Jag tycker att det är för dåligt av Arbetsförmedlingen

Jag vet inte i hur många år jag klagat över att ungdomar luras in eller till och med tvingas in i bedrägliga företag, men det är många.

Med ”tvingas” menar jag att ungdomarna är tvingade att söka tilldelade aviserade jobb som myndighetens handläggare sticker till dem, handläggare som i de allra flesta fall helt saknar omdöme eller källkritisk kompetens.
Medan dessa arbetssökande ungdomar inte har någon som helst arbetslivserfarenhet/referensram, riskerar att förlora ev. ekonomiskt stöd eller bli utslängd från A-förmedlingen om de inte aktivt söker de jobb de blir tilldelade att söka.

På detta sätt utnyttjar bedrägliga företag Platsbanken och blir tilldelade arbetssökande ungdomar som blir satta att utföra bedrägerier per telefon och det alltså med Statens aktiva godkännande.

Klagomål om detta har förmedlats till Arbetsförmedlingen under minst 5 års tid, så myndigheten är mycket medveten om detta växande problem, men svaret jag och alla andra som klagat, är att de inte ser sig som en kontrollerande myndighet, utan ”vilket registrerat bolag som helst” får nyttja Platsbanken.

Jag anser att det är så in i h-vete fel, fegt och byråkratisk strutsidioti att det i mina ögon blir systemfarligt!

Och så äntligen och jag menar verkligen äntligen, så får AF för sig att man med fackförbundet Unionens hjälp ska varna för dessa oseriösa arbetsgivare och jobb.

 

varning3

Ref: http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Nyheter/Nyheter-for-Arbetssokande/2014-10-27-Varning-for-oseriosa-jobb.html#.VE7K1_mG9uI 

Och publicerat i AF:s papperstidning Platsjournalen (nummer 44) på sidan 6 http://viewer.zmags.com/publication/b0a5c1b9#/b0a5c1b9/6

Först känner jag lite kli och obehag när jag tycker mig kunna läsa att det insinueras att fackligt kollektivavtal skulle vara nån mätsticka för seriositet hos ett företag (något jag absolut inte ställer mig bakom).
för att texten sedan fortsätter med råd om att den arbetssökande ungdomen att googla företaget..och sen kommer det:

”Det är ditt ansvar som arbetssökande att själv syna företaget i sömmarna” ..och så uppmanas du att anmäla olagligheter till din arbetsförmedlare/AF !?

 

varning2

Den myndighet som har 12 500 anställda saknar alltså egen vilja och kompetens att googla för att se om deras annonsörer är bedrägliga eller ej, för att om möjligt sträva efter att tillhandahålla en seriös tjänst!?

Utan istället så ålägger man dessa på arbetsmarknaden färska ungdomar att avgöra om jobbet de av myndigheten kanske tvingats söka är oseriöst/olagligt?
För att sedan anse sig ha polisiärt mandat och ta emot anmälan om lagbrott av klagande ungdomar som kanske lurats på flera månadslöner?

 

Nej, jag tycker verkligen att AF skulle se över sin egen roll, söka rotorsaken till det ingrodda feltänket inom myndigheten och om så krävs be regering att utreda sin roll och ansvar – för detta måste rimma väldigt illa med myndighetens uppdrag!

I min värld finns det en enda grundläggande fråga att ställa sig: Vem är till för vem?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *