Sydsvenskan har skrivit om Bolagsbasen idag

Sydsvenskans Joakim Palmkvist och Joakim Andersson har skrivit en längre välskriven artikel om verksamheten i Svenska Bolagsbasen AB (bolagsbasen.se).
Läs mer om Bolagsbasen: http://www.forenadebolag.se/varningslistan/svenska-bolagsbasen-ab/

Bolagsbasen är bara en av många rättegångar som följde av den polisprioritering som kom av den förra regeringens intresse i frågan och inte minst då det kunde påvisas att det i flera av bluffakturehärvorna fanns kopplingar till de dödsskjutningar som drabbade Malmö under 2011.
Se bla
http://www.gp.se/nyheter/sverige/malm%C3%B6mord-kopplas-till-bluff%C3%B6retag-1.695052
https://polisen.se/Arkiv/Nyhetsarkiv/Gemensam/Organiserad-brottslighet-bekampas-pa-flera-nivaer-samtidigt/

Jag bidrog även till det Sydsvenskans artikel tar upp – att lyfta ämnet till högsta möjliga nivå (Rosenbad)
http://www.svd.se/ministrarnas-syn-pa-bluffakturorna-ar-naiv
http://www.driva-eget.se/bloggar/peter-forsman/justitieministern-oppen-for-mer-experthjalp
https://www.internetsweden.se/mitt-foredrag-om-bluffakturor-pa-rosenbad

Och som Joakim och Joakim skriver så har det i Bolagsbasen-rättegången precis som i flera andra bluffakturahärvor funnits tusentals målsägare (i Bolagsbasen 1260 stycken) och svenska  tingsrätter menar att samtliga målsägares ärenden måste utredas var för sig för att gärningsmännen ska kunna fällas för samtliga brott/summor.
(..och jag har vittnat som sakkunnig i flera av dessa rättegångar, bla i Bolagsbasen.)

Men att tusentals målsägare ska behöva höras, när alltihop är ”samma samma” är som alla normalförstående förstår ett helt vansinnigt sätt att använda skattepengar och bla med anledning av det tillsattes en utredning (SOU 2013:85) som bla kom fram med förslaget ”Grovt Fordringsbedrägeri” som är ett ”Grovt försöksbrott” och om jag minns rätt ligger förslaget på ”50 eller fler bluffakturor” till ett samlat värde av runt 200 000:-
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5736722
http://web.archive.org/web/20140113214348/http://www.regeringen.se/sb/d/18130/a/230902
Jag bidrog även till den utredningen..

Den utredeningen presenterades i dec 2013..
Sen hände ingenting
Sen var det regeringsbyte
Sen vill Alliansen att Morgan Johansson senast 1 juni 2015 ska lägga fram ett lagförslag..
..sen händer ingenting..

Och i december 2015 uttrycker Morgan Johanssons statssekreterare till Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier att ”vi inte ska hoppas på att lagförslaget läggs under 2016 iaf”.
Och nu har alltså en rättssakkunnig vid Justitiedepartementet uttrycket att det ska ske ”Någon gång under 2016”.
Jag blir gärna positivt överraskad, men att det tar så evinnerligt lång tid har vi HELT sittande regerings prioriteringar att tacka för – detta medan brottsligheten fortsätter och under svensk polisradar ökar lavinartat!

Nu är jag hyfsat uppdaterad med omständigheter i samtliga rättegångar i de flera olika polisoperationerna mot denna typ av brottslighet i Malmö efter 2011 och jag precis som Skånepolisen är medvetna om att tillvägagångssätten och geografiska målgrupper är helt förändrade sedan 2013 ..något som jag för övrigt via TV4 berättade om i Juni 2014 där svenska bedragare stod för 90% av varningarna i Norge.

Och kort dessförinnan hade Norska NRK gjort ett inslag där bla Stefan Larsson (se nedan) intervjuas.
https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19061214/12-06-2014#t=3m53s

Och jag ser vidare att artikelförfattarna hänvisar till utredningen Fakturabedrägerier, SOU 2015:77 som uttrycker:

”Utredningen har gjort en grov uppskattning av vilka belopp privatpersoner och företag under det senaste året har betalat till
personerna bakom fakturabedrägerierna och kommit fram till att det totalt sett rör sig om ett belopp på från omkring en halv miljard
och upp till över en miljard kronor.”

Källa: http://www.regeringen.se/contentassets/f33691c36533474e991c33b3fdc42ba0/fakturabedragerier-sou-2015 (sid 18)
Och ja, jag bidrog även till den utredningen också..

Men den utredningen avser svenska privatkonsumenter och företag som brottsoffer (eller egentligen inte eftersom de bluffakturor som ANMÄLS till polisen i 9 fall av 10 är försöksbrott, där man polisanmält istället för att betala),
Men alltmedan den statliga utredningen kikar på dessa försöksbrott, så sitter SAMMA kriminella istället på samma stolar och inriktar sig mot utländska företag sedan 2013 och den statliga utredningens ”kartläggning” rör istället de ”spillror” av bluffaktureverksamheten som anmäls i Sverige under 2014/2015 – då de största delarna av svenska bedragare alltså istället riktar sig mot utländska företag.

Det får till följd att svensk polis INTE får in några anmälningar och får de in några från utlandet så läggs de underst i attgöra-högen, den svenska statistiken går ner och eventuella satsningar inom brottsbekämpningen försvinner, medan de kriminella badar i miljarder.. men ministrar, departement, polischefer är glada och nöjda – men har inte fattat någonting.

Vad Sydsvenskans reportrar missat är att den som ledde Draupner-operationen (Stefan Larsson) i augusti 2015 uttrycker att bluffakturor omsatt 10 miljarder på 5 år, vilket gör 2 miljarder per år och det finns efter den tidpunkten mycket som talar för att det verkliga beloppen som svenska bedragare får in på detta är flera gånger högre än vad artikeln anger.
Jag tänker inte ange en mer exakt summa än så, men det finns mycket som talar för att det alltså handlar om ett flera gånger högre belopp än det augustiartikeln berättar.

Detta vet jag dessutom att Polis, SKV, EBM mfl. och ändå upp till ansvariga ministrar känt till i långt över ett år nu.

Men inga fingrar har lyfts och inga röster höjts, utan det är en kombination av att ”tysta leken” och att inte röra en fena – på riktigt avancerad nivå!

Så tack Johansson, Ygeman, Eliasson, Löfving mfl. – tack för en brottsbekämpning som inte fungerar!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *