När snillen spekulerar..

Jag läser idag pressmeddelande från Visma SPCS om att anmälningar om bluffakturor gått ner med 30% under första halvåret och Visma SPCS företagsexpert utbrister:

– Det är goda nyheter!

Man har i sin tur läst halvårsrapporten från BRÅ och navelskådat och mejslat ut varje regions upp- eller nedgång.

Och jag vet inte riktigt hur jag ska lägga fram det, men så kan man ju göra, men det blir inte rätt!!

Saken är att under ett större ärende i Uppsala/Piteå så sattes poliser att under april/maj 2015 registrera flera tusen ”fakturaerbjudanden” (som inte ens distribuerats till tilltänkta offer) som enskilda anmälningar.
Till saken hör även att de potentiella brottsoffren inte ens var svenska och därför finns det ett stort utropstecken för dessa tusentals anmälningar.
Men strunt samma: flera tusen anmälningar registrerades och skapade ”Bluffakturorna ÖKAR-statistik” för helårets BRÅ-rapport 2015.
Detta då BRÅ inte heller informerats om anledningen till årets dramatiska uppgång (att polisen själva pillade ihop den).

polisstatistik15

Klicka för större bild med röd textmarkering

Detta ovan är dock dokumenterat av i NBC på sid 8 i ”Brottsutvecklingen_i_riket_december_2015.pdf” som finns att ladda ner här

Och nu alltså: eftersom det gick felaktigt upp förra året, så går det lika felaktigt ner i år.

Vad som däremot inte syns i statistiken är att annat preventivt arbete skett mot fakturabedrägerier under 2015, där långt över 40 000 fakturor beslagtagits och stoppats från att nå sin destination. För dessa finns inga anmälningar och tur är kanske det, då statistiken riskerat att bli än mer crazy än den är idag.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *