Sökresultatkapningarna – smart googling

Sökresultatkapningarna – smart googling

Med anledning av SVT:s artikel Tusentals har porrkapats – de flesta vet inte om det som idag toppar SVT:s nyhetssida.

Så tänkte jag berätta att du hittar om, eller hur illa en verksamhet är drabbad genom att ”smartgoogla” eller som Google själv kallar det ”Avancerad sökning”

Längst ner i högerhörnet på Googles förstasida hitta du menyvalet ”inställningar”

som öppnar några alternativ, där du klickar på ”Avancerad sökning”

Därefter skriver du in det sökordet (företagsnamn, myndighet, kommun, domännamn) som du vill söka på i den andra alternativet som heter exakt följande ord eller fras:
Det berättar att du endast vill ha ett resultat där din sökterm måste finnas med exakt som du skrivit den.  I mitt exempel skriver jag svt, men kunde lika gärna ha skrivit svt.se eller SVT Nyheter

Nästa steg är att säga varifrån du vill ha resultaten; då går du till alternativet längre ner som heter webbplats eller domän: där du skriver in .gq
(Vilket berättar att du endast vill ha svar i ditt resultat som slutar på toppdomänen .gq)

När du sedan klicka på den blå knappen Avancerad sökning, så genereras dina avgränsningar till:

”svt” site:.gq

”svt” (som alltså säger VAD du vill söka på) följt av mellanslag och sedan site:.gq (som berättar VARifrån du vill ha resultaten)

Nu skriver SVT i artikeln att det handlar om tusentals drabbade, men jag är rädd för att det inte räcker, däremot är olika verksamheter olika drabbade.

Men en rimlig bedömning är nog att åtminstone några hundratusen resultat är kapade, kanske miljontals. Nu väljer jag att inte blotta företags kapade resultat, där det finns vissa som är drabbade riktigt illa, men jag tänkte att detta lilla collage ändå kan ge dig som läsare en liten funderare.

Den här gången handlar det om porrsidor och prenumerationsfällor som man hamnar på, men om du tänker efter så kunde det lika gärna handla om att någon kopierat originalsidan, för att sedan manipulera den för att skapa en falsk nyhet eller annat innehåll, som en besökare luras att tro är originalet. Det är inget som hindrar det.

Så, nu kan du googla lite smartare..
Och om du vill lära dig hur du kan vara mer källkritisk och slippa sprida falska nyheter, så rekommenderar jag dig att besöka den utmärkta webbplatsen internetkunskap.se som ger många bra tips och tänkvärdheter.

Här kan du anmäla till Google.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *