Ett viktigt domslut att hoppas på!

Jag har under många år nu försökt att sprida information om det jag kallar ”Sellnet-sfären”, först genom en lång rad foruminlägg bla på Webmaster Network, tills jag under våren 2008 kom på att jag skulle börja blogga för att få allt samlat på ett ställe.

Och det har blivit ett och annat inlägg om ”Sellnet-sfären” och dess gelikar under åren. Detta kommer jag även att fortsätta med under denna adress, men eftersom jag vill att så många som möjligt ska förstå vad respektive buse gör, så har jag startat varningslista.se i dagarna. Såg nu också att varningslistan.nu droppade, så jag registrerade den och leder den ”rätt”.

MEN nu till vad det här inlägget egentligen ska handla om..

I veckan som gick var jag iväg en sväng till Uppsala, där jag vittnade i ett tvistemål mellan en drabbad ”kund” till det nu kursade ”IT-verket”.
(Jag tog ledigt från .SE och åkte därför dit som privatperson, dessutom utan önskemål om ersättning, detta för att det är ett viktigare ställningstagande för mig som person än för den roll jag har på .SE och jag vill inte att det ska finnas anledning för tvivel eller andra anledningar till ifrågasättande om mitt vittnesmål).

Målet stod egentligen mellan den drabbade (lurade) kunden ”Fyra Inredare AB” och ”IT-verket” (som numera är försatt i konkurs).
Men IT-verkets fodran har blivit överlåten på bolaget Naproxi KB, så det var de som var motparten.

Naproxi KB företrädde sig själva genom Johan Kolompar (med bisittare som hette Daniel Persson).

Och jag var inte med under hela förhandlingen, då jag kom in som ett av många vittnen.
Däremot satt jag kvar och lyssnade på det som skedde efter mitt vittnesmål.

Det handlar alltså egentligen om ett ”litet” mål, en tvist där parten ”Fyra inredare AB” står mot ”Naproxi KB”
Vad som tvisten gäller är ”hävande av avtal; ogiltighet”

Tillvägagångssättet är som så många här redan känner till så spelar denna typ av bedragare in beställningar på ljudfiler.
Men de spelar aldrig in hela samtalet, dvs när det målas upp ett hot mot den uppringda;
där det påstås finnas en annan kund i en annan telefonlur som är på väg att registrera kundens domäner under andra toppdomäner – inte en annan toppdomän, utan under 8 andra toppdomäner.

I rätten påstod vidare Naproxi KB att NIC-SE ”kräver” att Svenska IT Registret / IT-verket / Domänregistreringar Europa AB måste ringa upp och erbjuda förtur innan..
Men att den uppringde behöver omgående lämna besked, för annars kommer dom att tillåta registreringarna av den andra kunden…
(och märkligt nog känner telefonbedragaren i de flesta fall till att det kommer att placeras porr på domänerna !?)
Det Naproxi KB ville få rätten att tro var att de som ”ombud” infört den ”kontrollenheten” för att annars riskera att själva få tvister mot sig – dvs om de valse att bara ”släppa igenom” registreringarna.
(Lite kul i sammanhanget är att det till dags dato registrerats drygt 185 miljoner domännamn genom ombud/registrarer – som inte har denna ”kontrollenhet” av orsaken att de allra flesta toppdomäner INTE har någon typ av förprövning, utan efterprövning.)

Alltihop är naturligtvis LÖGN från start till slut av Naproxi KB:s sida, men luttrade telefonscammare vet NÄR de ska trycka på inspelningsknappen för att bara få med sekvensen där den uppringde säger ja, ja, ja

Och problemet är att bevisa detta för rätten – för det behövs inte bara ett juridiskt ombud som åtar sig att driva målet, utan även intresse, vilja och förståelse om hur denna affärsmodell för IT-verket/Naproxi fungerar vs hur branschen egentligen fungerar.
Även en vilja att förstå hur IT-verket/Naproxi-sfären systematiskt utnyttjar lagar, regelverk, målvakter mm och hur man medvetet ser till att försvåra allt – efter att ”säljsamtalet” spelats in.

Därför ser jag det här målet som vansinnigt viktigt!

Det är så att det lilla utsatta företaget ”Fyra Inredare AB” haft den lyckan att träffa på just en sån advokat, som ser helheten i detta systematiska bedrägeri och tar sig tid och kraft att göra målet till något större.
Dessutom (mina egna noteringar) så är domaren i målet en person som jag uppfattade som mycket skärpt, alert och som ställde mycket avgörande frågor, inom för målet flera viktiga punkter.

Därför är jag smått förhoppningsfull att detta från starten lilla tvistemålet, kan få et välskrivet och välformulerat domslut som kan åberopas i fler tvister än i denna.

För det är såvitt jag känner till det mest omfattande förarbete och helhetsgrepp som tagits mot denna typ av bedrägliga verksamhet och det ÄR mycket hedrande att känna till att Advokaten och hans två assistenter läst ”ALLT” jag skrivit i ämnet.

Domslutet är som jag ser det viktigt för Svenskt internet och Svenskt småföretagande.
Av den anledning att ”bränt barn skyr elden”, en lurad/drabbad (kanske nystartad) småföretagare som luras och tvingas betala 20-40 000 kronor för ett gäng helt betydelselösa domännamn KOMMER i bästa fall, för en lång tid bli hämmad från internetnärvaro och vilja att göra affärer på internet. I värsta fall överlever inte företaget, eller iaf får en längre startsträcka.

Eftersom, som jag tror att jag har skrivit, jag ser vilka kunder som drabbats direkt när domänerna registreras, så gjorde jag en liten check samma morgon som jag vittnade för att se hur aktiva busarna är just nu och slogs av hur ”systematiska” dom är.

Just då så ringde de upp Norska bolag inom Bank/Finans med filial i Sverige och lurade inte bara på dem ett, utan två domännamn – under 8 toppdomäner.
dvs 1900 x 16 stycken x 1,25 = 38 000:-

Eller vad säger ni om följande:

dnbnorfinansnorden.com, .net, .org, .biz, .info, .name, .eu, .nu
dnbnorfinanssweden.com, .net, .org, .biz, .info, .name, .eu, .nu

Reggades på:
Name:Morten Guldhaug
Organization:DNB NOR FINANS AS, NORGE FILIAL SVERIGE
Street1:Box 3548
City:Stockholm
Postal Code:10369
Country:SE
Phone:+46.84549450
Email:morten.guldhaug@dnbnorfinans.no
sgfinansnorge.com. .net, .org, .biz, .info, .name, .eu, .nu
sgfinanssverige.com, .net, .org, .biz, .info, .name, .eu, .nu

Reggades på:
Name:Anders Holmgren
Organization:SG FINANS AS NORGE, SVERIGE FILIAL
Street1:Box 1534
City:Solna
Postal Code:17129
Country:SE
Phone:+46.84709500
Email:anders.holmgren@sgfinans.se
santanderconsumerbankscandinavia.com, .net, .org, .biz, .info, .name, .eu, .nu
santanderconsumerbanksweden.com, .net, .org, .biz, .info, .name, .eu, .nu

Reggades på:
Name:Erik Kungelf
Organization:SANTANDER CONSUMER BANK AS NORGE, SVERIGE FILIAL
Street1:Box 1341
City:Solna
Postal Code:17126
Country:SE
Phone:+46.84707900
Email:erik.kungelf@santander.no

Men sen är det även andra …lite större företag som går på bluffen vilket är än mer beklagligt:

gripennordic.com, .net, .org, .biz, .info, .name, .nu
gripensweden.com, .net, .org, .biz, .info, .name, .eu, .nu

Reggades på:
Name:Johan Lehander
Organization:Gripen International Ab
Street1:Linkoeping
City:Linkoeping
Postal Code:58188
Country:SE
Phone:+46.131800
Email:johan.lehander@gripen.com

Hur som helst, har du läst så här långt så kanske är du nog intresserad av att lyssna till slutpläderingen i målet:
https://www.internetsweden.se/20100309slutpladering.mp3

Domslut i mål FT 1700-09 avkunnas den 24/3 kl 14.00 vid Uppsala Tingsrätt.

Related Articles

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *