De så förbaskat deprimerande att läsa.. nya offer för nigeriabrev.

Emellanåt finns det anledning för mig att påminna mina läsare om att det finns nyanlända Internetanvändare, äldre eller bara allmänt naiva/godtrogna (och måhända aningen giriga) svenska Internetanvändare, som låter sig luras av Nigeriabrevens olika ansikten.
För drygt en månad sedan skrev jag om den skånska kvinnan som lät sig luras på över 4 miljoner kronor.
https://www.iis.se/blogg/ingen-gar-pa-nigeriabrev

Och tidigare har jag skrivit om ”Black money scams” som då lurade en 52-årig kvinna från Helsingborg som blev av med 700 000
https://www.internetsweden.se/it-breaks-my-heart/

Och idag är det alltså dags igen.. Denna gång läser jag om hur tre personer i Norrbotten låtit sig luras på 4 miljoner kronor i vad som artikeln kallar ”wash-wash-scam”, men som också är känt som ”Black money scam”.
Lurade på miljoner | http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6193787

 

Tråkigt nog behöver jag till fullo hålla med polisen i artikeln – det finns ett stort mörkertal! Jag har själv blivit kontaktad av ett betydande antal personer som berättar om att de lurats, men inte vågat/velat anmäla eller berätta för någon för att de skäms för mycket för att de låtit sig lurats, men samtidigt så tackar de för att jag skriver om eländet och berättar att de inte är ensamma. Och jag kan inte göra mycket mer än så: varna, upplysa och berätta att det alltjämnt förekommer..

Den här videon föklarar hur bedrägeriet går till.
httpv://www.youtube.com/watch?v=bkUWzPGt4Do

Jag har sagt det förr och jag upprepar det igen: Sprid och varna dina släktingar, vänner och bekanta, så att det slipper bli deras tur nästa gång!

Läs mer här

Related Articles

1 Comment

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Property Marbella , tisdag 6 december 2011 @ 13:35

  Otroligt att det finns så många lättlurade människor. Hur tänker dom?
  Tror dom att någon skall ge dom 10 millioner utan vidare, eller att dom har vunnit på ett lotteri som dom inte har köpt någon lotter i.??
  Bra grävt som vanligt Peter.
  —-

  Det finns ”nyanlända” Internetanvändare som är ”lättplockad frukt” för bedragarna, det finns pensionärer som får en Internetuppkopplad dator i julklapp och som inte har en tillstymmelse till garden uppe mot busar, det finns personer som av en eller annan anledning är extra sårbara och mottagliga att invaggas i ett bedrägeri (kanske i förhoppning av att han/hon kan lösa en specifik situation, som exempelvis pengakris) – anledningarna är såklart väldigt väldigt många till varför ”annars normalt tänkande” personer låter sig grundluras..
  Min poäng är att det förekommer, det är vanligare än vad vi kan föreställa oss (för det är inte många som vågar kliva fram, utan de flesta skäms för mycket..) och samtidigt så har vi med bedragare som lever på att lura andra, dvs deras levebröd och som dom uppenbarligen gör med sån framgång att de kan leva på det ..och kan fortsätta.

  Människor är överlag ganska godtrogna ..se exempelvis denna bild från 2000 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f8/Internet_dog.jpg – har något förändrats ?

  Peter Forsman | internetsweden.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *