En ny scam bland snapuktioner

Jag pratade med ett par utländska kollegor häromdagen som gav mig en del svar som var mycket intressanta.

Denna typ av scam gäller såvitt jag känner till bara bland .com och .net-domäner, men är lika intressant och värt att varna för ändå.

Sk snapregistreringar som innebär att ett tidigare registrerat namn ej förnyats och åter släpps för registrering.

Dessa domäner släpps ”fria” på en bestämd tidpunkt och det finns ett stort antal ombud som för sina kunder försöker registrera dem (”snappa”)Detta har blivit en mycket stor marknad – speciellt bland com och net-domäner och det är en lukrativ marknad.

Det finns ett antal tjänster som kontrakterat väldigt många ombud att utföra snapregistreringar åt dem, och erbjuder i sin tur auktioner för domänerna.

Namnen som snappas är självklart de bättre domäner som släpps för registrering, men en till antalet betydligt större del domäner är sådana med hög Google PR och ett stort antal inlänkar till domänen.

Nu till varningen:

Det har visat sig att ett stort antal av dessa höga PR-länkar många gånger är ”vanliga” domäner som registrerats av auktionssiternas kontrakterade subombud och har under ett års tid lagts upp med sk 301 redirect (som är en HTTP statuskod som betyder att domänen är permanent flyttad eller med andra ord ”samma som måladressen”).

Detta innebär att den ”falska” domänadressen får lika mycket PR och inlänkar som måladressen – Något kanske 50% av budgivarna aldrig kontrollerar och lägger onödigt höga bud på domäner som själva saknar värde.

Så var mycket vaksamma om ni planerar att lägga bud på en snapauktion och kontrollera med olika verktyg om det verkligen är den domänen du budar på som har länkar och PR-värde.

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Kristofer , torsdag 15 maj 2008 @ 22:36

  tjenare

  tror dock att det är ett problem som kommer att växa i framtiden

 • internetsweden , fredag 16 maj 2008 @ 12:02

  Det tror dessvärre jag också, därför vill jag flagga för fenomenet så tidigt som möjligt – kanske får jag nån att komma till insikt..

 • Kristofer , fredag 16 maj 2008 @ 13:01

  Nice, vad skulle domänvärlden va utan dig 😉

 • Naim , onsdag 21 maj 2008 @ 15:12

  Grattis till domänen S.nu, riktigt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *