Julian Assange-anklagelserna och Expressen

Att jag är skeptisk till sanningshalten i storyn är det mildaste man kan säga..

Följande är ren spekulation från min sida:
– en tanke skulle vara att målet är den politiska kopplingen till Piratpartiet som stödjer WikiLeaks, men inte endast pga av den kopplingen, utan för Piratpartiets stöd till en icke helt okänd torrentsite. Mina ”vilda gissningar” är att det uttalats önskemål från vissa håll att indirekt misskreditera Piratpartiet.

Jag skriver väldigt sällan om politik och tänker inte heller göra det till en vana, men den senaste nyhetsbomben från Expressen kan jag inte titta på utan att reagera, då det smakar surt redan när jag läser rubriken. Men det är inte så mycket politik som det faktiskt är att källgranska och ifrågasätta den brinnande övertygelsen.

Expressen går som ensam tidning ut med att WikiLeaks grundare Julian Assange på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt.
http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104976/wikileaks-grundare-anhallen-for-valdtakt

Läser artikeln och känner bara att någon vill göra ”Allt för att sälja lösnummer?”

Eller för att förtydliga lite vad jag menar;

I aftonbladet-scoopen för en månad sedan så tog det ”offret” 1 år att lagom före valet kontakta Aftonbladet med sin story..
Denna gång i Expressen är det alltså två kvinnor som inom en veckas tidtvå orter 8 mil från varandra, blir våldtagna av samma man, väljer att inte polisanmäla händelsen då, men nu lyckats få kontakt med varandra och gemensamt tar sig till en polisstation för att ”rådfråga”..

Och så kommer den lite lustiga frågan: hur kommer det sig att Expressens Diamant Salihu och Niklas Svensson som ensam tidning fått vetskap om detta?
Kan det vara så smutsigt att det är en misskreditering pga att kollegan fått Världens mesta sanningssägare som kolumnist?:  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7616188.ab

Ingen har väl redan glömt den påstådda och fortfarande hemliga, fd prostituerade, som kontaktade Aftonbladet och tydligen berättade en story så trovärdig för Aftonbladets
reporter och ansvarige utgivare ansåg att den inte behövde källgranskas det minsta, innan man basunerade ut sina påståenden och anklagelser mot vår tidigare arbetsmarknadsminister. Något som gjorde att denne valde att avgå.

Vad som fortfarande för mig är en gåta är hur detta till synes skitiga spel nu verkar ta ny fart – kanske just på grund av att det inte blir några juridiska eller andra påföljder eller att någon överhuvudtaget bryr sig efter en vacka..

Jag kan mycket väl tänka mig att snacket på Aftonbladets kollegor i branschen kände ett visst avund till att ”folket” köpte storyn, och lösnumrena, och kanske redan nu glömt bort hur det egentligen gick till, att ingen behövde backa upp anklagelserna och att allt nu gått vidare och försvunnit i det vanligat nyhetsbruset..

Jag kan också tänka mig att snacket hos kollegorna gått i stil med ”Vi vill också ”hitta” ett exklusivt scoop med politik, intimitet och sex innan valet,  förslag någon?”..

Jag ska inte insinuera mer om det, utan bara göra följande konstateranden, utifrån lite citat (och i förekommande fall, naturligtvis källor):

I dagens artikel hos Expressen läser jag:

”– Kvinnorna ska ha kommit till Citypolisen i Stockholm under gårdagen för att rådfråga om sina upplevelser med Julian Assange. De ville enligt uppgift inte göra anmälan.”
http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104976/wikileaks-grundare-anhallen-for-valdtakt

Jag kikar vidare och ser att den mycket ofullständiga artikeln är skriven av två, i sammanhanget inte helt okända reportrar och kikar närmare på dessa herrar. Valet av dessa är intressant.

Artikeln är skriven av ”Diamant Salihu”..

”Nytt påhitt av Expressen”
http://www.dn.se/kultur-noje/nytt-pahitt-av-expressen-1.432793

och kikar vi på den andre personen bakom artikeln; ”Niklas Svensson” och så tänker vi tillbaka på förra valets ”scoop”..

Niklas Svensson fälld för dataintrång
http://www.journalisten.se/artikel/13314/niklas-svensson-faelld-foer-dataintrang

Expressen-reporter erkänner spionage
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article434877.ab

Niklas Svensson får ”fri roll” på TV4
http://www.resume.se/nyheter/2007/09/17/niklas-svensson-far-fri-ro/index.xml

Niklas Svensson tillbaka på Expressen” och
Ny chefredaktör för Politikerbloggen är TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad, som jobbat nära Niklas Svensson på TV4.”
http://www.dagensmedia.se/karriar/article115989.ece

(För det är väl ingen som glömt ”Don JuanAnders Pihlblad och den extremt påpasslige Aftonbladsfotografen Jimmy Wixtröm, vars bilder fick statssekreterare Ulrica Schenström att avgå)
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ulrica-schenstrom-avgar_548827.svd

Är detta måhända en ny ”Persbrandtartikel” vi ser?
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/persbrandt-fick-expressen_373236.svd

Avslutar med min favoritvideo av Auto-Tune the News, som med lite eftertänksamhet trots allt, inte känns helt random i sammanhanget..

httpv://www.youtube.com/watch?v=-Psfn6iOfS8

Läs mer här

Related Articles

6 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Urban , lördag 21 augusti 2010 @ 14:13

  Visserligen är jag mycket skeptisk till olika konspirationsteorier. Fast när det gäller en situation där USA kan tänkas vara inblandad på ett hörn så har vi ju en viss tidigare erfarenhet vad som har hänt.
  Och så undfallande som de Sverige är så kan man förvänta sig vad som helst.

 • Internet Sweden , lördag 21 augusti 2010 @ 14:30

  @Urban – Jag kanske tillämpar ”foliehatt” lite oftare än du gör, men brukar oftast se igenom konspirationer. Men den här gången tyckas allt vara alltför lägligt tidsmässigt, vem som publicerar och vem som anklagas..för att jag ska köpa det med hull och hår.
  //Peter

 • […] This post was mentioned on Twitter by Anders Nyman and Jonas Grenfeldt, Peter Forsman. Peter Forsman said: Julian Assange-anklagelserna och Expressen – http://tinyurl.com/2fyhaeb […]

 • Urban , lördag 21 augusti 2010 @ 14:35

  @Peter. Jag tillämpar foliehatt ofta fast det är på de förvirrade personerna som för fram allehanda märkliga teorier; Chemtrails, HARP etc.
  Så dock icke i det här fallet. Det är som du säger så lämpligt i tid, kunde faktiskt inte vara lämpligare, att t.o.m jag börjar forma lite folie nu.

 • […] Tillägg 15:45: Internet Sweden har sin vana trogen gjort en utförlig och intressant bloggpost om det hela här på Julian Assange och Expressen. […]

 • Oldtimer , lördag 21 augusti 2010 @ 18:29

  …och så upphävde chefåklagaren sin åklagares beslut. På en lördag. Hur ofta händer det?

  Fan, vad det här stinker. JO behöver utreda vad polis och åklagare ställt till med här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *