En skopa av sleven eller en nutida budkavel

traslev

När jag läser att Dan Eliasson kommer att tillträda som ny RPC, Rikspolischef, så känner jag bara ”och hur tänker politikerna nu?” – var det bara hans tur, eller vet dom (och han) att det behövs en ”slaktare” de första åren eller vad är avsikten med honom på den otacksamma platsen..
http://omni.se/start/f38adab7-4335-4601-a67b-316302fb335c

Jag vet inte mycket mer än någon annan om att Dan varit toppkoko för två av Sveriges mest misslyckade myndigheter (Migrationsverket och Försäkringskassan). Förvisso mycket otacksamma uppdrag, men likförbaskat har ingen förändring till det bättre skett på myndigheterna under hans ledning, som iaf nått allmänhetens kännedom.

Och det är mot den bakgrunden jag med förskräckelse läser att han är avsedd att leda den största omorganisationen svensk polis kommer att behöva genomgå sedan mannaminne där 21 myndigheter ska bli och verka som en (1).

budkavel

Och dessutom efter att nuvarande regering nekat Polisen de anslag som genomförandekommittén anser krävs för omorganisationen som ska starta om en månad.
http://www.bltsydostran.se/…/polisen-oroad-over…Antalet Poliser sjunker redan sedan flera år tillbaka och det medan vi har en poliskår som generellt sett inte alls har kompetens att bekämpa internetrelaterad brottslighet, samtidigt som det är den brottstyp som ökat och ökar mest i Sverige sedan 5-6 år.

Poliser_Sverige


Sedan 2006 är det 2500 fler poliser, men som inte lett till högre uppklaring av anmälda brott. När BRÅ förra månaden presenterade varför, kan man läsa:
”Antalet tjänster för att utreda vardagsbrott har inte ökat”
http://www.bra.se/…/2014-10-01-varfor-ledde-regeringens…

”Polisen chanslös när bedrägerier ökar lavinartat” och ”90 procent av brotten klaras aldrig upp och polisens resurser räcker inte till för att följa med i utvecklingen.”
http://www.dn.se/…/polisen-chanslos-nar-bedragerier…/

”Skulle man kunna stänga ner internet till exempel så skulle 90 procent av anmälningarna försvinna”
http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15493015.ab

2001 var anmälda bedrägerier (kap. 9) ca 38 000 och 2013 var de uppe i 148 000, alltså 110 000 fler anmälda brott (med ”samma mängd utrdeare” och bedrägerier står nu för ca 11% av alla anmälda brott.
”Cirka 11 procent av det totala antalet anmälda brott utgörs av bedrägeribrott”
http://www.bra.se/…/brott-och…/brottsutvecklingen.html

bedragerianmalningar_Sverige

Siffrorna ovan har jsterats för 2001 i efterhand att ligga över 40K-strecket, osagt varför, men 2011 såg det ut på följande sätt:

bedragerianmalningar_Sverige1 

Samtidigt som BRÅ uppskattar att endast 41% av brottsoffer för bedrägerier polisanmälde 2013
Sidan 35 http://www.bra.se/…/1395068368052/2013_1_NTU_2013.pdf
Det innebär att BRÅ anser att 148 000 anmälda brott egentligen innebär 361 000 egentliga bedrägerier eller ca 1000 varje dygn.

Så oavsett hur mycket tilltro man har till Dan Eliasson, Juristexamen och erfarenhet av att leda myndigheter, så har sittande regering redan förstört förutsättningarna för att det ska bli en lyckad omorganisation.

– I tider då svensk polis behöver få stora utökade anslag för omorganisation, utbildning, rekrytering och kraftsamling mot skenande brottslighet, så ska verksamhetsbudgeten täcka omorganisationskostnaderna.
– Vilket kommer att leda till nedskärningar inom områden som har behov av kraftig förstärkning.
– Vilket leder till att fler poliser kommer att sluta under 2015 (och då är det är sällan de som borde, som gör det..)
– Vilket i bästa fall leder till att nya personer rekryteras och utbildas.
– Kunskaps och erfarenhetstappet är ett stort problem inom svensk polis som INTE kan ersättas av nyutexaminerade aspiranter och Polisen suger på att ta till vara på kunskap och erfarenhet idag och allrahelst att betala för den.
– De närmaste 3 åren kommer att bli Julafton varje dag för banditerna
– Och Dan Eliasson kommer att få bära hundhuvud för katastrofala ökningar av anmälda brott med en lika katastrofal uppklaringsgrad i januari 2016

Jag hoppas självklart att Dan Eliasson är rätt person för uppdraget, men för att lyckas, så behöver han nog plocka fram superkrafter, som han med bravur lyckats dölja de senaste 7 åren.

Related Articles

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *