Internet – Fact or fiction?

I dagarna har jag uttryckt ett tydligt avståndstagande till initiativet att försöka ersätta SD:s hemsidas sökmotorresultat med ett misskrediterande odemokratiskt alternativ med ändelsen .de istället för .se. Vad jag tycker om detta initiativ går att läsa här: https://www.internetsweden.se/trolldemokrati-pa-natet/

Men det är inte det enda som jag reagerat/r på, utan att fler och fler gömmer sig på internet av flera olika anledningar.

Naturligtvis försöker bedragare göra sitt bästa för att sopa igen spåren efter sig och av den anledningen startade jag http://www.varningslista.se/ i hopp om att en och annan kunde upplysas.

Sen har vi problemet med spambloggar – alltså vi pratar om bloggar som inte är avsedda för mänskliga besökare, utan skapade för sökmotorernas robotar och länkar sen vidare till andra sidor i ”sökoptimeringens helgade namn” – naturligtvis görs detta i allra flesta fall i fiktiva eller utlandsregistrerade innehavares namn, för att undkomma Googles onåd och bestraffning i det fall man skulle bli ertappad med något som inte finns med i deras etiska bok om hur man ska sköta sig på nätet.

Problem med fiktiva registranter av domännamnsregistreringar – pga av att de är rädda för både tvister och Skatteverk!?

Men det är också en sak att verkligen påvisa att man är anonym – som i fallet med .de-sidan överst i detta inlägg, ett annat problem är exempelvis renomméslyltande eller misskrediterande i sociala mediers värld:

För är det inte hackade twitterkonton som pumpar ut reklam om villiga ryska jäntor, så är det hackade Facebookkonton http://aftonbladet.se/nyheter/article6551134.ab
eller så är det någon som registrerar och utger sig för att vara någon man egentligen inte är, för egen vinnings skull eller för att manipulera eller misskreditera.
För att inte tala om problemet med ”Facebook-trollning” http://definitionofdone.blogspot.com/2010/01/haitibluffen-och-facebooktroll.html

Sist har vi också sen bloggare som utger sig för att vara någon annan – endera pga av personlighetsklyvning eller för en annan agenda. 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-gillar-bloggar-som-forvillar-1.1028593

Jag gissar att det inte skulle vara lika spännande om det kom fram att ”Mattias Nilsén” som påstås skriva bloggen http://soderfamiljen.wordpress.com/ egentligen är en kvinna i 35-års åldern?

Lär vi oss inte att kritiskt granska innehåll och avsändare så kommer snart myndigheter och internationella krafter att styra vad som tillåts och inte, med krav och styrning som vi nog alla helst skulle slippa.
Men trenden går åt det hållet.

För en tid sedan berättade jag att Internet nu har en tillströmning av ca 1 miljon nya användare varje dag (mer exakta siffror kommer jag att publicera inom en vecka) och The Internet Crime Complaint Center (IC3), Som är en amerikansk organisation som består av Federal Bureau of Investigation (FBI) och the National White Collar Crime Center (NW3C) presenterade nyligen en ökning från $265 miljoner US dollar 2008 till $559.7 miljoner US dollar för 2009.

Det är alltså en mer än en fördubbling av scams på ett år (sett till mängden pengar som bluffats bort) och det är då bara de bedrägerier som väl anmälts till IC3, men det ger ändå en fingervisning om hur mycket fortare allt går, hur mycket fler ”faror” mötss av idag.

Internet fiction is a fact!

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Johan / City Network , lördag 20 mars 2010 @ 6:26

    ICANN har väl diskussioner om striktare regler för olika toppdomäner vid registrering – dvs krav på identifiering vid beställning av domän. Ett steg åt det hållet? Lär väl inte stoppa de flesta men kanske någon?

  • Internet Sweden , måndag 22 mars 2010 @ 10:03

    @Johan / City Network – Nej det var inte vad jag syftade på, utan snarare den ”kontroll” på olika plan som blir mer och mer påtaglig, filtrering så att endast visa ”godkänt-stämplat” content, autentisering mm – illavarslande trender som pekar på ”mitt och ditt internet” och paralella skikt av säkerhetsklassade ”internetsfärer”.

  • Johan / City Network , tisdag 23 mars 2010 @ 16:20

    Ah ok. Nu hänger jag med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *