KIVA-mikrolån for dummies

KIVA-mikrolån for dummies

Jag fick frågan av @tobbe_interlan om jag inte hade någon ”KIVA for dummies”, vilket jag inte ens tänkt på.

Det jag gjort har istället varit att skapat en liten speciell WordPress-widget som de flesta kanske sett och många även använt sig av:

Den widgeten är så finurlig att du inte behöver skänka några $25 US Dollar (vilket är den lägsta tillåtna nivån på KIVA-lån), utan du kan skänka så lite som $1 US Dollar.
Den Dollarn går då DIREKT till mitt konto hos KIVA. Paypal som är den enda möjliga betalningsväxeln tar inte ut ett öre i transaktionskostnad och det kostar sedan heller ingenting om du vill dra tillbaka pengarna till dit Paypalkonto.

Men den widgeten gör det alltså möjligt för dig som uppskattar det jag skriver om, att bidra med en liten slant för det JAG tror på – att hjälpa andra..
Och när mitt KIVA-konto fyllts upp till $25 Dollar, så genereras automagiskt ett nytt KIVA-lån. Det går att ställa in, inifrån KIVA-kontot (berättar om det längre ner)

Sen tänkte jag att eftersom internetsweden.se är en icke-kommersiell blogg, men att flera internetrelaterade bolag och verksamheter ändå ville synas på sidan, så startade jag för ca ett halvår sedan möjligheten att synas med logotype i en klickbar banner på sidan. (Som nik kan se en liten bit ner till höger)
Kostnaden för det är 10 stycken $25 USD-lån per år (ca 1600 Sek/år = 133 SEK per mån = 4,40 SEK per dag) med andra ord inte så farligt.. (men bidrar till att förändra 10 människors levnadssituationer). Och det finns fortfarande möjlighet att få synas med logotype på internetsweden.se!!

Vad är då KIVA?

Jo, KIVA är mikrolån!

KIVA förändrar liv och bekämpar fattigdom.

KIVA gör det möjligt för DIG att förändra människors levnadsöden..

Och det kostar dig ingenting!

KIVAs upplägg av mikrolån bygger på samma idé som fich Nobels Fredspris 2006 (Grameen Bank)

KIVA är navet mellan människor runt om på jorden som är i behov av att låna pengar för att förändra sin livssituation och där kan DU hjälpa till.
Men istället för att jag skriver en massa rader om det så tycker jag att den här videon berättar väldigt tydligt hur allt går till.

Lite statistik över KIVA-lån – observera att 193 994 200 US Dollar är ca 1,24 miljarder SEK

Men nu till Dummy-guiden.

Hur gör du för att själv öppna ett KIVA-konto?

1. Ta dig till KIVA

2. Där klickar du på ”Register” (se bild)

3. Fyll i dina uppgifter (och fyll gärna i e-mailadressen paypal@internetsweden.com i rutan för ”Referred by a friend” (Hänvisad av en vän)), eftersom jag på det sättet kan se om min guide kommit till nytta. (se bild nedan)

4. Klicka sedan på ”MY PORTFOLIO” uppe i högra hörnet. (se bild nedan)

5. När du kommer in, så finns det strax under en länk som säger ”Add Credit” – Klicka på den! (se bild nedan).

6. Här fyller du i det belopp som du vill fylla på ditt KIVA-konto med, förslagsvis 25, 50 eller 75 US dollar, eftersom det är om 25 dollar som du kan skapa KIVA-lån(se bild nedan)

7. Om du redan har ett Paypalkonto, så loggar du bara in med dina kontouppgifter för PayPal och klickar ok för betalningen som vanligt (se bild nedan).

8. Om du däremot inte har ett PayPalkonto, så har du möjlighet att betala med kort direkt – VISA, Mastercard, Discover och Amex är accepterade (se bild nedan).

9. Fyll sedan i din ”Lender Page” och kanske ladda upp en bild osv. Det du sedan skriver kommer att visas på din publika ”KIVA-sida”  (Min egen ser ut så här)

10. Sen i ditt konto, så går du till fliken ”My Credit” i vänstermenyn och klickar för vem dina lån ska gå till.
Kanske vissa länder, kanske endast kvinnor osv. men här kan du också klicka för att du endast vill låna ut i $25 dollarslån (vilket jag valt att göra, eftersom jag hellre vill bidra lite till många än mycket till en), men det är givetvis helt valfritt.

11. Om vi nu säger att du lånat ut dina pengar och du får in dem på kontot igen, men inte vill låna ut längre, för att du är i behov av pengarna, så går du till samma ruta som för ”Add Credit”, men nu istället klickar på ”Withdraw”.

12. Ja det var det. Om du nu prickat för automatisk utlåning (bild 10) så sker allt automagiskt, annars om du själv vill välja vem du vill låna ut till så klickar du på ”LEND” högst upp till vänster, för att se den dynamiska listan på människor du kan hjälpa.

Jag hoppas att det här svarar på de flesta frågor du/ni har om KIVA – annars är ni välkomna att fråga, så ska jag försöka svara med den erfarenhet jag har av KIVA.

Jag vill avsluta den här guiden med en film som inspirerar mig att fortsätta hjälpa genom KIVA.

Peter Forsman / internetsweden.se


Läs mer här

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *