Nu släpps zonfilerna för .se och .nu fria!

Så länge jag kan minnas och långt före som jag själv anställdes av IIS för över 7 år sedan, så har det funnits ett intresse och behov av att få tillgång till zonfilen för .se (och även .nu).

Och som många kanske kommer ihåg så tillgängliggjorde jag själv manuellt dagliga listor, bland annat på wn.se, över vilka .nu-domännamn som frisläppts natten innan.
Detta då tidigare registerhållare inte offentliggjorde den informationen eller zonfilen. Så jag vet vad tillgång till en zonfil skulle ha betytt.. istället blev det en mycket mycket lång omväg för att nå fram..
I efterhand vet jag att jag som bäst kom upp i knappt 98% av .nu-zonen, vilket inte är mycket sämre än de som kör automatiserad zonewalking av .se-zonen (med planterad ”minering”).

Vad kan man då göra med en zonfil frågar sig kanske många.

JAG ser kanske främst olika sätt att monitorera ”svenskt internet” som en riktig höjdare. Monitorera attacker, intrång, skadligkodsmittor, upptid, mjukvaror, användning, typ av innehåll – Ja, vad är det man säger .. ”the sky is the limit”!

Jag kan också se att det finns en och annan domänintresserad som kommer att bygga lite tjänster som visar ”nytillkomna” domäner, kanske någon som analyserar kvaliteten på delegeringarna eller statistik över teckenlängd, vanligaste tecknen osv, hur många som är PPC-parkerade och var, hur många som har mailservrar osv.

Men det jag hoppas mest på (och faktiskt är helt övertygad om), är att det att det kommer att komma flera tjänster som gör mig storögd och kommer låta mig fascineras av.

Klicka för mer info: Från och den 16 maj 2016 gör IIS information om vilka .se och .nu-domännamn som är synliga på internet publik.

– Och slutligen, jag är glad och stolt över att tillhöra en organisation som öppnar upp och möjliggör, till skillnad från de krafter vars strävan är att stänga, filtrera och försvåra!

 

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *