med facit i handen..

..så anser jag att IKEA borde sökt en annan lösning..

Jag känner inte till datum eller vilka turer allt tagit rörande detta, men jag känner till att i början av året så lanserades en ny marknadsplats för begagnade ikeamöbler som hette passande nog ”iloveikea.se”. Ett passande men närmast lismande domänval tyckte jag till en början, men ändå ett ganska bra val som säger det mesta av vad man kan förväntas hitta där och en domän som ”sitter där”.

Okej tänkte jag – finns det verkligen en mar.. men jag kom faktiskt av mig ganska snart, för umm naturligtvis finns det en marknad för begagnade IKEA-möbler, för sjutton det är ju tom ett koncept som går att klona i åtminstone ett tjugotal länder (sannolikt fler).

Men just det domänvalet gillade inte IKEA, dom gillade det inte alls för att det innehöll just teckenföljden IKEA.
Och jag har i kommentarer gett dem ”rätt” rent tekniskt sätt – eftersom trots ”begagnade”, så bedrevs en annonsmarknadsplats för IKEA-möbler på [iloveikea.se], utan IKEAs medgivande. Marknadsföringsmässigt så är jag inte lika övertygad. Jag misstänker att IKEA gör/gjort en ENORM blunder.

Detta ledde i alla fall till att IKEA tvistade om domänen och domänen tillföll dem (IKEA), något som inte uppskattades av alla parter.

Jag känner till att verksamheten då valde att gå under ”Billy&Friends”, men det var först idag jag läste om att IKEA närmat sig Billy&Friends för ett avtalserbjudande, men så har man tydligen IKEA låtit sina jurister tavla till allt genom att försöka begränsa istället för att låta affärsutvecklare på IKEA se till vilka möjligheter som finns. Det är ju klart som sjutton att IKEA vill sälja NYA möbler, men det finns ju något som heter synergier.

Och spontant känner jag att om JAG skulle gå in på Billy&Friends och leta efter en bokhyllesektion… men hitta den i fel färg, så skulle det ju naturligtvis vara till IKEAs fördel om just den sektionen med just min önskade färg fanns direktlänkad från Billy&Friends som ”köp den ny här” – eller något i den stilen.

Jag har sagt det och jag upprepar mig igen – Jag tror att IKEA begått ett jobbigt misstag.

Jag tänkte göra någon jämförelse med att Volvo skulle säga att ”vi säljer bara fabriksnya bilar”, men det känns så överflödigt..

Det blir ju bara än mer ironiskt när jag råkar googla nu när jag skriver inlägget och hamnar här och här.

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

6 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Karin Holmqvist , fredag 20 november 2009 @ 1:12

  Snålt och sniket

  Mest tråkigt med tanke på företagets historia där man försökte utesluta dem från marknaden på olika sätt. Men minnet är väl kort

 • Property Marbella , fredag 20 november 2009 @ 6:01

  Ikea är ute i blåsväder om dom skall försöka stoppa web sidor som säljer begagnade Ikea möbler med namnet eller synonymen Ikea i Urlen. Under 50 års tid har dom dränkt Sverige med sina möbler, så nog finns det en stor marknad. Det känns lite som Pirate bay och Hydran över det hela, dom gör endast gratis reklam åt siterna i tidningar, bloggar m.m.

 • Anders , fredag 20 november 2009 @ 7:29

  Tråkigt med jättar som försöker kontrollera marknaden. Lite som här i Vietnam där regeringen nu har blockat Facebook på grund av bristen på kontroll…

 • Karin Holmqvist , lördag 21 november 2009 @ 7:19

  Kunde man inte även se det som reklam ”Vår möbler håller för att säljas begagnade” Vilket väl många inte trott …

 • Fredrik Näs , tisdag 24 november 2009 @ 13:34

  Ja, ikea har helt klart gjort en miss här, rädslan för att tappa intäckter har gjort att dom inte kan se möjligheterna i en sån här möjlighet, precis som det föreslås så hade det ju varit mycket värt för ikea med en ”köp den ny här” länk på varje sida där det säljs en möbel som fortfarande finns i sortimentet.

  Som Karin också säger så sänder det ju ett tydligt budskap om att Ikeas möbler håller för att säljas både 2 & 3 gånger. (något som vi kanske visste redan med tanke på blocket, och alla ikea möbler där, men en dedikerad sida för ikea möbler sänder ju ett mycket tydligare budskap)

 • Henric , torsdag 2 september 2010 @ 12:46

  Hej Peter,

  Välskriven artikel och huvudet på spiken. Billyandfriends.se är Sveriges bästa annonstorg för begagnade IKEA möbler.
  Länkar en artikel jag läste i SVD för ett par dagar sen:

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ikea-borjar-salja-begagnat-pa-natet_5220039.svd

  Där kanske du fick svaret om varför man motarbetade Billyandfriends.se (fd iloveikea.se). För IKEAs trakasserier slutade inte vid domänbytet till Billyandfriends heller. Eftersom Blocket nu är inblandat i Ikeas begagnat sajt kan ni ju räkna ut själva att ”Blocket” kommer vilja ta betalt sen när man lyckats slå ut konkurrenten Billyandfriends.se (Billyandfriends.se är helt gratis att annonsera på)

  Ja, vad kan man säga? Någon på det stora varuhuset hade missat en bra idé. Skrapar man på ytan är det samma skit som allt annat. Säte i Schweiz och jurister i Belgien. Hjälp nu Billyandfriends.se att växa och fortsatt vara gratis. Tipsa dina vänner om att sälja sina begagnade Ikeamöbler på Billyandfriends.se

  MVH
  Henric

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *