.SE tar över driften av .nu

nu-domain

Det torde inte vara någon hemlighet om att jag ser .nu som en ”svensk toppdomän”.

Såklart inte på samma sätt som .se är landstoppdomän för Sverige, men dock för att .nu har en naturlig betydelse i det svenska språket och har en stor betydelse för bland annat kampanjdomäner och domännamn som ”uppmanar”.

Och om man tittar på samtliga registrerade .nu-domäner, så är också en klar majoritet av innehavarna just Svenska. Utöver det så har ”nu” samma betydelse i danskan och holländskan, men har även viss betydelse på andra språk.

Och för den som inte känner till det så har jag innan min roll på .SE, ett förflutet som en ”större” innehavare av .nu-domäner och har genom årens lopp av ”branschen” setts som en ”.nu-kramare”.

Och redan i mitten av 2008 skrev jag ett blogginlägg här: Min syn på .nu-TLDn där jag försökte redogöra kring min syn på toppdomänen.

Detta var också efter att jag under flera års tid analyserat .nu-toppdomänen och vågar nog påstå att jag var den som (utanför .nu-registret) hade mest vetskap om aktuell toppdomän.
Det var till och med så att jag exklusivt tagit reda på ca 95% av samtliga registrerade .nu-domäner som jag lagrade i egen databas och kunde var dag publicera en lista över ”precis frisläppta .nu-domäner”.
En tjänst som inte tillhandahölls av .nu-registret själva eller av någon annan part. Dessa frisläppningslistor genererade jag manuellt och tillhandahöll för allmänheten, under flera års tid.

Att nu min arbetsgivare .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) kommer att sköta driften av .nu-toppdomänen, kan säkert få en och annan att misstänka min inblandning till att detta blivit ett faktum, men så är inte fallet.
Men något som jag självklart inte ser som negativt på något sätt, utan det är naturligtvis bara positivt att .SE säkerställer stabilitet, och underlättar processer för .nu-innehavare.

Läs mer:
.SE får ansvar för driften av toppdomänen .nu

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Erik , onsdag 9 januari 2013 @ 13:59

  Betyder det att priserna för .nu domäner kommer bli samma som för .se domäner snart?

 • Internet Sweden | Peter Forsman , onsdag 9 januari 2013 @ 14:06

  @Erik – Jag behöver lite tråkigt svara: Mer information/detaljer kommer att komma i slutet av januari 2013 från .SE

  Peter Forsman | internetsweden.se

 • Markus Jalmerot , onsdag 9 januari 2013 @ 14:22

  Intressant utveckling. Känns som att trovärdigheten för .nu just ökade en hel del. Hoppas att överföringsavgiften blir lite mer rimlig framöver..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *