska rådet, Hur omfattande var SMS-bluffen, Kung eller inte.., The SMS Janus Plot

Denna månad ger jag Google en känga för att påstå en sak och tillåta en annan https://www.internetsweden.se/google-annons-scam/

Januari – April
Efter att naturkatastrofen var ett faktum på Haiti och behovet akut, så var det en stor våg av bedragare som försökte utnyttja, renommésnylta och falskt skicka ut tiggarbrev med avsikt att låtsas företräda någon av de större välgerenhetsorganisationerna.
Bla skrev jag om att 1173 domäner med anspelan på katastrofen hade registrerats..

Hursomhelst så gick jag från tanke till handling med hjälp av min vän Björn Hansson på MissDomain AB, så arrangerades en domänauktion till förmån för Unicefs arbete för Haiti.
Vi startade en helt egen “insamling” hos Unicef, så att alla intäkter kunde redovisas och auktionens objekt var alla frivilligt donerade – inte minst från mig själv.
När auktionen sedan avslutats och domänerna betalats och ägarbytts, så gjorde jag en summering https://www.internetsweden.se/haiti-nar-storleken-har-betydelse/ och vi hade då kommit upp i svindlande 110 111 kronor – vilket var den i särklass största egna insamlingen vid den tidpunkten.
Faktiskt med än dubbelt så mycket slantar som #2 på den listan.
Eftersom vi skapade en egen insamling som levde kvar efter auktionens slut, så har jag gjort “vissa ansträngningar” löpande under året (till förmån för insamlingen), men det har lett till att summan för insamlingen nu har landat på 209 807 kronor – vilket känns helt otroligt!

Februari
Jag lyckas optimera upp internetsweden.se till full pott (100 av 100) i Sökmotorkonsult.se´s internetbaserade analysverktyg
https://www.internetsweden.se/internet-sweden-utsedd-till-seo-guru/ och jag utses då automatiserat till SEO-guru (en titel jag funderar på om jag ska sätta på mina visitkort).

Mars
Denna månad var lite händelserik med ett ganska omdiskutterat inlägg om att bolagsverket “verkar” bryta mot Svensk lag https://www.internetsweden.se/svensk-myndighet-bryter-mot-svensk-lag/ till att jag startade varningslista.se.
Jag försöker skriva lite matnyttigt om sk “Nigeriabrev” https://www.internetsweden.se/vad-du-kanske-inte-visste-om-nigeriabrev/ och
även varifrån “Nigeriabreven” härstammar från https://www.internetsweden.se/ty-de-dumma-aro-legio/
Men framförallt handlar denna månad om [sverigedemokraterna.de] en sida som jag till en början ganska ensam ställer mig starkt frågande till
https://www.internetsweden.se/trolldemokrati-pa-natet/ och kritiserade anonymiteten och bristen på sakliga argument. (Något jag sedemera får Credd för av personen bakom sidan)
Men bakgrundspersonerna tar till sig kritiken och förändrar sidan till det bättre https://www.internetsweden.se/vad-en-vecka-kan-forandra-mycket/
Och Sverigedemokraterna hanterar detta på ett “märkligt” sätt https://www.internetsweden.se/sd-de-vem-kliar-vems-rygg-och-varfor/
Eftersom jag under denna månad är inne och läser ganska mycket på lindqvist.com (eftersom Nikke till skillnad från mig på ett tidigt stadie tar ställning FÖR .de-sidan).
Denna läsning gjorde att jag ramlade över något som jag visste en del om…och grävde lite vidare i https://www.internetsweden.se/svensk-brottshydra/
Jag vittnade mot domänbusar i tingsrätten..och blev överlycklig över att ha fått Erik Fors-Andrée´s YABA-pris !!

April
Uppsala Tingsrätt kommer med sitt beslut: https://www.internetsweden.se/mycket-betydelsefull-dom-mot-domanskojare/ något som gett hopp till många andra drabbade..
Annars var det väl ett och annat “gräv” jag gjorde som det här: https://www.internetsweden.se/one-night-in-bangkok-sokregistret-edition/
Tiden gick annars åt till mycket omfattande arbetsrelaterade kartläggningar som tog ALL min tid i anspråk.

Maj
Denna månad presenterade jag även vår Svenska toppdomän för en större samling människor som framförallt bestod av internationella “domainers” vid TRAFFIC i Milano, inbjuden av den kanske främsta Rick Latona.
Det var en tillställning som var myckjet intressant och givande.
UNICEF “pushar” även för vår insamling till Haiti.
Jag skrev om nån “tok” som skickade ut direkta utpressningshot till domäninnehavare https://www.internetsweden.se/hot-logner-och-utpressning/
Och i mitten av maj så är jag uppe i 50 stycken KIVA-lån..vilket var mitt årsmål – dvs mål att ha klarat den 19 oktober 2010 (1 år som KIVA-långivare).
Under denna månad börjar jag även skapa små .se-listor, utifrån de domäner som kommer tat frisläppas dagen efter, så plockar jag ut ett antal domäner och ger förslag på användningsområde och relaterar fritt.
Exempel: https://www.internetsweden.se/se-till-att-vara-morgonpigg/ Det visade sig att ca 60% av alla domäner jag skrev om blev registrerade och jag skapade ett 40-50-tal såna inlägg innan jag “tröttnade”
Kul – att jag kunde vara inspiration för andra!

Juni
Lanserar bla Unicrawl.com – som är en mixad sökmotor och som ger “mer” med en knapptryckning..
Varnar för lite Kinesiska bedragare, nigeriabrev, oseriösa “varningslistor”, katalogbedragare och sätter upp http://domanregistreringar.se/ igen – en brainstormare för .se-domäner – kopplad till .SE´s registrarer under www.se
Annars väldigt mycket inlägg om domänförslag under Juni

Juli
Jag skriver om att root signeras av ICANN https://www.internetsweden.se/ett-litet-historiskt-inlagg-om/
Gör ett uppföljningsinlägg om Googles dubbelmoral kring “otillåtna” adwordsannonser och hur utbrett det är
https://www.internetsweden.se/google-goda-intentioner-trovardighet-nolla/
Förtydligar lite om frisläppningsförfarandet hos .SE https://www.internetsweden.se/frislappning-snapback-och-registrarer/
..och varnar för WAPlotto/Euromillions-scams https://www.internetsweden.se/dubbel-varning-for-waplotto-neteuromillions/
..och försöker ha ett par veckors semester..men det blir även en del nödvändig och dessutom lyckosam arbetsrelaterad monitoring (på plats i Afrika).

Augusti
Nummerupplysningen.se börjar skicka ut manipulerande “uppdateringsutskick” och det visar sig att MÅNGA låter sig luras och personerna bakom verksamheten “klär på sig” supportnamn som Lisa, Lena, Anna osv. i gammal beprövad badragarmundering.
Jag licensierar internetseden.se under “Creative Commons 3.0 Unported” – något jag skulle gjort flera år tidigare..
Deltar på SSWC 2010 på Tjärö med ett underbart litet gäng från .SE https://www.internetsweden.se/en-helg-i-blekinge-skargard-kallad-sswc-2010/ (Fan att jag missade 2009).
Eurid genomför en omfattande varumärkeskännedomsundersökning i Europa gällande toppdomäner, som visar att .se ligger i topp i Europa https://www.internetsweden.se/jag-jobbar-for-europas-starkaste-varumarke-inom-var-nisch/
Och KIVA-lånen tuffar på och jag tar hjälp av en rad företag som mot att bidra med 10 stycken $25-dollarslån till KIVA får synas med länkad 125×125-logotype på internetsweden.se under 1 års tid.
KUDOS till dem! https://www.internetsweden.se/jag-vill-ge-ett-stort-tack-till/

Sen surar jag lite över anklagelserna mot Julian Assange och poängterar tidigt vad som står i Expressens första artikel – att de två tösabitarna inte velat polisanmäla, trots det så görs polisanmälan – ett ämne som sedemera fått mer publicitet och som jag är övertygad om – kommer vara centralt i kommande rättegång mot Julian.
Kan det måhända vara så att det är en präktig “moralpolis” till förhörsledare som övertolkat och “lurat” fram polisanmälan?
Intressant trots allt att ur denna och många andra frågeställningar så har krafter som #prataomdet växt fram..

September
Skriver om lite missförstånd kring “ägandet” vid överlåtelser av .nu-domäner hos ENOM https://www.internetsweden.se/nej-du-ar-inte-innehavare-av-domanen/
Följde upp vetvillingen från maj som skickade ut utpressningsbrev till domäninnehavare https://www.internetsweden.se/det-blev-bara-tre/
Varnar för “Radonbluffakturor” https://www.internetsweden.se/varning-for-radonbesiktningsfakturor-rosin-montage-i-farila-ab-556777-5688/
Skriver om förändringar i ATF, Alternativt TvistlösningsFörfarande https://www.internetsweden.se/forandringar-kring-atf-alternativt-tvistlosningsforfarande-forsta-redan-pa-plats/
Kritiserar PRQ´s dubbelmoral – (FÖR och EMOT Sverigedemokraterna!?) https://www.internetsweden.se/dubbelmoralen-verkar-total-eller-ar-det-nat-annat/
Och “knyter ihop en säck” innehållande kopplingar en massa bedragare emellan https://www.internetsweden.se/genombrott-av-en-ren-slump-och-i-sista-sekunden-bokstavligen/
Gör några första youtube-videos av varierande slag, men det visar sig snart ha lite brister vad gäller ljudkvalitet mm, så mer kommer ..senare
Jag är journalistlegenden Sakari Pitkänen (Prime PR) behjälplig kring hans trendspaning om domäner https://www.internetsweden.se/lasvart-prime-united-minds-trendspanar-om-domaner/

Oktober
Miljonen!! https://www.internetsweden.se/grattis-se-1-000-000-registrerade-se-domaner/
Skriver om nummerupplysningen.se´s estniska sk inkassopartner https://www.internetsweden.se/varning-for-debesta-credit-ou-sveso-investments-ou-rigolet-ee-jurist-ee/
Jag uppmärksammade att Sverige har det starkaste varumärket i världen http://www.dagensps.se/artiklar/2010/10/08/78930247/index.xml
Varnar för bilpris.net som nu sökt sig till Norge https://www.internetsweden.se/varning-norge-nu-har-elandet-natt-er-bilpris-net/
Men sen insjuknar jag i nåt influensaliknande som vägrar ge med sig..

November
..och som leder till att jag får lunginflammation..
Jag gör ett omfattande inlägg om bristerna i Svensk Handels varningslista https://www.internetsweden.se/kanske-mitt-langsta-inlagg-status-i-bluffsverige/
Gör ett antal inlägg om farhågorna kring de kommande toppdomänerna
https://www.internetsweden.se/category/domaner/nya-tlder/
Väl tillbaka från sjukdomen så genomförde .SE Registry en roadshow i Göteborg, Malmö och avslutningsvis på hemmaplan i Stockholm.
För den registrar som inte hade möjlighet att närvara på roadshowen, så kommer vi under januari spela in en aningen förkortad version på engelska och lägga upp på youtube som förra året.
Men för den som vill se min lilla summering av 2010 och jämförelsetal från åren innan så finns denna PDF.

December
Nu är inte året riktigt slut ännu och det kan komma till något inlägg…men :
USK 2010 – .SE får Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2010 https://www.internetsweden.se/se-far-utmarkelsen-svensk-kvalitet-2010/
Domänskojaren Ensidia KB/MNL Invest AB som inte ens registrerar några domäner längre, utan vansinnesfakturerar ändå..
https://www.internetsweden.se/ensidia-kbmnl-invest-numera-totalt-bondfangeri/
Kinesiska domänskojare e-mailspammar alla de kan https://www.internetsweden.se/varning-for-kinesiska-domanbedragare/
Och så ifrågasätter jag en ny katalogtjänst en smula https://www.internetsweden.se/nusweden-senu-sweden-se-bloggerskors-bisyssla/

Och avslutningsvis så kommer jag att ta ett steg åt sidan på .SE Registry och göra plats åt en ny “registraransvarig” eller som titeln just nu är: “Produktansvarig för .se-domänen med ansvar för relationen med .SE:s återförsäljare”

Detta eftersom jag numera är Abuseansvarig på .SE Registry för hela .se-zonen och under 2010 lagt ner majoriteten av min tid på “misuse/abuse” som tråkigt nog blivit ett vanligt förekommande inslag.
Kul är också att mina KIVA-lån i skrivande stund är 263 stycken – Helt fantastiskt!, har under året kommit över 2000 inlägg på Webmaster Network.

KIVA-lånen, UNICEF-insamlingen på över 209 000 kronor ger mig såklart en energikick, så också alla journalist- och myndighetskontakter jag haft under året, men framförallt alla mail och kontakter jag fått från och med småföretagare och privatkonsumenter som blivit hjälpta av det jag skrivit på bloggen- det är NI som är mitt “DÄRFÖR“.

Peter Forsman / Internet Sweden December 2010

Views All Time
Views All Time
5
Views Today
Views Today
1

Internet Sweden | Peter Forsman

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för.. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman

1 Comment

  1. Karin Holmqvist skriver:

    Tack för all intressant läsning!

    Önskar dig ett gott och frisk nytt år!
    och mig själv att du orkar fortsätta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *