Kartan som ritades om

Hej vänner och ni andra!
Är det fler än jag som tycker att tiden springer ifrån en..?

Det är är mycket och en hel del som är intressant som skett och är på gång att ske i ”vår del” av internet.

Ett par nämnvärda saker är att Google tvärnitat och gjort heltom i frågan jag tog upp för ett tag sedan https://www.internetsweden.se/skulle-google-doda-typos-think-again/ Google har nämligen tänk igenom det en gång till och öppnar nu upp ”Adsense for domains” som tas upp i den här tråden på dnzup http://www.dnzup.se/nyheter/759-adsense-domains-oeppnar-upp-foer-kreti-och-pleti.html och som kommer att innebära att domäninnehavare kan slänga upp rena Google-reklamsidor.

Hur det kommer att kunna se ut kan du se här: http://domainnamewire.com/2008/12/11/google-offers-domain-parking-direct-to-publishers/ Hursomhelst så är det något man kan kalla en riktig kovändning och jag gissar att .SE´s VD Danny Aerts har en del åsikter om detta faktum, men tanke på hans artikel http://it24.idg.se/2.2275/1.132916

Men det har hänt en del andra saker också; Efter att Rickard på det numera nedstängda .SE-ombudet Gsys gjorde en presentation på höstens SEO-träff kring ämnet ”Blackhat SEO” – så skickade jag ett vänligt menat e-mail till honom om att oavsett vad jag tycker om verksamheten, så ger jag honom att han står upp för den – vilket jag tycker är värt nån typ av hedersomnämning.

Detta mail besvarades även och resulterade i – hör och häpna – En ur mitt perspektiv; MYCKET intressant lunchträff mellan mig, Rickard och en tredje person som väl får anses tillhöra något av Sveriges elit inom ”Whitehat SEO”; Nikke Lindqvist.

En del missförstånd rätades ut och en hel påse med andra saker som jag ser som extremt intressant: blandar man svart och vitt, så får man… ”Greyhat SEO” och jag måste ärligt medge att dessa två herrar satte griller i huvudet på mig – vi får se vart det leder. Detta dryftades i en blandning av asiatisk mat, kel med en jättesoft Labbe. När vi bröt upp, så gick jag därifrån med en annan syn på Rickard än den jag gick dit med – vilket känns positivt (om inte en annan bild av Nikke än den jag hade innan, så väl förstärkt).

Annars tycker jag mest att jag fixar och trixar med nya halvklara webbrelaterade tjänster – inga underverk kan förväntas, men ett gäng mindre tjänster av typen www.q.nu, www.wired.nu, www.gratisgrejer.nu mfl.
Ska namndroppa några till snart..

Det prisfightas en del mellan de större .se-ombuden för närvarande. Loopia startade sin ”julkampanj” med 29:- ink moms per styck. Binero svarade med en lite ”roligare” kampanj i olika etapper; de erbjuder dels .se-domäner för 25:- ink moms per styck (max 25 styck per person) men de ställer även .se mot en annan domän.
I etapp 1 så ställdes .se mot .eu, sedan mot .com och fn så erbjuds även (de annars oftast betydligt mer kostsamma) .nu-domänerna för 25:- ink moms per styck.

I samma veva som understödjer .SE med en ganska omfattande och även den lite kul kampanj ( som jag gillar riktigt mycket).

Det som jag ser som lite tråkigt bara är dom gamla vanliga sakerna jag brukar muttra om – som att det bara är ett drygt 20-tal av ombuden som stoltserar med banners på .SE´s kampanjsida, grafiska missöden som att reklambyrån .SE anlitat byggt allt för ”minoritetsbrowsern” Firefox utan att observerat att saker ser helskumma ut i Internet Explorer (riktigt pinsamt), att .SE fortfarande inte (de underströk detta som viktigt i början på året) har fungerande e-mailadresser, telefonnummer, orter, faktisk prislista för sina auktoriserade ombud

– Det känns ju som att det ”borde” vara något grundläggande för .SE´s core business att lösa istället för att satsa energi och en stor påse pengar på sidoprojekt som Kaminskibuggen (ouch.. nu skrev jag nog fel …igen) och projekten Webbstjärnan / Stjärnkikarna kan ju måhända vara behjärtansvärda, men jag vete fan om det är nåt som .SE ska pyssla med, när de inte kan leverera sin kärnverksamhet på ett acceptabelt sätt.

Det får mig att se .SE lite som en tomteverkstad med Danny som tomtefar omgiven av en hel drös smånissar som bara irrar omkring..
..kunde förstås rada upp en hel del till kring .SE´s kampanjer och sidoprojekt, men det börjar ju närma sig Jul och jag har ätit en del pepparkakor, så jag får se till att bli lite snällare..

För den som ännu inte besökt Sveriges nya domänforum dnzup – så är det dags att göra det nu.
Vi ses där!

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Richard Gatarski , fredag 19 december 2008 @ 10:53

  Hej Peter Forsman (antar jag),
  Kul att du tar upp Webbstjärnan och Stjärnkikarna. Men som inhyrd redaktör för den senare vill jag kommentera det där med ”behjärtansvärda”. Jag tolkar det som att du har en nedlåtande ton. Inte lika viktigt som hardcore á la fungerande e-postadresser och ombudslista. De verksamheter som ombud, routerleverantörer, ISP:er, mobila bredbandsleverantörer, etc. gör – är dom också behjärtansvärda? Specifikt dom kodare som skall se till att sajter funkar i många webbläsare.

  .SE får svara för sig själva, fast vi är nog alla överens om att dom ska stödja en positiv användning av Internet i Sverige. Webbstjärnan är ett sånt projekt. Att jag får leverera min erfarenhet och koppla in mitt nätverk så att elever i svenska skolor utvecklar sin Internetanvändning känns helt fantastiskt. Jag gör det för att det är viktigt (och jag får bra betalt), och naturligtvis är både hjärta och mage med. Liksom att jag är öppen och transparent.

  Du då Peter Forsman, som kritiserar så många. Vem är du? Och vilka viktiga verksamheter sysselsätter dig?

 • internetsweden , fredag 19 december 2008 @ 12:32

  Hej du ”proffsbloggare” och representant för .SE; Richard Gatarski,

  ”Vad det verkar” av det du skriver, så är du riktigt illa uppdaterad kring det mesta som rör .SE – vilket kanske är något då bör lägga lite tid på innan du frågar mig om vem jag är…
  Ett tips är att börja med Danny Aerts..

  Sen hur du tolkar det jag skriver är naturligtvis en spegling av ditt eget engagemang i nämnda projekt, vilket jag inte har för avsikt att lägga mig i, men för att klargöra
  vad jag menar med mitt uttryck ”behjärtansvärd” anser jag mycket riktigt att bloggprojektet riktat mot skolungdom är just detta; behjärtansvärt!

  Däremot anser jag fast och fullt att det INTE är något som .SE bör och skall ägna sig åt INNAN deras kärnverksamhet fungerar friktionsfritt – vilket det inte gör idag.
  Jag hoppas att du kan se skillnaden, så att jag slipper hårklyva det.

  Du skriver att .SE får svara för sig själv… fastän du tar på dig roll att agera språkrör för .SE – hur går det ihop?
  Vidare skriver du: ”fast vi är nog alla överens om att dom ska stödja en positiv användning av Internet i Sverige”

  – Ehh min åsikt är att .SE i första rummet skall ägna sig åt sin kärnverksamhet:
  ”Kärnverksamheten är registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret”

  Ett verksamhetsutövande som alltför ofta skapat anledning till kritik!

  Men framförallt Richard, vad dig anbelangar så är det mina registrerade domäner som betalar din lön!

  //Peter

 • Richard Gatarski , måndag 22 december 2008 @ 0:52

  Ett litet förtydligande. Jag skrev att .SE får svara för sig själva och uttrycker min åsikt om Webbstjärnan och Stjärnkikarna. Där (http://stjarnkikarna.se/om/) står det ”det som publiceras i bloggen är alltid respektive författares personliga insikter och tyckande”. Samma sak gäller mina kommentarer här.

 • internetsweden , måndag 22 december 2008 @ 2:22

  Richard – Gott, då är det på plats med ett förtydligande från min sida likaså:

  Jag gillar tom projektet/n som du är involverad i!

  Vad som stör mig är däremot att det som ”jag” ser som en naturlig kärnverksamhet för stiftelsen, dvs driften av TLDn befläckas med återkommande fadäser. Och jag ser det som rimligt att detta prioriteras..

  Jag har alltså för att klargöra detta; ingenting emot det skolbloggprojektet, utan huvudmannens prioriteringar-inget annat.

  //Peter Forsman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *