Frisläppning, snapback och registrarer

Efter att jag började skriva mina listor på domäner som är ett urval av de domäner som frisläpps dagen efter, så har jag fått återkommande förfrågningar kring hur man gör, vad som gäller osv, så därför tänkte jag försöka svara på dessa och andra frågor genom detta inlägg.

Vad är Frisläppning av .se-domäner?
Domänerna som frisläpps tidigt på morgonen med start 06.00 är domäner som tidigare varit registrerade, men av någon anledning inte förnyats av tidigare innehavare.
.se-domäner registreras på 1-10 år (alt. 12-120 månader) och om de inte förnyas så deaktiveras domänerna under 60 dagar innan de sätts i karantän under ”random 5-25 dagar” innan de frisläpps.

Om DITT domännamn deaktiverats, så kan du under hela deaktiveringsperioden återaktivera/förnya domänen. Det går även bra att begära en auktoriseringskod för att flytta domänen till en annan registrar under denna period, men observera att domänen landar hos den nya registraren i samma status som den var hos den tidigare registraren, så du behöver då förnya den hos den nya registraren.

När domänen väl hamnat i status ”karantän” så finns det INGENTING för någon att göra – det går alltså inte ens för oss på .SE Registry att göra något åt detta eftersom domänen hamnat i ett systemlåst skede och all registranthistorik raderats och ersatts av placeholderna ”Core registry” fram till det att domänen frisläpps.
Läs mer: http://www.iis.se/domaner/registrera/domaner-som-snart-kan-bli-lediga

Vilka registrerar erbjuder snapback/registrering av frisläppta domäner?
.SE har 137 aktiva registrarer och av dessa så har ca 35 stycken varit aktiva under frisläppningstider under de senaste månaderna. Det bästa rådet jag kan ge är att kontakta en eller flera registrarer för att höra med dem om och hur de kan hjälpa till. http://www.iis.se/domaner/registrera/registrarlista?country=all

Räcker det att beställa domänen hos en registrar?
Eftersom varje registrar har en numerisk begränsning per minut av ”försök” att registrera domäner gentemot .SE´s system, så kan det vara bra att gardera sig med beställning av samma domännamn hos flera registrarer – därmed ökar dina chanser att domänen registreras på dig.
Tänkvärt är också att flitigt använda registrarer har fler domäner som de försöker registrera åt sina kunder, varför försök per domän bör vara än mer begränsat. Därför kan det vara aktuellt att förhöra sig även med ”ej fullt så snapback-aktiva registrarer”.
Det finns även registrarer som inte erbjuder snapback själva, men där det erbjuds ”direktregistrering” genom deras gränssnitt, som dagligen är lyckosamma av denna typ av registreringar.

Kommersiella Snapbacktjänster
Det finns några budsidor, där du som intresserad kan lägga ett bud på, en för dig attraktiv domän och andra intresserade kan sedan buda över dig fram till en tidpunkt då inga bud längre tages emot.
Sedan kan en registrar kopplad till den kommersiella tjänsten försöka registrera domänen åt den som lagt det ”vinnande budet” och i det fall de lyckas, så betalar du summan för domänen.
Observera att endast en (1) registrar är tillåten att vara kopplad till en kommersiell snapbacktjänst. Framkommer det att flera registrarer gör detta, så

Samarbeten/karteller mellan registrarer för att vinna fördel gentemot andra registrarers försök att registrera domännamn är INTE tillåtet och leder till oönskade konsekvenser för aktuella registrarer.

Andra frågor
Har du som läsare fler frågor rörande frisläppning av domäner/snapback, så skriv dessa som kommentarer, så svarar jag allteftersom.

Related Articles

9 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Olof , lördag 24 juli 2010 @ 16:55

    Tack så mycket! Som du redan skrev till mig på en kommentar får en snapback bara vara kopplad till 1 registar. Nu har man lärt sig en del nytt i detta området. 🙂

  • Johan , lördag 24 juli 2010 @ 18:24

    Om man vet om en snapbackleverantör som använder flera ombud, vem ska man skvallra till?

  • Bob , lördag 24 juli 2010 @ 18:58

    Tack Tack! Bra skrivet!

  • Internet Sweden , lördag 24 juli 2010 @ 19:10

    @Johan – Det går bra att skicka ett mail till mig på peter.forsman@iis.se alt. registry@iis.se – men det är en stor fördel att du har belägg för och kan styrka den informationen.
    //Peter

  • Nicklas , lördag 24 juli 2010 @ 20:36

    Tycker att du fick med det mesta, jag har lagt snapbacken på hyllan men det är intressant att se dina listor.

  • […] Frisläppning, snapback och registrarer- Håller med @Jocke om att det finns en del gott och till synes användbart i domänlistan. […]

  • […] anledning av mig att återigen poängtera det jag skrev i detta inlägg för några dagar sedan: https://www.internetsweden.se/frislappning-snapback-och-registrarer/ Observera att endast en (1) registrar är tillåten att vara kopplad till en kommersiell […]

  • […] Frisläppning, snapback och registrarer […]

  • Carl , torsdag 5 april 2012 @ 10:21

    Väldigt matnyttig information för någon som precis börjat arbeta med snapbacks. Har dock inte funnit någon register som erbjuder snapback tjänster av domännamn utan endast så kallade snapback tjänster (auktion) som ständigt misslyckas, tid att gardera sina domänsnaps lite bättre antar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *