Grey Hat och Black Hat SEO

Jag har sedan mitt inlägg om Fabriksoutlet.com fått flera frågor om vad Black Hat SEO (Search Engine Optimization) mer specifikt innebär och vad som räknas till Black Hat?

Och jag ska med handen på hjärtat säga att jag inte är någon expert på det, men jag ska försöka ta upp en del av vad som av vissa anses höra dit, för andra ligger det inom Grey Hat (dvs någonstans på gränsen) och för andra så är flera metoder nedan fullt accepterade. Så jag listar lite metoder och så får du själv tycka vad du vill om hattarnas färger..

Mitt eget sätt att se på ”Black Hat” är att det är när marknadsföring mot sökmotorer sker på ”hemligt sätt”, man skulle även kunna sätta definitionen att innehållet inte är ämnat för mänskliga besökare, utan alltså sökmotorernas sökrobotar.

Grey Hat och Black Hat SEO

Cloaking: Sökmotorer vet vad som finns på din webbplats eftersom deras sökrobotar genomsöker dina sidor med olika regelbundenhet och lägger till dem till deras index.
Cloaking innebär att du visar en sida för sökrobotarna (och som indexeras i SERPen) och att du visar en helt annan sida för besökarna av webbplatsen.

Öppningssidor eller Doorway Pages: en Doorwaysida är en sida byggts speciellt med avsikten att rangordna bra i sökmotorerna, men utan någon eget ”värdefullt” innehåll.
Doorwaysidor länkar vanligtvis till den verkliga destinationen med värdefullt innehåll eller där redirectar på nytt.

Försäljning av PR-länkar: Försäljning av textlänkar från en sida med hög PR till annonsörer/sidägare med avsikt att en del av rankingvärdet ska delas till köparens hemsida.

Köpa frisläppta dömäner: Det handlar oftast om aktörer som bevakar frisläppning av domäner som redan har många indexerade sidor hos sökmotorerna. En annan attraktiv faktor är om domänen (den tidigare sajten) har många inlänkar och kanske en hög PR.

De registrerar eller köper domänen (ibland innan den ska frisläppas). På så sätt kan de länka om och sätta wildcard på domänen, så att de indexerade sidorna redirectar upp till ”root”, där det i sin tur kan redirectas till en sida som du vill ”flytta över” ranking och inlänkar till.

För en vanlig besökare kan det se ut som en helt vanlig redirect, men beroende på hur många indexerade sidor domänen haft, så kan det vara en ”guldgruva” för aktörer som pysslar med detta (Läs om Länkspamming).

De flesta sökmotorer återställer/nollar dock SERPen för de flesta TLDer som förfallit, men det varierar väldigt mycket även för .com-domäner och de brukar heller inte göra det för .se och .nu-domäner.

Länkspamming: Länkspam liknar Länkfarming lite grann.
Länkspam utnyttjar länkar baserade rankningsalgoritmer, t.ex. Google’s Page Rank (PR) algoritm.
Det ger och överför ett högre rankning(PR)värde till en webbplats. Ju fler andra högrankade webbplatser som länkar till sidan, desto högre kommer den själv att rankas av sökmotorerna.

Linkfarming: Linkfarming innebär att länka till webbplatser som inte är relevanta, med syfte att öka antalet länkar till webbplatsen sidan och rankningvärde.

SpamBloggar(sploggar): Spambloggar är ”falska bloggar” som endast skapas för att ge ”relevanta inlänkar” till andra sidor.
Exempel i detta inlägg: http://www.internetsweden.se/factoryoutletstorefabriksoutlet-och-seo-lankbyggande-och-black-hat/

Webbsidehijacking/sidkapning: Sidkapning sker genom att en webbplats innehåll kopieras och sedan visar exakt samma innehåll som det ursprungliga innehåll som den kapade sidan.

Men skillnad av att länkar byts ut till andra sidor och innehållet ofta blir utsatt för ”Keywordstuffing” och ”Hidden text”.
Google hanterar denna typ av kidnappningar på ett mycket sämre sätt, då dessa till och med tillåts manipulera Googles egna Adwords som jag skrivit om tidigare:
https://www.internetsweden.se/google-annons-scam/
https://www.internetsweden.se/google-goda-intentioner-trovardighet-nolla/

Sökords/Keywordstuffing: Genom att upprepa sökord på din sida på ett användarvänligt sätt (vanligtvis dolda från besökaren)
Det är ett sätt at försöka manipulera sidans ranking och sökmotorernas spindlar lägger märke till det (mer än de mänskliga besökarna).

Osynlig text/Hidden text: Precis som rubriken anger ”osynlig text”.
Exempel: Använda en vit bakgrund med vit text.

Precis som innan så ser vanligtvis inte besökaren det, då texten är dold och den är istället avsedd för sökmotorernas robotar och spindlar.
(Google är duktiga på att hitta och ”straffa” sidor som nyttjar detta, andra sökmotorer…är mindre duktiga)

Speglar/Mirrorsites: Speglar kallas det när flera sidor som alla har ett snarlikt innehåll men med olika webbadresser (URLerna kan också innehålla aktuella sökord för bättre ranking).

Redirects/Omdirigeringar: Domänen redirectar besökaren till en annan sida. Som jag beskrev under (Köpa frisläppta dömäner)
Exempel är att använda meta-refresh-taggar, javascript eller annan server-side-metoden. Men vill man flytta med värdet i redirecten så behöver man göra en sk 301:a (Moved Permanent)
Olika sätt att göra det finns det en bra guide om här: http://www.seo-guide.se/301-redirect

IP-spam: Det finns även många varianter av ovan och mest illa tyckte jag själv om en ny typ av spam som jag blev ruskigt rädd för, eftersom den visade stora svagheter i Googles algoritmer.

Det handlade om en aktör som satt med tillgång till en rad IP-nät, och satta upp ett ett innehåll på en sida som randomiserade innehåll och länkar.
Promblemet var att aktören satte upp adresser enligt: http://192.169.0.1/valfrittdomannamn1.se/ som länkade till ett 10-tal URLer som bla http://192.169.0.2/valfrittdomannamn2.se/
och så har jag fått information om att det sattes upp i 3-4 dagar – och resultatet var helt förödande vilket jag skrivit om på http://www.dnzup.se/soekmotorer-och-trafik/584-93-158-98-62-prishtina-se.html
Som värst handlade det om uppemot 70-80 träffar av de 100 första träffarna och över ett år efter att allt upphört så låg mycket av länkarna kvar – Google är alltså urusla att rensa upp emellanåt.

Nåja, här tänkte jag sluta och gissar att det finns en del åsikter om det här och att jag kanske trampar på ömma tår.

Läs mer här

Följ Internet Sweden på Twitter!
Följ Internet Sweden på Facebook!

Related Articles

9 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • […] This post was mentioned on Twitter by tanketal, Peter Forsman. Peter Forsman said: Nytt inlägg: Grey Hat och Black Hat SEO https://www.internetsweden.se/grey-hat-och-black-hat-seo/ […]

 • […] Grey Hat och Black Hat SEO är en post av: Internet Sweden om domäner […]

 • lassegw , måndag 28 februari 2011 @ 1:45

  För den som vill gräva i större bestånd av spambloggar, och se många olika exempel på utförande, se mer på spambloggar.se

 • David , fredag 4 mars 2011 @ 4:16

  Jag tycker att det är lite missvisande att sätta ”Grey Hat och Black Hat SEO” och underrubrik till de olika blackhatmetoderna. Gray hat brukar säga vara det som befinner sig i gränslandet till vad som bryter mot Googles riktlinjer för webmasters. Dessa riktlinjer säger bland annat att man inte ska göra saker som man inte skulle ha gjort om inte sökmotorerna fanns, och hit måste helt klart de vanligaste formerna av länkbygge räknas (även om man faktiskt kan bygga länkar för att locka besökare). Med andra ord är alla svenska SEO-företag just ”gray hat”.

 • Internet Sweden , lördag 5 mars 2011 @ 1:24

  @David – Citat: ” Med andra ord är alla svenska SEO-företag just ”gray hat”.”

  Där har vi helt olika uppfattningar!
  //Peter

 • Erik , tisdag 15 mars 2011 @ 13:47

  ”De flesta sökmotorer återställer/nollar dock SERPen för de flesta TLDer som förfallit, men det varierar väldigt mycket även för .com-domäner och de brukar heller inte göra det för .se och .nu-domäner.”

  Har du någon källa eller tips på mer läsning om det här? Tycker det är väldigt intressant.

 • Internet Sweden , tisdag 15 mars 2011 @ 14:09

  @Erik – Dessvärre kan jag inte publicera information som är ”.se-specifik”. //Peter

 • Erik , tisdag 15 mars 2011 @ 15:19

  Okej. Antar att du inte kan skicka den på mailen heller?

 • […] Och det var skoj att jag i en relaterad webbartikel på SVT.se : Sökoptimerar genom hundratals hemsidor  fick en länk till Grey Hat och Black Hat SEO […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *