En spade ÄR en spade!

En spade ÄR en spade!

Jag läser återkommande hur svenska konsumenter faller offer för det som kommit att kallas bitcoinbedragare och jag har inte någonstans sett en svensk journalistredaktion kalla spaden för en spade, eller ens ställa sig frågan om krattan egentligen är en spade?

Det har ingenting med Bitcoin att göra, ingen investerar offrens pengar i Bitcoin, utan de går raka vägen ner i bedragarens ficka!

Dessa bedragare lurar konsumenter genom ett flertal tillvägagångssätt, bland annat genom:

  • Fejkade artiklar med ”kapade” kändisfoton i social media plattformar, med lögner om att kändisarna ”investerat”
  • Betalda annonser
  • Fejkade recensioner (till och med nyhetsbyrån AP drabbat)
  • SMS/e-post
  • Felstavade domännamn
  • Utgående telefonsamtal

Allt ovan har till uppgift att leda in offerlammen, förlåt jag menar förstås ”konsumenterna som vill investera och bli rika som troll” till sidan där all magi sker..

Men den magiska ”Bitcoinsidan” är inte alls någon ”Bitcoinsida”, utan en whitelablad tradingplattform, som erbjuder konsumenterna olika betalningsmöjligheter att sätta in pengar på (investera).

Dessa whitelablade plattformssidor (innebär alltså att du kan namnge den till vad du vill) finns för vem som helst att köpa, så bedragaren behöver inte ens kunna något mer än att manipulera och ”köra över” sina offer i telefonen..

Några av de ”plattformar” som går att köpa och starta sin bedrägliga verksamhet med..

Men om någon sätter in 100 000:- genom sidan, så står det förvisso 100 000:- på sidan, men pengarna sätts ju in på bedragarens konto – direkt!!.

Offret blir alltså av med sina pengar DIREKT vid transaktionen – tro inget annat. Allt annat är simulerade textrader på en sida med grafer som rör sig upp och ner. Vissa sidor mer trovärdiga och grafiskt tilltalande än andra – men allt är bara en fasad och chansen för att du får tillbaka din investering och får upprättelse, är sannolikt mindre än att du skulle vinna jackpot på Lotto 10 veckor på raken!

För sedan kan bedragaren simulera uppgång och nedgång och simsalabim, så är pengarna borta och måste ersättas med nya för att ”vinna tillbaka” det som förlorats..
och så är den ödesdigra spiralen igång, som vid alla typer av bedrägliga fasader. Men dessa bedrägliga fasader har inte det minsta att göra med den digitala valutan Bitcoin, utan ”produkten” som konsumenten luras att investera i är utbytbar.

Det sker aldrig någon som helst investering i någonting, utan det enda för konsumenten att hålla fast vid är en textrad på en riggad hemsida som simulerar kurskurvor och växelkurser som förändras och då givetvis i kombination med falska vittnesmål om hur Lotta, Pelle och Sixten blivit tokrika på ett par månader.

Allt för att locka fram: ”Men kan han och hon, så kan väl jag? Snart är det äntligen min tur! Allt i en farlig cocktail av girig- och godtrohet låter sig konsumenter luras!

Detta är fasader på samma sätt som att romansbedragare ofta stjäl foton som föreställer de medelålders amerikanska militärer de utger sig för att vara, medan bedragarna ofta är tonårsafrikaner som sitter på internetcaféer i något västafrikanskt land.
Visuella fasader som levereras med lögner och och falska förhoppningar.

Och det har absolut ingenting med Bitcoin att göra!
Tidigare har produkten varit aktier i hittepåbolag, binära optioner, nya oljefynd, guldgruvor.
Och efter Bitcoin, så kommer nya ”produkter” att användas..

Tillvägagångssätten är detsamma, det är produkterna som ändras..

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *