Vad privatkonsumenter bör känna till och vara vaksamma för

Den här texten var egentligen skriven för en av de större ”kvällstidningarna” och skickad till dem för över en vecka sedan under temat ”Vad privatkonsumenter bör akta sig för”,  jag brände en kväll eftersom det var bråttom..

Nu efter över en vecka så har jag inte ens fått en kvittens och än mindre så har det publicerats. Som ni förstår blir jag måttligt road av det, då det dessutom skett på samma sätt med den andra ”större kvällstidningen” för en tid sedan. Så det får bli en lite omskrivern publicering på internetsweden.se istället:

Vad privatkonsumenter bör känna till och vara vaksamma för

Sveriges Televisions konsumentprogram Plus berättade i Torsdagens avsnitt om Fabriksoutlet.com, som lockar konsumenter med fantastiska priser på dyra orginaljackor från bland annat märket Canada Goose.

Men när jackorna sedan levererades, så visade det sig vara sämsta sortens kopior som skickats direkt från Kina. Dessutom levereras de oftast i både fel färg och storlek.

När konsumenterna då vill reklamera eller häva köpet, så vägras det av Fabriksoutlet.com som, hotar med att skicka hem otrevliga typer hem till konsumenten.
Det förekommer även flera fall där personer som klagat på Fabriksoutlet.com i sin tur istället blivit uthängda av av Fabriksoutlet.com på bloggar och i Internetforum, där dessa drabbade konsumenter påstås ligga bakom Fabriksoutlet.com-verksamheten.
I Plus vittnas det även om hur Fabriksoutlet.com tagit klagande kunders telefonnummer och lämnat ut som kontakttelefonnummer till nästa klagande kund.

Redan i december 2009 granskade Peter Forsman verksamheten i ett inlägg på internetsweden.se https://www.internetsweden.se/varsta-skummisarna-jag-sett-hittills/

Till Torsdagens avsnitt bad SVT Plus Peter att ”borra djupare” i att hitta vem som ligger Fabriksoutlet.com, och Peter berättar i avsnittet hur han gått tillväga i sin kartläggning och att det är en mycket mer omfattande verksamhet, än bara butiken Fabriksoutlet.com
– Verksamheten ser ut att innefatta samma typ av försäljning under ett 140-tal domänadresser, säger Peter Forsman

Resultaten av Peters djupare granskning av Fabriksoutlet.com, publicerades i 3 omfattande inlägg på bloggen internetsweden.se, samtidigt som Plus-avsnittet sändes.
– Jo, jag lovade Plus att vänta med att publicera till det sändes.

Läs mer:
Om Fabriksoutlet.com på SVT Plus sida: http://wp.nu/at2u
Om Fabriksoutlet.com på Peters blogg: http://wp.nu/at2v

På frågan om det finns flera liknande bluffbutiker som Svenska konsumenter ska se upp med, svarar Peter:

– Ja, det dyker upp nya hela tiden, men det är oftast småbedragare, få drabbade kunder och därför blir butikerna sällan långlivade, men det är också många bluffbutiker som aldrig anmäls eller uppmärksammas och därmed ”flyger under radarn”.
Däremot finns det en rad andra verksamheter som Svenska konsumenter bör vara informerade om och extra vaksamma för:

## Köp-, sälj och auktionssajter som exempelvis Blocket och Tradera ##

Antalet anmälda bedrägerier har nästan 10-dubblats från ca 1 500 anmälda brott 2006 till drygt 14 000 stycken under 2010, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Det finns ett mycket stort mörkertal som inte syns i statistiken, då småsummor sällan anmäls. Man tar det som en obehaglig erfarenhet istället. menar Peter Forsman
Bedrägerierna på dessa sajter växer i sån omfattning att Polisen endast hinner med att utreda de stora busarna som bluffar i stor skala, medan små och engångsbedrägerier läggs ner löpande.
Men det handlar inte bara om personalresurser hos Polisen, menar Peter, utan det är också ett kompetensproblem de brottsbekämpande myndigheterna står inför.

Om jag anmäler ett IT-brott på en polisstation idag och (Jag som då vet vilka bevis som går att säkra) har med mig bevis som IP-loggar, Whoiser, bolagsutdrag, skärmdumpar, e-mailheaders etc.
Så är min erfarenhet att Polisen inte förstår innebörden av materialet och då även mindre troligt att åklagare kan göra en rimlig bedömning.
Polisens prioriteringar är inte heller kompatibel med det faktum att IP-loggar är färskvara och det finns oftast en begränsad tid där det går att säkerställa vem som använt ett speciellt IP-nummer vid en tidpunkt. Alltför många IT-relaterade brott läggs ner pga av det enligt Peter.

Men Peter menar ändå att det är mycket viktigt att polisanmäla alla bedrägerier, även om de idag till stor del läggs ner.
– Ju fler fler bedrägerier som anmäls, desto bättre utsikter för att dessa ärenden prioriteras och får egen IT-kunnig kompetens, även på den lokala stationen.

Tradera har nyligen skärpt reglerna mot bedrägerier http://wp.nu/at2w

## Värderingstjänster på Internet ##

Konsumentverket varnar allmänt för:

Bedömning av koldioxidutsläpp
Bilvärdering
Bostadsvärdering
Kreditvärdighet
Bedömning av livslängd
Viktminskning
Personlighetstester
Lotterier

Källa: http://www.konsumentverket.se/internet-IT/Internettjanster/?WT.ac=V%C3%A4rderingstj%C3%A4nster+p%C3%A5+Internet

Peter: Denna typ av webbtjänster dyker upp hela tiden i nya skepnader och senast uppmärksammat är Pitacassi AB som utför personlighetstester och lockar kunder genom Facebookannonser, som Aftonbladet tidigare skrivit om
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8510415.ab och som Konsumentverket varnar för http://www.konsumentverket.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2011/Konsumentverket-varnar-for-Pitacassis-tester-pa-Internet/

Peter berättar att Pitacassi AB ägs av det Slovakiska moderbolaget Idema Consulting Sro, som även var moderbolag till det mycket kritiserade bolaget Marantana AB.
Marantana AB genomförde genom adressen livsprognos.se tester och slog fast dödsdatum för personer och skickade ut ”dödscertifikat”!!
Konsumentverket gav Marantana AB år 2010 ett förbuds- och informationsföreläggande förenat med vite på 500 000 kronor.
http://www.konsumentverket.se/Lag-ratt/Rattsinformation/Vitesforelagganden/Marantana-AB/

Peter har skrivit bland annat om Bilvärderingssajter och Waplotto på sin blogg:
https://www.internetsweden.se/svensk-brottshydra/

## ”Lägsta bud” och så kallade ”öresauktioner” ##

Det finns ca 100-tal lägsta bud auktionssajter av varierande storlek, som i flesta fall drivs av £1 punds Limitedbolag i England eller bolag på Cypern och Malta, men med Svenska innehavare.

Detta för att undgå Svenska Lotteriinspektionen insyn och krav på tillstånd.

Peter menar att det inte finns någon kontroll för att inte verksamheterna har egna användarnamn som trissar upp buden.
Det är flera av dessa sajter som dessutom är helt fantasilösa, då namnen på 90% av alla auktionsvinnare visar sig vara namnen på VDns grannar hemma i förorten i Sverige.

Andra exempel på denna typ av tvivelaktiga auktionssajter är MrSvensson som inte skickar ut vinsterna till budvinnarna efter över 1 års tid.
Se tidigare avsnitt av SVT Plus http://wp.nu/at2t

## Registrera en stjärna-sajter ##

Det finns såväl i Sverige som Internationellt olika företag som låter dig ”döpa en stjärna”.

– Det är precis samma sak som att du skulle döpa ett sandkorn i Sahara eller ett träd i Amazonas.

Det finns ingen kontroll eller bemyndigande för dem att döpa en stjärna, utan i det finstilta i villkoren så framgår det att ”dom en gång per år kommer att trycka en bok/register över stjärna/namn/innehavare”
– Men det framgår inte om det är 1 exemplar eller vem som får tillgång till att läsa registret osv. Det hela är en ”accepterad bluff” menar Peter.
Om du som konsument är medveten om det och att det inte är mer än en ”kul grej” när du får stjärnkarta med utpekad stjärna och ett stjärndiplom, så får man väl tycka att det är okej – men hur många tror inte att de faktiskt döpt en stjärna ”på riktigt”?
Enligt samma upplägg kan du köpa tomter på Månen, Mars, Venus och andra planeter..

## Om Peter Forsman

Peter Forsman arbetar för .SE Registry (Domännamnsregistret för Sverige), där han är Partner- och Abuseansvarig för domännamnen .se-zonen
Men privat genomför han kartläggningar via Internet av bluffverksamheter som har anknytning till den Svenska delen av Internet, som han publicerar på sin privata blogg internetsweden.se, för att varna privatkonsumenter och företag i Sverige.
– Det finns en klar gränsdragning för var mitt uppdrag och ansvar på .SE Registry slutar, men där tar mitt personliga engagemang , om att värna Svensk internetanvändare vid, säger Peter

På internetsweden.se ger Peter även tips och information hur du själv kan källgranska företag och verksamheter
https://www.internetsweden.se/kallgranskning-pa-internet/

Läs mer här

Följ Internet Sweden på Twitter!
Följ Internet Sweden på Facebook!

Related Articles

6 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • seo Petter , söndag 27 februari 2011 @ 22:32

  Ett bra inlägg. Det gäller att se upp på nätet. Shit vad mycket skit det finns där ute.

  Petter

 • […] Vad privatkonsumenter bör känna till och vara vaksamma för är en post av: Internet Sweden om domäner […]

 • Viktor , måndag 28 februari 2011 @ 16:34

  Bad denna ”kvällstidning” dig att skriva artikeln?

 • Internet Sweden , måndag 28 februari 2011 @ 16:42

  @Viktor – Nej, men nu är det jag publicerat här omskrivet en del också, däremot fick jag hela upplägget beskrivet för mig och att det var viktigt med externa trovärdiga referenser. De erbjöds även använda texten efter eget huvud och smak, just av den orsaken att jag gav mitt svar i form av artikel över fenomen snarare än att lista dagsländor.

  Men jag gissar att det inte blev den vinkeln de önskade eftersom jag inte hade en tio-i-topp-lista över skurkar.
  //Peter

 • Viktor , tisdag 1 mars 2011 @ 11:21

  Fakturera dem, är en välskriven artikel.

 • Internet Sweden , tisdag 1 mars 2011 @ 16:00

  @Viktor – Nej det är inte aktuellt, då jag bloggar och skriver ideellt, men jag är nog inte lika tillmötesgående nästa gång..//Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *