Nu börjar det rulla på igen

Domain Swamp - Swampy domain

Tillbaka efter semestern sedan snart två veckor.
En semester blandad av gäddrik sjö, återhållsamt boende, stekande värme, raki och svag doft av nymålat trä, men som sagt tillbaka till verkligheten igen. Och jag är inte ensam. På .SE har de flesta nu kommit på plats igen och arbetet tar nu ny fart för mig.

IETF75
Under sommaren har .SE bla agerat värd för IETF75 (The Internet Engineering Task Force) som jag har förstått har varit väldigt lyckat. För den som inte känner till vad det är denna samling människor från alla delar av världen gör, så är nog förkortningen RFC ändå ett bekant standardbegrepp för många med webben som arbetsfält. RFC som står för ”Request For Comments” har väl närmast betydelsen ”Förslag till standard” och gemensamt för dem alla är ” Uppdraget för IETF är att få Internet att fungera bättre genom att producera högkvalitativ, relevant teknisk dokumentation som påverkar hur människor konstruerar, använder och hanterar Internet”. (egen översättning). Läs lite inlägg om IETF här, här och här.

OpenDNSSEC
I samband med IETF75 släpptes även en förhandsversion av OpenDNSSEC ett mjukvaruprojekt där .SE är mycket involverade med bla nominet (.uk) och SIDN (.nl).
OpenDNSSEC  är ett verktyg som underlättar för toppdomäner, Internetleverantörer, webbhotell och namnserveroperatörer att införa säker DNS (DNSSEC). En av styrkorna med OpenDNSSEC är att den automatiserar hanteringen av krypteringsnycklar och signeringen av en zoner (något som annars måste ske manuellt och inte alltid är helt problemfritt).

Webbstjärnan 2010
Annars på ”event- och happeningsidan” så kommer Webbstjärnan om några dagar öppna portarna för Webbstjärnan 2010 
Webbstjärnan är en tävling, en mycket stor tävling, där deltagare (elevlag) får webbhotell i ett år, verktyg för webbpublicering, kostnadsfritt utbildningsmaterial, möjlighet att gå kurser och valfri .se-domän. Allt är gratis och helt fritt från reklam. Lagen som tävlar behöver bestå av minst 3 personer och tävlingsbidragen (Webbplatserna) kan vara allt ifrån att ”presentera ett arbete om miljöfrågor, marknadsföra en skolpjäs, eller vara en blogg om byggandet av en bil”. Förra ”läsåret” var det endast möjligt för gymnasieelever att delta och här kan ni se förra läsårets vinnare och samtliga bidrag (778 stycken), medan Webbstjärnan detta år även välkomnar bidrag från Grundskolan. Så tävlingen har delats upp i tre klasser: åk 1-5, åk 6-9 och gymnasiet.
Det ska bli riktigt spännande att följa detta på nära håll.

Internetdagarna 2009
Arbetet inför den årliga konferensen Internetdagarna, som i år genomförs 3-5 november fortsätter och jag förvånas att det är så pass många som redan innan sommaren anmäler sitt deltagande. (vissa vill verkligen försäkra sig om en plats).
Programmet håller på att nitas fast och kan hittas här
Nämnvärt är bla att Jonathan Sulo (från Reklamfritt.se med lång erfarenhet från Webbhotellsbranschen hos såväl Loopia som Binero) som moderator till ”Utmaningar på webbhotellmarknaden” (sidan 11 i programmet)

Sen kommer Bill Semich från Nunames att gästspela för att berätta om ”Läget för .nu” (sidan 7 i programmet) och ska jag själv fixa lite med ”Domännamnsmarknaden inifrån” (sidan 17 i programmet).
– Det ska bli kul!

För den som vill försäkra sig om en plats på Internetdagarna kan anmäla sig här 
(Observera att anmälningar före 18 september får en ”snabbhetsrabatt”)

Bredbandskollen
Jag läste igår om att det gått bra för Apple med iPhone-försäljningen och kom då att tänka på att jag kanske ska påminna om Bredbandskollen finns för iPhone  och i början av sommaren så lanserades en ny karttjänst som är RIKTIGT häftig – testa själv!

Princita KB
Och sist i detta inlägg vill jag ge lite uppmärksamhet till Eva på Frobbit för hennes blogginlägg om Colvento/Westpoint Solutions nya verksamhetsnamn Princita KB 

Och för att avsluta detta inlägg med ett litet leende så kan jag tipsa om att besöka domänskojarnas hemsida att dessa jeppar rippar texter, hemsidor och utgör sig för att vara någon annan, visste vi ju sedan tidigare, därför var detta inte så iögonfallande (rippat MIGs text).

Däremot tycker jag att det här bara är såå storartat, snacka om att manipulera en betygtjänst (ska vi gissa att de 7 första betygen kommer från samma IP-nummer) Jag tycker detta var extra roligt:
”Jag ringde och tackade teknikern på Princita idag för att han verkligen tagit hand om mitt varumärke på internet”.

Men jag ska inte föregå något, utan jag kommer att skriva ett lite längre inlägg om Princita längre fram.

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Gaby , fredag 14 augusti 2009 @ 8:16

  Ja, sannerligen. Nu rullar det igång igen! Och vilken pepp jag känner när jag läser vad vi har på g. 🙂

 • Johan Christenson , fredag 14 augusti 2009 @ 15:11

  Snygg summering! Ser fram emot internetdagarna… rusar till sidan 17. 🙂

 • […] uppmärksammas bla här, här, här och […]

 • lasse w , fredag 11 september 2009 @ 22:27

  🙂 Ta med princita från pricerunner.se också.
  Fem inlägg från fem nyreggade medlemmar.

  Medlemsnummer: 14,422
  Medlemsnummer: 14,423
  Medlemsnummer: 14,424
  Medlemsnummer: 14,440
  Medlemsnummer: 14,450

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *