Skulle Google döda typos – think again!

Google har deklarerat att de har för avsikt att “ta död” på typos(felstavningsdomäner)
Jag ska förklara varför jag inte tror det kommer att ske:

Jag börjar med en rad påståenden som jag inte tänker berätta ursprung av:
– Över 90% av de mest klickinbringandeparkerade domänerna (de som drar in över $1k per månad) är typos av andra siter eller andras varumärken.

– Endast 10% av de mest klickinbringandeparkerade domänerna (de som drar in över $1k per månad) är “generiska” domäner.

– Antalet domäner (som drar in mindre än ett par dollar per månad) är fler än 95% av det totala antalet parkerade domäner.

– Dessa klassas även som “lägst kvalitet” hos Google ur PPC-hänseende och omsätter mindre än 15% av Googles PPC om sättning.

– ca 10% av de parkerade domänerna tjänar in 90% av SEDOs parkeringsinkomster (och jag tror att det gäller för samtliga parkeringsprogram)

– Generiska, högklickinbringandeparkerade domäner motsvarar bara 0,5% av det totala antalet parkerade domäner och endast 8,5% av Googles totala PPC-inkomster.

Utan felstavade TM-domäner skulle marknaden minska med 91,5%.

Hur mycket är då 91,5%?
Ja olika profeter har olika svar, men det uppskattas att andelen parkerade domäner handlar om mellan 25-55% av det totala antal registrerade domänerna.
Även om jag tror att det är fler, så låt oss säga 40%.

Som jag tidigare skrivit https://www.internetsweden.se/117-miljoner-nya-registreringar-senaste-kvartalet/ så var antalet 168 miljoner vid halvårsskiftet.

Därför säger vi 170 miljoner nu, vilket skulle göra 40% lika med 68 miljoner parkerade domäner.

8,5% motsvarar då 5 780 000 domäner
91,5% motsvarar då 62 220 000 domäner

Min sista fråga lyder då:
Hur troligt är det att Google skulle säga nej till kunder med 62 220 000 domäner för att “ge bort” dem till konkurrenter som Yahoo?

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för.. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: http://www.peterforsman.se/ https://www.internetsweden.se/las-mer-om-internet-sweden/

Related Articles

8 Comments

 • Björn , onsdag 24 september 2008 @ 5:46

  Dock kuckilurar ju Yahoo och Google:
  “Two days later, Yahoo’s board met to evaluate its options and decided to pursue a deal with Google. Thursday, Mr. Yang notified Microsoft of Yahoo’s decision. Yahoo and Google signed the new deal.”

  http://online.wsj.com/article/SB121329534659368693.html

  Frågan är hur mycket som kan “återvinnas” av det intäktsbortfallet genom att rensa bort alla TM-typo domäner. Annonsörerna betalar trots allt en stor del för den trafiken som annars skulle tillkommit dem “gratis”.

 • internetsweden , onsdag 24 september 2008 @ 8:42

  @Björn – Jo det finns ju synliga och osynliga allianser lite överallt. Men jag är inte riktigt med i din fråga – Ingenting kan ju “ersätta” eller kliva in för typotrafiken.

  Förutsett att 1 TM-Typo domän är registrerad och placerad i ett PPC program som har Google. Vad tror du händer om Google säger – Nej vi vill inte längre..
  Domänägaren skulle flytta till annat PPC program som inte använder Google (eller Yahoo) eller använda ett parkeringsprogram som tillåter egna affiliatekoder (som exempelvis MissPark.se)- Någon återvinning av trafiken kan ju inte ske om du inte är innehavare av TM-Typo domänen ifråga – såvida du inte heter nunames eller Kevin Ham och sätter en cachall i roten på TLDn och tar hand om trafiken till alla oregistrerade domäner – men då är det ju fortfarande Google/Yahoo som står som contentleverantör av annonserna. Jag vill påstå att trafiken till TM-Typo domäner är viktigt och centralt för Google! Vissa utspel då och då kommer vi nog att se, men mer än så…knappast!
  //Peter

 • Typosquatting - vad g , torsdag 6 november 2008 @ 15:06

  […] jag inte k

 • […] saker är att Google tvärnitat och gjort heltom i frågan jag tog upp för ett tag sedan https://www.internetsweden.se/skulle-google-doda-typos-think-again/ Google har nämligen tänk igenom det en gång till och öppnar nu upp “Adsense for […]

 • Relevansanalys , söndag 18 oktober 2009 @ 22:19

  Intressant statistik helt klart.

 • […] .SE´s VD kritiserade en del av fenomenet/tendensen i media redan 2007 ”Google gräver sin egen grav” och jag själv har gjort följande inlägg https://www.internetsweden.se/skulle-google-doda-typos-think-again/ […]

 • Relevansanalys , onsdag 24 februari 2010 @ 14:38

  Intressant statistik helt klart.

 • SVD uppmärksammar typos | Björn Hansson , tisdag 8 mars 2011 @ 10:13

  […] på en välbesökt sajt kan ge väldigt mycket trafik. Detta bekräftas i en äldre artikel om typos och Google av Peter Forsman som skriver: -Över 90% av de mest klickinbringande parkerade domänerna (de som […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *